2020-09-16

Docudays UA-2020: університет став партнером міжнародного фестивалю документального кіно

17 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбудеться на Полтавщині з 21 вересня по 10 жовтня. Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» стане великою онлайн-локацією і запрошує реєструватись на перегляди.

Docudays UA-2020: університет став партнером міжнародного фестивалю документального кіно

«Ми створюємо можливості для кожної людини в Україні дивитися талановите та актуальне документальне кіно з усього світу про права людини. Формуємо активну громадянську позицію та повагу до людської гідності. Підтримуємо розвиток української кіноіндустрії. Фестиваль – не політичний і не комерційний», – наголошується у місії фестивалю.

До Полтави та області Мандрівний Docudays UA завітає з 21 вересня по 10 жовтня. У зв'язку з пандемією у межах Мандрівного Docudays UA відбудеться кінопокази та просвітницькі заходи відбудуться у змішаному форматі. Незалежно від формату глядачі матимуть нагоду  поспілкуватися з творцями стрічок, лідерами суспільної думки, відомими людьми.

Цього року майданчиками для оффлайн та онлайн показів і дискусій стануть: Полтавська обласна наукова універсальна бібліотека ім. І.П. Котляревського, Полтавська обласна бібліотека для юнацтва ім. О. Гончара, Полтавська філія Суспільної Служби України, Центральна міська бібліотека: бібліотеки-філіали для дорослих №2 і №4, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

– Фільми з мандрівного фестивалю про права людини особливо сфокусовані на таких щемливих темах, про які варто говорити в суспільстві, підіймати їх та обговорювати. Тому ми разом з командою готуємо таку велику програму, де окрім показів будуть правозахисні воркшопи, семінари та вебінари для молоді. Це і цифрова безпека, що дуже актуально в наш час, – говорить Наталія Кірячок, регіональна координаторка 17 Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно Docudays UA.

Дорослішання – це процес усвідомлення необхідності та невідворотності прийняття часто непростих рішень. У фокусі програми «Тін Спіріт» («TEEN SPIRIT») проблеми минулого та майбутнього ще юних героїв, а також вічні питання про стосунки з батьками, особисте та професійне життя. Також цьогорічний фестиваль розмірковує над тим, як може звучати голос молодi в обговоренні суспільних питань, чи можуть діти розглядатись не лише як об’єкти захисту, але й як суб’єкти прав, як у ситуації збройного конфлікту держава може протидіяти насильству й експлуатації дітей, реалізовувати їхні права на освіту та розвиток і чи обмежується процес дорослішання викликами підліткового віку. Детальніше з програмою регіональних показів можна ознайомитися на офіційному вебсайті Мандрівного фестивалю Docudays UA.

Правозахисну складову представляє Всеукраїнська Кампанія проти кібербулінгу, мета якої – зменшити прояви кібербулінгу через інформування суспільства та адвокатування змін до державної політики у сфері прав людини.

У відповідь на виклики пандемії покази документальних стрічок будуть відбуватися і онлайн. Глядачі у найвіддаленіших селах та містечках навіть під час карантину та пандемії матимуть можливість побачити найактуальнішу світову та вітчизняну документалістику. Великим онлайн-майданчиком стане Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

– Уже не перший рік в університеті відбуваються покази Docudays UA. Цьогоріч доводиться адаптуватися до нових умов і університет дуже високо розвинув свою онлайн-інфраструктуру. За час карантину ми успішно провели чимало різних масштабних онлайн-заходів, зокрема Digital Fest. А зважаючи на активну роботу університету з учнівською молоддю (і у конкурсах-захисту МАН, і у розвитку учнівського спорту, підтримки молодіжного спортивного руху), тема цьогорічного фестивалю буде надзвичайно актуально. Ми організовуємо три дні онлайн-показів: 26 вересня, 3 жовтня і 10 жовтня. Приєднатися до онлайн-показів і обговорень після перегляду зможуть усі охочі за попередньою реєстрацією. Стежте за анонсами університету і запрошую на фестиваль, – прокоментувала керівник медіа-центру університету Ольга Ружицька.

Розклад показів Docudays UA у Полтаві та області з'явиться на офіційній Facebook-сторінці Мандрівний  Docudays UA/ Полтава та область: https://www.facebook.com/DocudaysUA.Poltava/

За новинами також можна стежити на сайті і сторінці університету, на Instagram-пабліку фестивалю: https://www.instagram.com/docudaysua.poltava/ .

Зареєструватися на оффлайн-перегляди у Полтаві: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSev91-IP_CrSXTjGjlgwnLV6CBVYKsC4HhyzAtei7_16AlzKg/viewform

Зареєструватися на суботні онлайн-перегляди: https://forms.gle/K43NJ4VKYRznxN5u8

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції та Goethe-Institut.

Організатори:

Громадська організація «Докудейз»

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Благодійна організація «Фонд милосердя та здоров’я»

ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв»

Партнери:

Державне агентство України з питань кіно

Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини

Goethe-Institut

Регіональний координатор  Docudays UA у Полтаві та області: Полтавська філія Суспільної Служби України.

Партнери: Полтавська обласна організація Національної Спілки письменників України, Національний університет  «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Полтавське обласне відділення Української бібліотечної асоціації, ГО Центр культури та розвитку «Горизонт».

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»