2020-11-27

Архівісти, документознавці та музейники обмінялися досвідом впровадження інновацій

25 листопада у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася V Всеукраїнська науково-практична конференція «Документно-інформаційні комунікації в умовах глобалізації: стан, проблеми і перспективи». Науковці та фахівці-практики обговорили проблеми та перспективи впровадження інноваційних технологій у музейну, архівну та бібліотечну справу.

Архівісти, документознавці та музейники обмінялися досвідом впровадження інновацій

Науково-педагогічні працівники кафедри українознавства, культури та документознавства  Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» під керівництвом доктора історичних наук, професора Ірини Передерій провели V Всеукраїнську науково-практичну конференцію  «Документно-інформаційні комунікації в умовах глобалізації: стан, проблеми і перспективи». Наукову подію присвятили двом ювілеям: 90-річчю Полтавської політехніки та 30-річчю кафедри.

До виступів та обговорень долучилося понад 130 учасників – науковців, викладачів, студентів-магістрантів, аспірантів двадцяти двох провідних українських закладів вищої освіти, які готують фахівців для архівної, бібліотечної та музейної галузей.

Присутніх привітали ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор економічних наук,  професор, Заслужений працівник освіти України Володимир Онищенко, кандидат педагогічних наук, декан гуманітарного факультету університету  Анна Агейчева та доктор історичних наук, професор, завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства  Ірина Передерій.

У своєму вітальному слові ректор університету, професор Володимир Онищенко підкреслив значущість тематики конференції, наголосивши на актуальності  питань впровадження інноваційних технологій в умовах пандемії, оскільки інноваційно­-технічна сфера вважається каталізатором розвитку багатьох галузей сучасного  суспільства.

 «З великим задоволенням привітав учасників ювілейної Всеукраїнської науково-практичної конференції «Документно-інформаційні комунікації в умовах глобалізації: стан, проблеми і перспективи» організатором якої виступив гуманітарний факультет.

Конференція об‘єднала науковців з різних регіонів України! Привітання та виступи від ЗВО-партнерів кафедри українознавства, культури та документознавства Полтавської політехніки лунали з Одеси, Тернополя, Івано-Франківська, Вінниці, Полтави та Києва! Учені закладів вищої освіти виконують важливу місію – забезпечують з цілісність України, що сприяє інтелектуальному розвитку країни в цілому!

Тема цієї конференції є надзвичайна актуальна й важлива у сенсі визначального для України завдання – успішного входження до світового та європейського культурно-цивілізаційних просторів. Адже відсутність упродовж багатьох років розвиненої інфраструктури інновацій у документно-інформаційній діяльності, необхідної мотивації виробників документно-інформаційної продукції до застосування нововведень як засобу конкурентної боротьби, поряд з іншими важливими чинниками зумовили відставання України в інформаційній сфері ще на початку ринкових перетворень. Це відставання, на жаль, не є до кінця подоланим і сьогодні.

Саме тому необхідними слід вважати розроблення теоретичних і практичних аспектів удосконалення механізму, який забезпечуватиме мотивацію активної інноваційної поведінки всіх учасників документно-комунікаційних процесів (документознавців, архівознавців, бібліотекарів, бібліографів, журналістів, аналітиків, фахівців з інформаційних технологій, учених, винахідників, видавців, підприємців, інвесторів, споживачів) до взаємовигідного співробітництва, формуватиме в суспільній свідомості чітке спрямування на інновації та досягнення ефективності вітчизняної документно-комунікаційної системи.

Наразі, наш університет є зразком високого рівня запровадження інформаційних та інших інноваційних технологій у освітню сферу. Упевнений, що формат заходу, який відбувається в умовах світової пандемії, й забезпечується засобами відеоконференції, не знизив ефективності спілкування науковців, адже й він є відповіддю на реалії часу, бо дозволяє її учасникам здійснити обговорення важливих теоретичних і практичних проблем, оприлюднити матеріали форуму, у тому числі, за допомогою сучасних віртуальних технологій.

Після завершення карантинних обмежень, спричинених пандемією, повернемося до повноцінного життя – проводитимемо лекції, семінари, спілкуватимемося з друзями, відвідуватимемо музеї та кінотеатри, але однозначним буле одне – всі ми станемо іншими. У нашому університеті ретельну увагу приділяємо розвитку інформаційних технологій, реалізуючи  програму  розвитку «Е-університету» – головної  складової повноцінного розвитку будь-кого закладу вищої освіти.

Молодіжна участь у масштабних науково-практичних конференціях – це  можливість підвищити власний рівень, послухати науковців, не виходячи за межі власної домівки, регіону чи університету!

Дякую усім учасникам конференції за цікаві виступи, плідні дискусії та конструктивні висновки й пропозиції! Особисто я отримав велике задоволення від змістовних і фахових виступів колег, партнерів-університету та особливо виступів магістрів Полтавської політехніки!» – прокоментував ректор Володимир Онищенко.

Доктор історичних наук, професор, завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ірина Передерій відзначила: «Тематика конференції охоплює  актуальні проблеми  теорії та практики документознавства  й організації інформаційної діяльності, лінгвістичних основ документознавства й перекладу,  архівознавства, музеєзнавства, використання документно-інформаційних  ресурсів у системі соціальних комунікацій, інформаційних і комунікаційних технологій у захисті національної безпеки в умовах ведення гібридної війни. Приємно, що до нас долучаються фахівці музейних, архівних та бібліотечних установ міста, адже практичний досвід – вагомий внесок у гармонійний розвиток науковця».

 Натхнення та успіхів побажала кандидат педагогічних наук, декан гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Агейчева, кандидат мистецтвознавства, завідувач кафедри документознавства та інформаційної діяльності гуманітарного факультету Одеського національного політехнічного університету, Президент Асоціації документознавців України Василь Спрінсян, доктор історичних наук, доцент, завідувач кафедри інформаційної та соціокультурної діяльності Західноукраїнського національного  університету (м. Тернопіль) Леся Біловус, доктор економічних наук,  професор, завідувачка кафедри інформаційних систем управління Донецького національного університету імені Василя Стуса (м. Вінниця) Ольга Анісімова, кандидат філологічних наук, доцент, завідувачка кафедри української мови та культури  Національного авіаційного університету (м. Київ) Світлана Литвинська та  кандидат історичних наук, доцент кафедри інформаційних технологій  Київського національного університету культури і мистецтв Лариса Грінберг.

«Приємно відзначити, що саме технічні університети «задають тон» гуманітарній освіті – прикладом тому став ваш славетний заклад вищої освіти, який збирає представників науково-освітянської спільноти, видатних українських та європейських вчених, фахівців – практиків. Кафедра українознавства, культури та документознавства Полтавської політехніки  має славетну історію, серед викладачів якої – одні з перших членів Асоціації  документознавців України. На моїх очах пролягав ваш шлях до здобуття статусу Національного університету,  ви не втратили власних позицій та лише примножили надбання попередніх поколінь! Тож від щирого серця вітаю науково-педагогічний та студентський колектив університету з відзначенням ювілейної дати, бажаємо подальших наукових перемог та досягнень! На моїх очах  пролягав шлях до здобуття статусу Національного університету,  ви не втратили власних позицій та лише примножили надбання попередніх поколінь!» – підкреслив  Президент Асоціації документознавців України  Василь Спрінсян.

Директорка Державного архіву Полтавської області Валентина Гудим розповіла про здобутки, проблеми та перспективи обласного архіву. Варто підкреслити, що  державна установа є філією кафедри, на базі якої проводяться начальні заняття та виробнича студентська  практика.  З появою   цифрових  сканерів у роботі полтавських архівістів,  студенти  спеціальності 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» будуть залучатися  до процесів оцифрування архівних документних  фондів.

Проблемам  визначення ролі мови  як чинника національної безпеки було присвячено доповідь «Мова як чинник національної безпеки» доктора філологічних наук, професора кафедри інформаційних систем управління Донецького національного університету імені Василя Стуса (м. Вінниця) Галини Лукаш.  «Національне пробудження в Україні, спричинене розбудовою  суверенної незалежної держави, стало поштовхом до кардинальних духовних, зокрема мовних, змін у суспільстві та означило низку проблем. Їхнє вирішення вбачається в утвердженні української національної ідеї, консолідації інтересів  громадян держави навколо мовного  питання», – підкреслила доповідачка.

 Роль  медіаосвіти, спрямованої  на формування суспільної медіакультури, представила у  доповіді  «Сучасні виклики та актуальні проблеми медіаосвіти»  кандидат наук із соціальних комунікацій,  старший викладач  кафедри журналістики факультету філології  ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» (м. Івано-Франківськ) Галина Пристай.  Присутніх  зацікавили   студентські  проєкти, презентовані  науковицею.

Про критерії відбору об’єктів історико-культурної спадщини для оцифрування, що є надзвичайно важливим  аспектом дослідження соціокомунікаційного простору культури, розповіла Вікторія Добровольська, кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент кафедри культурології та інформаційних комунікацій Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв (м. Київ).

Актуальним проблемам бібліотечної галузі в умовах інформаційного суспільства,  ролі бібліотек університету в інформаційному супроводі наукових досліджень було присвячено доповіді представниць Національного  технічного  університету  України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» - кандидат наук із соціальних комунікацій, ученого секретаря  Світлани Барабаш та головної бібліотекарки Науково-технічної бібліотеки ім. Г. І. Денисенка Національного технічного  університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» — найбільшої технічної університетської бібліотеки України Олени Косьміної Сучасний комплекс міждисциплінарних компетенцій бібліотечно-інформаційних фахівців», «Роль бібліотек університету в інформаційному супроводі наукових досліджень»).

Особливе зацікавлення учасників конференції викликала  доповідь директорки ДІКЗ «Поле Полтавської битви» Наталії Білан щодо впровадження інноваційних технологій в експозицію музею, практичне застосування яких було продемонстровано на відеоролику. Культурний  заклад – справжній  флагман інноватики   музейної галузі Полтавщини.

Дослідженню впровадження інноваційних комунікацій та інтерактивних технологій   у практику музейної галузі  країн Західної Європи та США  присвятила свою наукову розвідку студентка-магістрантка Полтавської політехніки Любов Стороженко (науковий керівник – доктор історичних наук, професор, завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»  Ірина Передерій).

На завершення роботи V Всеукраїнської науково-практичної конференції «Документно-інформаційні комунікації в умовах глобалізації: стан, проблеми і перспективи»  учасники одноголосно ухвалили підсумкову резолюцію.

Медіа – центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»