2020-11-13

Виклики енергоефективності: студенти порівняли досвід України, країн Сходу та ЄС

11 листопада у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відзначили Міжнародний день енергозбереження – відбувся воркшоп «Інструменти оцінки ефективності енергозбереження: європейська практика», що реалізується у рамках проєкту ЄС Еразмус+:«Виклики енергоефективності: співпраця України з ЄС».

Виклики енергоефективності: студенти порівняли досвід України, країн Сходу та ЄС

Воркшоп «Інструменти оцінки ефективності енергозбереження: європейська практика» об’єднав студентів університету та зарубіжних партнерів – долучилися викладачі та студенти закладів вищої освіти Афганістану, Індії та Грузії, загалом понад 70 учасників.

Модераторка воркшопу – кандидат технічних наук, доцент кафедри економіки підприємництва та маркетингу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Голова Ради молодих учених Ксенія Чичуліна розповіла передісторію Міжнародного дня енергозбереження, що відзначається у багатьох країнах Європейського Союзу 11 листопада з ініціативи міжнародної екологічної мережі SPARE з 2008 року. Основною метою свята є привернення уваги влади та громадськості до раціонального використання ресурсів та розвитку поновлюваних джерел енергії, адже економія енергії дозволить знизити забруднення навколишнього середовища.

«У міжнародний День енергозбереження в усіх європейських країнах проходять заходи, спрямовані на поінформування суспільства про способи енергозбереження та існуючі поновлювані джерела енергії – тематичні конференції, виставки та акції, у навчальних закладах проходять уроки, присвячені тематиці енергозбереження. Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» не лишається осторонь міжнародних ініціатив, проводимо воркшопи та залучаємо до обговорення актуальних проблем енергоефективності науковців провідних українських та європейських університетів», – підкреслила Ксенія Чичуліна.

Відеопривітання учасникам надіслали доктор, професор кафедри електроніки та комунікаційного інжинірингу університету JECRC (Джайпур, Індія) Арун Кумар, PhD-студентка університету JECRC Хіна Танеджа та PhD-студентка, лектор університету Кабулу (Афганістан) Змарaі Фана.

Насичена програма воркшопу містила цікаві виступи від студентів Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту, Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», університету JECRC (Джайпур, Індія).

Студентка групи 401-Е спеціальності 051 «Економіка» Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту Карина Олешко розповіла про виклики енергоефективності («Майбутні виклики енергоефективності в Україні»).

Олена Максимович, студентка групи 501-БМ Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою виступила з презентацією «Енергоефективний будинок в Україні та ЄС: правила будівництва енергозберігаючих котеджів», де проаналізувала досвід енергоефективного будівництва в Україні та країнах світу.

Про європейські моделі енергозбереження розповіла студентка групи 401-Е Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту Юлія Ілюшова.

Студентка університету JECRC Сімран Джеін підготувала доповідь «Енергоефективність в різних сферах життя», де поділилася досвідом з енергозбереження в Індії.

Жваву дискусію викликав виступ студента групи 501-БМ Дмитра Локошка «Досвід політики енергозбереження передових країн ЄС», у якому спікер розповів про цікаві факти використання енергозбережуючих технологій у країнах-членах Європейського Союзу.

Дискусію завершила студентка групи 501-БП Катерина Андрієць яскравою доповіддю «Вітрова енергетика в розрізі ефективного енергозбереження: Україна та ЄС».

На завершення воркшопу модераторка, Голова Ради молодих учених Полтавської політехніки Ксенія Чичуліна передала вітання від партнера університету – Академічного доктора управління бізнесу Батумського державного університету імені Шота Руставелі (Грузія) Бесіка Баучадзе.

Науковиця запросила студентів та викладачів приєднуватись до міжнародних програм Еразмус+ та аналізувати провідний європейський досвід з енергозбереження.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – один з провідних українських закладів вищої освіти, де протягом тривалого часу успішно реалізується Програма Еразмус+ Жан Моне з енергоефективності. Науковці політехніки приділяють посилену увагу вивчення питання енергозбереження будівель та споруд, долучаючись до міжнародних тренінгів та грантових програм.

У рамках Меморандуму з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ в університеті здійснюється якісна підготовка до атестації, професійна атестація осіб, що мають намір провадити сертифікаційну діяльність з енергетичної ефективності будівель та обстеження інженерних систем.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»