2023-03-21

В університеті відкривається перший на Полтавщині ґендерний центр

На засіданні Вченої ради Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» затверджено Положення про перший у Полтавській області ґендерний центр, що відкривається на базі політехніки. Центр надаватиме інформаційну, освітню та науково-практичну допомогу викладачам та здобувачам вищої освіти в університеті, а також представникам інших установ, підприємств, організацій щодо впровадження ґендерних підходів у діяльності.

В університеті відкривається перший на Полтавщині ґендерний центр

17 березня на засіданні Вченої ради Полтавської політехніки затверджено Положення про ґендерний центр Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Відкриття центру реалізоване в рамках освітнього проєкту «Професія за покликанням, а не за стереотипами», ініційованого Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» спільно з Українською асоціацією представниць правоохоронних органів, Територіальним управлінням служби судової охорони в Полтавській області та Управлінням патрульної поліції в Полтавській області. Мета проєкту – створення освітнього простору без ґендерних стереотипів та дискримінації, в якому люди здатні та готові не допускати, виявляти, помічати та аналізувати, реагувати своїми думками та діями на всі пов’язані ризики; забезпечення впровадження міжнародних та європейських стандартів. Цільові групи проєкту – науково-педагогічні працівники, працівники та учні закладів освіти, студенти, захисники, захисниці, члени їх родин, ВПО, постраждалі від воєнних дій, правоохоронні органи та співробітники служби судової охорони.

Ректор університету, доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко зауважив, що ідея створення такого центру перспективна, нова, сучасна й відповідає духу часу, а університет завжди на гребені інновацій, тож намагатиметься всебічно підтримувати ґендерний центр в реалізації всіх задумів.

«У серпні минулого року Кабінет Міністрів України затвердив Державну стратегію забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків. Вона є обов'язковою для усіх установ, закладів, відомств нашої країни. На теренах Полтавської області ми вирішили зробити перший крок разом із партнерами-правоохоронцями, які вкладають свій професійний досвід для втілення інновацій, які диктує час.

Центр спеціалізуватиметься на наданні інформаційної, освітньої та науково-практичної допомоги викладачам та здобувачам вищої освіти в університеті та інших закладах освіти, установах, підприємствах, організаціях щодо впровадження гендерних підходів у навчанні шляхом посилення ґендерного компоненту у змісті соціально-гуманітарних дисциплін, проведення виховних заходів та організації науково-дослідної роботи з ґендерної тематики.

Ґендерна грамотність педагогічних працівників, подолання ґендерних стереотипів у виборі професії, економічна та правова грамотність, спортивна підготовка і навички самозахисту – це лише невеликий спектр питань, які охоплюватиме діяльність центру.

Професійність не має статі! У професії всі рівні!», прокоментував ректор, професор Володимир Онищенко.

Про мету та завдання ґендерного центру Полтавської політехніки проінформували на засіданні Вченої ради університету провідний юрисконсульт університету Олена Дубинка та співробітник Територіального управління судової охорони в Полтавській області Катерина Григоренко.

«Окрім планів та ідей у нас вже є реальні дії, які ми робимо і будемо продовжувати робити. Ми є сертифікованими тренерами з основ ґендеру, у нас є тактичні медики, є інструктори з вогневої підготовки, працюємо у комплексі. Для цього і створений ґендерний центр – це не лише про ґендер.

Було здійснено організацію та проведення навчань для студентів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з домедичної допомоги з сертифікованими представниками правоохоронних органів і співробітниками служби судової охорони. Цей тренінг пройшло 120 осіб. Такі самі курси ми проводили й для педагогічних працівників університету. Бажання пройти ці курси виявило 100 осіб. Ці курси будуть проводитися надалі.

9 березня в Полтавській політехніці було презентовано мультимедійний тир служби судової охорони Полтавщини, який буде ще певний час працювати. Цей тир було встановлено для надання навичок з вогневої підготовки для студентів та працівників університету та школярів. Станом на 16 березня навчання в цьому тирі пройшло 1200 осіб, серед яких учні 9-11 класів Полтавського ліцею №1.

Нами вже розроблена програма – курс лекцій з підвищення рівня гендерної грамотності педагогічних працівників, плануємо подолати ґендерні стереотипи у дітей та підлітків щодо вибору майбутньої професії.

Також на базі центру ми плануємо надавати консультації особам, які постраждали від воєнних дій, в тому числі внутрішньо переміщеним особам, захисникам, захисницям, членам їх родин, з питань правової психологічної консультації і організовуватимемо допомогу з професійної адаптації захисників і захисниць.

Будемо робити проєкти зі здобувачами освіти за фахом «Право», заходи щодо економічної грамотності тощо. Також плануємо порушувати питання спортивного розвитку. Будемо раді бути корисними!», – зазначила співробітниця Територіального управління служби судової охорони в Полтавській області Катерина Григоренко про напрями роботи ґендерного центру та вже реалізовані проєкти на базі Полтавської політехніки.

Ґендерний центр буде діяти в структурі факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на умовах повноправного партнерства з Українською асоціацією представниць правоохоронних органів та Територіального управління Служби судової охорони в Полтавській області, відповідно до меморандумів про співпрацю. Представники даних установ є повноправними партнерами університету в діяльності центру і будуть брати участь в реалізації поставлених завдань.

Нещодавно ректор політехніки презентував актуальні кейси стратегічного партнерства університету, бізнесу і влади.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»