2021-12-24

У політехніці відкрили інноваційну лабораторію психодіагностики та корекційно-розвивальної роботи

На базі кафедри психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відкрили інноваційну лабораторію психодіагностики та корекційно-розвивальної роботи – сучасну навчально-наукову локацію з найсучаснішим обладнанням. Лабораторію використовуватимуть для проведення тренінгових практичних занять з майбутніми психологами та психокорекційної роботи з громадянами різного віку.

У політехніці відкрили інноваційну лабораторію психодіагностики та корекційно-розвивальної роботи

22 грудня на  базі кафедри психології та педагогіки  факультету  фізичної культури Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» урочисто відкрили інноваційну лабораторію психодіагностики та корекційно-розвивальної роботи. З метою підвищення якості практичної підготовки висококваліфікованих фахівців за спеціальностями 053 «Психологія» та 012 «Дошкільна освіта» лабораторію обладнали найсучаснішою технікою та створили комфортний науково-освітній простір для індивідуальних та групових навчальних занять, консультацій та  корекційної роботи з практичним психологом.

Символічну стрічку у присутності студентів, викладачів та студентів  університету  перерізали ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко, голова Комісії з питань освіти, науки та культури Полтавської обласної ради, депутат обласної ради Олег Діденко, доктор психологічних наук, професор, завідувачка кафедри психології та педагогіки Світлана Яланська та президентка Студентського парламенту Полтавської політехніки Людмила Билим.

За словами ректора,  професора  Володимира  Онищенка, широкі перспективи провідного  багатопрофільного  класичного  університету у сфері підготовки фахівців не лише технічних спеціальностей, а й професіоналів гуманітарного профілю, підвищення конкурентоспроможності його випускників на сучасному ринку праці.

«Національний університет імені Юрія Кондратюка продовжує динамічними темпами рухатися у власному інноваційному розвитку та успішно реалізовувати далекоглядні науково-освітні  стратегії!

Успішне виконання поставлених програмних завдань ректора, відмінна матеріально-технічна база, ефективний менеджмент та виважені управлінські рішення стали необхідною передумовою для створення у нашому провідному закладі вищої освіти комфортних умов для навчання студентів та плідної науково-дослідницької діяльності викладачів.

Напередодні новорічних свят мають неодмінно збуватися найзаповітніші бажання, мрії та увінчуватися успіхом найграндіозніші проєкти. Особливий подарунок отримала кафедра психології та педагогіки, науковці якої прагнуть популяризувати професію психолога серед сучасної студентської молоді, власним прикладом демонструючи відданість та вірність обраній професії. Університет не міг залишитися осторонь такої ініціативи викладачів-психологів.

Створення такої локації заслуговує на окрему увагу, адже у сучасному неспокійному інформаційному світі  професія психолога вкрай необхідна – сучасне покоління страждає від стресів, психоемоційного та морального напруження.

Щойно відкрита лабораторія стане поліфункціональним майданчиком для надання психологічних послуг для фізичних та юридичних осіб, проведення спільних наукових досліджень та плідної професійної комунікації з представниками наукової спільноти зарубіжних університетів-партнерів. Така поліфункціональність інноваційної локації можлива завдяки використанню спеціального новітнього обладнання, цифрових технологій від відомих брендів та освітньо-методичного інструментарію.

Високі показники у світових рейтингах засвідчують правильність обраної освітньої траєкторії та необхідність працювати ще активніше, втілюючи у реальність найсучасніші освітні тренди.

Зупинитись бодай на хвилинку, надихнутися та наповнитися позитивною енергетикою, віднайти внутрішні сили і ставити нові досяжні цілі – ось простий «рецепт успіху» від Полтавської політехніки, як багатопрофільного класичного університету!» – прокоментував Володимир Онищенко.

За словами голови Комісії з питань освіти, науки та культури Полтавської обласної ради, депутата обласної ради Олега  Діденка, професія психолога, звісно,  не вирішить всіх накопичених роками проблем людства, проте суттєво  знизить  рівень пануючої у суспільстві напруги: «Обираючи таку відповідальну та вкрай важливу професію, варто, передусім,  бути готовим  допомогти людині, яка морально та психологічно заблукала. Без надійної психоемоційної підтримки людство просто захлинеться у власних негараздах та невмінні розібратися з найактуальнішими проблемами. Надзвичайно приємно, що Полтавська політехніка як  один  з  провідних    класичних університетів України вкотре стала найсучаснішим майданчиком для налагодження поліпрофесійного діалогу науки та практики, втіленням пануючої тут наукової та освітньої синергії. Створена комфортна зона комунікації практичного психолога з відвідувачами засвідчує, що успішне втілення  усіх задумів не за горами, а студенти зможуть отримати якісну освіту європейського рівня та поглиблять  отримані soft skills! Бажаю успіхів, нових вагомих досягнень та лише  приємних емоцій!». 

Широкі науково-освітні та високотехнологічні можливості щойно відкритої інноваційної лабораторії психодіагностики та корекційно-розвивальної роботи презентувала доктор психологічних наук, професор,  завідувачка кафедри психології та педагогіки Полтавської політехніки Світлана Яланська, яка від імені науково-педагогічного колективу подякувала особисто ректору, професору Володимиру Онищенку  за всебічну підтримку та сприяння  якісній практичній підготовці фахівців у сфері психології та дошкільної освіти.

Присутні могли випробувати презентовані науковцями можливості лабораторії.

«Лабораторія психодіагностики та корекційно-розвивальної роботи – це додаткові можливості для науковців нашої кафедри, що зможуть якісно готувати студентів  з обраного фаху, втілювати найсучасніші тренінгові технології та методики,  проводити найрізноманітніші практичні дослідження, психологічні консультації та діагностування, спільно працювати над корекцією поведінкових реакцій  відвідувачів, а також надавати професійні послуги як фізичним, так і юридичним особам», – наголосила науковиця. Зокрема, викладачі кафедри психології та педагогіки підготували  ряд публікацій у фахових українських та зарубіжних виданнях, що стосуються найсучасніших проєктивних методик, проходять сертифіковані освітні  програми щодо використання проективних методик, засобів арт-терапії у роботі психолога і  дошкільного працівника.

Сучасні крісла-реклайнери забезпечують можливості комфортної співпраці практичного психолога з клієнтом під час психологічного консультування, використовуючись   для психологічного розвантаження за рахунок функцій масажу та зміни температурного режиму, у комплексі з музикотерапією, зміною освітлення кімнати тощо. За словами Світлани Яланської, ефективними засобами  для психодіагностики та корекційно-розвивальної роботи  є метафоричні асоціативні зображення, представлені на картках образи стають видимою метафорою наших цінностей, страхів, бажань, асоціацій, пов'язаних асоціативно з нашим внутрішнім досвідом.

Практичні кейси використання в освітньому процесі сучасних нейроконтролерів,  позитивний вплив терапії піском («Sand play»), ефективність масажного килимка-пазлів, меблів-трансформерів  для проведення різноманітних досліджень, тренінгів та налагодженні психоемоційного контакту з відвідувачами презентували науковці кафедри психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – кандидат психологічних наук, доцент Юрій Горбенко, кандидатка педагогічних наук, доцентка Леся Клевака, кандидатка психологічних наук, доцентка Ніна Атаманчук та доктор педагогічних наук, доцентка Наталія Сайко.

Нейрогарнітура NeuroSky зчитує з поверхні голови електричні імпульси нейронів та автоматично їх аналізує, виконуючи ЕЕГ (електроенцефалограму). За своєю суттю це справжнісінький одноканальний електроенцефалограф, якість зчитування ЕЕГ нейрогарнітурою NeuroSky не поступається сучасним професійним медичним електроенцефалографам (B-Alert X24 і Enobio 20, поступаючись тільки в кількості каналів ЕЕГ). Одним із варіантів прикладного застосування нейрогарнітури стало  формування медитативних навичок, адже програмне забезпечення дозволяє візуалізувати в режимі реального часу стан людського мозку та за допомогою зворотного зв’язку досягати його корекції як в сторону релаксації, так і розуміння можливостей активізації уваги при виконанні складних завдань. Режим «концентрація уваги» може застосовуватись для лікування синдрому дефіциту уваги, що все частіше зустрічається у дітей і дорослих, подібно до того, як вона використовується для тренування медитації за допомогою параметра «медитація».

Завдяки   методиці   «Sand play»  – терапії  піском  людина  може виразити свої найглибинніші емоційні переживання, звільнитися від страхів, зняти внутрішню напругу, підвищити впевненість у собі, відкрити нові шляхи розвитку. Ігри з вологим і сухим піском дозволяють виразити те, що людина поки ще не усвідомлює, чого не розуміє, але що турбує, хвилює. Фахівці кафедри також практикують використання  Су-Джок – масажної кульки, що здійснює вплив на біологічно активні точки долоні та пальців, які відповідають тим чи іншим органам і ділянкам тіла. Вправи з Су-Джок розвивають дрібну моторику рук, здійснюють загальне зміцнення організму і підвищують енергетичний потенційний рівень дитини.

Масажний килимок-пазли ефективно використовуються у профілактичній та корекційній роботі для проведення  індивідуальних та  групових занять. Призначення килимка-пазлів – масаж стоп з метою їх зміцнення, сенсорний розвиток дітей – вивчення кольорів, форм, розвиток тактильних відчуттів тощо. Принцип роботи килимка полягає у впливі рельєфних елементів на поверхню стоп, стимуляції   кровообігу, нервової, імунної, травної  систем.

Варто виділити особливості та переваги використання килимка: висока ефективність, компактність, простий догляд, універсальність, доступність, привабливий зовнішній вигляд.

 

Лабораторія обладнана спеціальними столами-трансформерами, зручними у використанні для проведення тренінгів, групових занять, командної роботи, дуже швидко комбінуються для потрібної форми роботи.

Студенткам спеціальностей 053 «Психологія» та 012 «Дошкільна освіта» Полтавської політехніки А. Твердоступ та А. Колесніковій пощастило одними із перших випробувати технології даної лабораторії, своїми враженнями вони поділилися на відкритті лабораторії:

«Нова науково-освітня   локація – чудова нагода для додаткового професійного спілкування, заняття науковою діяльністю, а з такими чудовими викладачами наша освіта стане якіснішою. Адже, передусім, опановувати  фах психолога беруться молоді люди, щоб  навчитися активно мислити, пізнавати себе і через  власний світ  пізнавати  оточуючих людей, розширяти світогляд. Особисто для нас професія психолога – цікава та необхідна людству!».

Кафедра психології та педагогіки Полтавської політехніки тісно співпрацює з соціально-психологічними, реабілітаційними центрами міста Полтави, відкрита до діалогу з потенційними роботодавцями для проведення різних форм практичної діяльності, а також надання професійних послуг як фізичним, так і юридичним особам. Науково-педагогічні працівники кафедри запрошують до  плідної науково-освітньої співпраці стейкхолдерів, молодих вчених і досвідчених науковців провідних  українських та зарубіжних університетів.

Раніше у Полтавській політехніці відкрили 5 нових навчальних центрів і тренувальну базу для кіберспортсменів, а університет відвідала делегація представників Європейського інвестиційного банку.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»