2021-11-22

Визначили переможців першого етапу Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

Науково-педагогічні працівники кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провела перший етап ХІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Звання найкращого знавця української мови у дистанційному форматі виборювали студенти п’яти структурних підрозділів університету.

Визначили переможців першого етапу  Міжнародного  мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

Через карантинні обмеження, спричинені світової пандемією COVID-19, перший (університетський) етап ХІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка викладачі кафедри українознавства, культури та документознавства Полтавської політехніки провели в онлайн-форматі. Бажання позмагатися та перевірити власні знання рідної мови виявили студенти гуманітарного факультету,  факультету фізичної культури та спорту, Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права, Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки і Навчально-наукового інституту нафти і газу.

Запропоновані завдання охоплювали знання творчої спадщини великого Кобзаря, учасникам необхідно було назвати жанри та основні джерела творчості поета Тараса Григоровича Шевченка, проаналізувати найвідомішу поезію класика. Власними думками   про вагому роль спадщини Тараса Шевченка у контексті розвитку світової культури студенти поділилися у творах-роздумах на тему «Тарас Шевченко і сучасність». Варто відзначити високий рівень знань та презентації студентських творчих робіт, адже всі учасники надзвичайно сумлінно поставилися до виконання конкурсних завдань.

Переможцями першого етапу ХІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка стали:

  • Анна Дейнека, студентка групи 201-ГД гуманітарного факультету (І місце);
  • Сніжана Горопашна, студентка групи 101-пФР факультету фізичної культури та спорту  (ІІ місце); 
  • Аліна Даніленко, студентка групи 201-ЕР Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права  (ІІІ місце).

Конкурсанток готували  кандидатка  філологічних наук, доцентка  кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Людмила Дерев’янко та доктор педагогічних наук, доцентка кафедри українознавства, культури та документознавства Полтавської політехніки Оксана Тур. За словами науковиць, престиж конкурсу серед сучасної студентської молоді з кожним роком зростає, адже інтелектуальне змагання  має на меті  не тільки перевірити отримані знання, а й популяризувати ім’я великого Кобзаря, мотивувати його сучасників до нового, нетрадиційного прочитання творів відомого українця.

Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка  було засновано з метою вшанування творчої спадщини Тараса Григоровича Шевченка, виявлення творчо обдарованої молоді, розвитку її  інтелектуального потенціалу, виховання у молодого покоління поваги до мови і традицій свого народу та підвищення рівня мовної освіти в України.

Щиро вітаємо та пишаємося переможницями! Бажаємо нових творчих здобутків та перемог!

Раніше  студенти та викладачі Полтавської політехніки  написали XXI Радіодиктант національної єдності та обговорили проблеми сучасної термінології  в українській мові.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»