2019-01-29

29 СІЧНЯ – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ПОЛЕГЛИХ У БОЮ ПІД КРУТАМИ

29 СІЧНЯ – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ПОЛЕГЛИХ У БОЮ ПІД КРУТАМИ

Сьогодні, в День вшанування пам’яті героїв Крут, студенти Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка взяли участь у відкритті фотовиставка “100 років боротьби. Українська революція 1917-1921 років”. Виставка, підготовлена Полтавською обласною науковою бібліотекою, ознайомила відвідувачів з понад 60 виконаних у ретро стилі чорно-білих світлин будівель, пам’ятних дошок, знаків та меморіалів Полтавщини, які пов’язані з постатями та подіями часів революції.

«Сьогоднішня фото-виставка дуже важлива з точки зору того, що ми ніби опиняємось в тому часі. В своїх чорно-білих фотографіях автор передає історію тієї будівлі, яку він фотографує» - зауважив в своїй промові секретар полтавської міської ради, в.о. міського голови Полтави Олександр Шамота.

Після відкриття виставки, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Вікторія Пилипенко, директор Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Валентина Вождаєнко, студенти полтавських вишів та небайдужі полтавці поклали квіти до пам’ятного знака Українським загиблим козакам.

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути. Одночасно з ним у Києві розпочалося третє більшовицьке повстання, яке змусило у вирішальний момент розвернути підкріплення, направлене на цей напрямок, на його придушення. Боротьба тривала 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

Цей День, не дивлячись ні на що, назавжди залишиться світлим в нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для майбутніх і нинішніх поколінь. День надії і любові до своєї вітчизни. День пам’яті Героїв Крут.