2018-09-03

3 вересня 2018 року виповнилося б 84 роки з дня народження Заслуженого працівника вищої школи УРСР, академіка, доктора технічних наук, професора Олександра Григоровича Онищенко.

3 вересня 2018 року виповнилося б 84 роки з дня народження Заслуженого працівника вищої школи УРСР, академіка, доктора технічних наук, професора Олександра Григоровича Онищенко.

Людина яка має безліч досягнень: ректор ПолтНТУ 1982-2003 років, Почесний громадянин міста Полтава, Заслужений працівник вищої школи УРСР, академік, лауреат Державної премії в галузі науки і техніки, завідувач кафедри будівельних машин та обладнання ПолтНТУ, голова Полтавського відділення галузевої Академії будівництва України, голова експертної ради вищої атестаційної комісії України, голова спеціалізованої вченої ради із захисту дисертацій за спеціальністю «Машини та обладнання для виробництва будівельних матеріалів і конструкцій», голова ради ректорів ВНЗ Полтавського регіону, голова Полтавського відділення Північно-Східного наукового центру Національної академії наук України та Міністерства освіти і науки України. 

Олександр Григорович Онищенко народився у великій простій родині, він був найстаршим із дев'ятьох дітей і найпершим батьковим помічником. Життєва дорога, яку пройшов Олександр Григорович – яскравий приклад самовідданого служіння рідному університету, вітчизняній освіті та науці, відданості ідеалам честі, добра і справедливості. Перебуваючи на посаді ректора університету з 1982 року Олександр Григорович Онищенко зумів перетворити Полтавський інженерно-будівельний інститут на потужний вуз національного значення. За часів його керівництва були добудовані нові корпуси з виробничими лабораторіями і майстернями, світлими, просторими аудиторіями. Було зведено багатоповерховий гуртожиток №5. Після здобуття Україною незалежності Олександр Григорович сміливо і надзвичайно успішно реформує навчальний заклад – розширює перелік спеціальностей і спеціалізацій, зокрема нафтогазового профілю, перетворюючи моно профільний будівельний інститут у потужний багатопрофільний технічний університет, який згодом став абсолютним лідером серед вищих навчальних закладів Полтавщини.

Вагому частину життя Олександр Григорович віддав рідному навчальному закладові. Він згуртував науково-педагогічний колектив університету, вселив упевненість у власні сили, націлив на вагомі здобутки, повів за собою. Завдяки постійним наполегливим зусиллям Олександра Григоровича на посаді ректора з 1982 по 2003 роки, у непрості часи становлення державності заклад не лише зберігся та зміцнів, а й у 2002 році заслужено отримав статус Національного. Це було гідне вшанування напрацювань полтавської архітектурно-будівельної школи, до формування якої доклав свої професійні знання, педагогічний талант і велике серце Олександр Григорович.

Професор Олександр Григорович Онищенко – засновник єдиної в Україні наукової школи з механізації опоряджувальних робіт у будівництві. Він опублікував понад 350 наукових праць, серед яких десятки монографій, підручників, навчальних посібників, а також понад 60 авторських свідоцтв та патентів. О.Г. Онищенко є автором і розробником прогресивних технологій та обладнання для приготування, перекачування, транспортування та нанесення будівельних розчинів на оброблювані поверхні. Під його науковим керівництвом виконані та захищені 14 кандидатських і дві докторських дисертації.

За понад 20-річну науково-педагогічну діяльність на посаді ректора академіка Олександра Григоровича Онищенка за особистий внесок у розбудову української освіти і науки відзначено державними нагородами: заслужений працівник вищої школи України, орденами «Знак Пошани», «За заслуги» ІІІ ступеню, орденом Миколи Чудотворця І ступеню за визначний вклад у примноження добра на землі. Академік Олександр Григорович Онищенко в 2011 р. відзначений (посмертно) Державною премією України в галузі науки і техніки. Він також відзначений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, Подякою Президента України, Почесними відзнаками міністерства освіти і науки України «Ярослава Мудрого», «За наукові досягнення», грамотами та подяками місцевих органів влади, удостоєний почесного звання «Почесний громадянин міста Полтава».

Олександр Григорович Онищенко був справжнім Патріотом України!

Пам'ять про Олександра Григоровича назавжди збережуть у своїх серцях науково-педагогічні працівники, студенти та співробітники Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка плекаючи традиції та примножуючи здобутки навчального закладу.

Профспілковий комітет ПолтНТУ