2021-12-20

Університет нагороджено «Екооскаром» за вагомі досягнення в екологічній трансформації держави, бізнесу та суспільства

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» нагороджено «Екооскаром» за вагомий внесок в екологічну трансформацію держави, бізнесу та суспільства. Почесну відзнаку науковцям-екологам вручили під час Всеукраїнського форуму «Лідерство і ЕКОтрансформація-2021».

Університет нагороджено «Екооскаром» за вагомі досягнення в екологічній трансформації держави, бізнесу та суспільства

16 грудня науково-педагогічні працівники та студенти кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на чолі з доктором технічних наук, доценткою, завідувачкою кафедри прикладної екології та природокористування Оленою Степовою на запрошення комітету щорічної премії-відзнаки проєкту «ЕКОтрансформація»  взяли участь у четвертому Всеукраїнському форумі «Лідерство і ЕКОтрансформація-2021», що проходив у столиці.

У рамках форуму відбулася церемонія нагородження «Екотрансформація-2021». Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»  нагороджено за вагомий внесок в екологічну трансформацію держави, бізнесу та суспільства.

За словами доктора  технічних наук, доцентки, завідувачки  кафедри прикладної екології та природокористування Олени Степової, нагорода за досягнення у екологічній сфері засвідчує правильність обраного шляху керівництва та науково-педагогічного колективу університету у справі популяризації еко-професій серед сучасної студентської молоді, відкриття нових освітніх програм у сфері відновлювальної енергетики та залученні науковців кафедри прикладної екології та природокористування до вирішення проблем поводження з твердими побутовими відходами у Полтавському регіоні. Науковці також відзначені за активність у популяризації професій у сфері захисту довкілля та розробку завдань для Всеукраїнської олімпіади для екологів підприємств.

До обговорення глобальних екологічних проблем людства, актуальних питань «озеленення» сучасної економіки, якісної практичної підготовки фахівців-екологів  долучилися  українські науковці, освітяни, стейкхолдери спеціальностей «Екологія» та «Технології захисту навколишнього середовища».

Засновниця проєкту «Екотрансформація» Людмила Циганок зазначила, що без консолідації зусиль влади, бізнесу і громад неможливо рухатись до єдиної мети —  потужної зеленої економіки, ефективного природокористування та чистої енергії.

«Попри всі складнощі і дискусії, такі успішні приклади є. Зелена трансформація передбачає повну перебудову всіх ланцюжків створення доданої вартості! Тому світові економісти говорять не про екологічні технології та екологічну модернізацію, а про зелену трансформацію економік. Це ключове стратегічне питання, яке постає перед кожною країною та громадами. Кожен з нас повинен трансформувати свої звички і створити стійкий попит на екологічність!

ЕКОтрансформація — проєкт, що об‘єднує довкола досягнень, створює моду на нову парадигму здійснення діяльності.

Відзнаки «Екооскар» вручаються не просто за факт екопроектів, а за їх вплив на економіку, стан довкілля та суспільство! Як Нобелевську премію — не за факт дослідження, а за важливість його впливу на інші дослідження!» – наголосила Людмила Циганок, СЕО Ecobusiness Group, президент ПАЕУ.

Власним баченням вирішення вищевказаних проблем з присутніми поділився  т.в.о.  Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України  Руслан Стрілець, який презентував аналітичний звіт «Інституційно-правові основи адаптації до зміни клімату в Україні». Документ містить оцінку наявної інституційно-правової бази адаптації до зміни клімату в Україні та визначає наявні механізми чи їх відсутність, надає практичні  рекомендації щодо координації впровадження політики з адаптації до зміни клімату в Україні на всіх рівнях. Аналітичний звіт розроблений на виконання Стратегії екобезпеки і адаптації до зміни клімату на період до 2030 року, яка визначає основні засади та принципи впровадження заходів з адаптації до зміни клімату в Україні. Детальніше з вищевказаним звітом можна познайомитися на офіційному сайті Міндовкілля України.

Цьогоріч вчетверте відзначили понад 50 надихаючих екорішень для стійкого розвитку України. Це і лідери від влади, від міст та громад, і топ-менеджери підприємств, що знижують антропогенний вплив на довкілля, і лідери соціальних проєктів, що посилюють екологізацію держави. Програма розвитку ООН (ПРООН) отримала премію за підсумками реалізованих у 2021 році екологічних ініціатив за напрямом «Лідерство – основа екотрансформації».

Під час форуму власними досягненнями поділилися переможці проєкту «Екотрансформація в Україні»: Інтерпайп, Carlsberg, Biospherе Corporation, фармкомпанія «Дарниця», Nestle, ТММ, Caparol Ukraine, Гідроенергоінвест, KNESS, Корпорація «Метрополія», Кернел, МХП, Астарта, ДТЕК Енерго, Запоріжсталь, Укрграфіт, Tetra Pak та корпорація «Ранок», Укргазвидобування, Укренерго, Фармак, Обухівміськвторресурси, Danone Ukraine, Bosch, Кроноспан УА, EMGroup, ЕКНІС-Інжиніринг, ЕкоСіті, АкваполімерІнжиніринг, «Полімер», BIONorma, FEEDNOVA, Понінківська КПФ, Clear Energy, Юрокейп Юкрейн, Галс Агро, Укртепло, Югенергопромтранс, Solar Energy, Київводоканал, Державна екологічна академія, ВГО «Громада рибалок України», Центр-ЛТД, КП «Добробут» в Іллінецькій ОТГ, Проекти Харківського енергетичного кластеру, GIZ, переможець «Еколог року» та ін.

Раніше науковці Полтавської політехніки та стейкхолдери назвали еко-професії майбутнього, представили сучасні технології подолання екологічних проблем, а на Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт зі спеціальності «Екологія» надійшло більше сотні робіт.

Медіа-центр

Національного  університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»