2021-11-03

Відбувся урочистий фінісаж виставки «Живопис» Миколи Підгорного

29 жовтня у Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» урочисто завершилась виставка Заслуженого художника України, члена Національної спілки художників України Миколи Підгорного «Живопис». Упродовж вересня-жовтня художні роботи відомого полтавця переглянули понад тисячу відвідувачів.

Відбувся урочистий фінісаж виставки «Живопис» Миколи Підгорного

16 вересня у Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» розпочала свою роботу виставка «Живопис» Заслуженого художника України, члена Національної спілки художників України, лауреата премії імені Петра Артеменка, Самійла Величка, Миколи Ярошенка – Миколи Підгорного. За цей час персональну виставку майстра відвідало 1117 відвідувачів, які надихнулися та пройнялися мистецтвом, мали змогу інтерпретувати зміст улюбленої картини та обмінятися позитивними враженнями.

В експозиції були представлені найзнаковіші роботи відомого полтавця, які вражали відвідувачів неповторною творчою уявою та блискучим втіленням на полотні образів історичних постатей, непересічних сучасників та найвідоміших людей міста.

«Експонування художніх робіт художника такого високого творчого злету, як Микола Підгорний, не залишило байдужим нікого і викликало у хорошому сенсі справжнісінький фурор. З моменту відкриття виставку відвідали понад тисячу студентів та науково-педагогічних працівників нашого університету. До перегляду картин захоплено долучилися полтавці, адже екскурсію можна було замовити за попереднім записом. – розповіла членкиня Національної спілки художників України, Міжнародної асоціації критиків та мистецтвознавців у Парижі АІСА, кандидатка мистецтвознавства, завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Тетяна Зіненко. – Портрети видатних особистостей, автопортрети та тематичні полотна – далеко не повний перелік робіт Миколи Підгорного, виконаних у різноманітних художніх техніках. Не можемо не захоплюватися працьовитістю, кольоровим наповненням та композиційною будовою представлених картин».

Зі знаменною подією художника та всіх присутніх привітав ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко, який відзначив терапевтичний ефект мистецтва на формування особистості молодої людини.

«Динамічний робочий тиждень завершився фінісажем виставки! Упродовж вересня-жовтня у Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» експонувалися шедеври геніального художника Миколи Підгорного.

Поціновувачі українського живопису мали можливість насолодитися творами талановитого майстра пензлю. Портрети увіковічених майстром полтавських митців, журналістів, письменників, поетів, викладачів, науковців, створені неповторні образи історичних постатей – Петра Могили, Івана Мазепи, Самійла Величка, Миколи Гоголя, Тараса Шевченка, Івана Павловського, Леоніда Позена, мотивують глибше задуматися над історією рідного народу та усвідомити відповідальність за його майбутнє.

Щиро дякую за цю неповторну мандрівку мистецьким світом шановному Миколі Васильовичу Підгорному – геніальному художнику, Людині з великої літери, справжньому другу, спілкування з яким надихає мене особисто на нові креативні ідеї.

Спостерігаючи за кількістю зроблених під час вернісажу світлин, знаючи скільки людей тут встигло побувати, можу сказати одне – виставка жила активним творчим життям!

Через надмірну завантаженість, інколи банальну лінь не встигаємо насолоджуватися талантом наших сучасників, сходити до музею, відчути той дух, що надихав митців на створення їхніх шедеврів. А тут, у стінах університету, викладачі, студенти, полтавці могли вільно погуляти локацією, неспішно розглядати полотна та аналізувати авторський задум.

У провідному класичному університеті, який позиціонується як заклад вищої освіти європейського рівня, духовні цінності неодмінно будуть на першому місці, а викладачі та студентська молодь будуть дотичними до світу мистецтва.

Ця виставка – лише перший крок до реалізації наступних проєктів. Вагомість стабілізації внутрішнього світу людини спогляданням мистецьких творів важко переоцінити, тому вже маємо нову ідею, про яку ви неодмінно дізнаєтеся дещо пізніше. Дякую, Миколо Васильовичу! Наше шанування!» – подякував ректор університету, професор Володимир Онищенко.

Заслужений художник України, член Національної спілки художників України Микола Підгорний відзначив і подякував за високий рівень організації виставки та висловив сподівання на подальшу співпрацю: «Спілкування, зустрічі зі студентами – це додатковий стимул писати і творити індивідуальний художній світ. Радію, що власними роботами вселяю у вас віру та дарую позитивні емоції!»

Під час фінісажу відвідувачі поділилися враженнями від перегляду представлених робіт.

«Знаю творчість Миколи Підгорного, знайомий особисто з цією талановитою особистістю, яка продовжує на Полтавщині закладені упродовж багатьох років традиції М’ясоєдова, Ярошенка, інших славетних попередників. На мою думку, Микола Васильович, стоячи на основних засадах творчості цих геніїв своєї епохи, може сміливо пишатися власними художніми здобутками. Картини новатора та художника-філософа Миколи Підгорного багато в чому перевершують шедеври вищеназваних майстрів пензлю, змушують думати, наповнюють людську сутність інтелектуальним зарядом, позитивною життєвою енергетикою. Бажаю нових здобутків, з нетерпінням чекаємо на нові шедеври!» – прокоментував один з відвідувачів виставки, доктор технічних наук, професор кафедри будівельних конструкцій, Заслужений діяч науки і техніки України Сергій Пічугін.

А на згадку про цю непересічну подію митцю зробили символічний подарунок: усі учасники фінісажу – науково-педагогічні працівники та студенти підписали автору афішу як вираз виправданих очікувань і сподівання на нові зустрічі та професійне спілкування.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»