2017-12-12

12 грудня 2017 – 199 років заснування Інституту шляхетних дівчат у Полтаві

12 грудня 2017 – 199 років заснування Інституту шляхетних дівчат у Полтаві

8 грудня 2017 року учасники Х Міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми і перспективи розвитку академічної  та університетської науки», науково-педагогічні працівники та студенти Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка мали змогу після заключного пленарного засідання поринути в життя і діяльність Інституту шляхетних дівчат майже двохсотлітньої давнини.

Кроки І.П. Котляревського, Т.Г. Шевченка «пам’ятають» коридори цієї споруди; П.П. Гулак-Артемовський, Л.І. Боровиковський, А.В. Едлічка, М. Цертелєв, В.О. Волков, І.К. Зайцев та інші десятиріччями викладали в Інституті. Художниці, письменниці, громадські діячки, нащадки Пушкіна та Гоголя навчалися в ньому, формуючись як особистості. Вивчаючи Закон Божий, іноземні мови (німецьку і французьку), історію, географію, арифметику, малювання, музику, співи, танці, рукоділля, основи економного домашнього господарювання, інститутки входили в життя підготовленими до нього, здатними утримувати не тільки себе, а й своїх близьких набутими навичками та уміннями.

Фрагменти із літературно-художньої композиції

Любов Яновська

Єлизавета Трипільська

Доньки П.П. Гулака-Артемовського

Фото з учасниками Х Міжнародної конференції

     Освітні традиції Полтавщини, Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка продовжуються в юних серцях студентства, стають надбанням української культури.

Народний артист України Віталій Скакун

Особливі слова вдячності колективу Полтавського симфонічного оркестру на чолі з диригентом, народним артистом України Віталієм Скакуном за створену атмосферу свята.

 

Заслужений працівник освіти України

к.і.н., доцент кафедри українознавства,

культури та документознавства ПолтНТУ Н.К. Кочерга