2018-07-01

Autodesk: освіта, наука, технології

26-28 червня 2018 р. в Полтавському національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка відбулася VI Науково-технічна конференція «Інформаційні технології AutoDesk в освіті і наукових дослідженнях».

Autodesk: освіта, наука, технології

     Участь у конференції взяли представники вищих технічних закладів освіти України: Києва, Запоріжжя, Львову, Полтави, Кривого Рогу, Краматорську, Мелітополю. Гостями конференції також були: Adam Barycki, головний менеджер з продажу компанії Autodesk в Європі, на Близькому Сході і Африці; Олена Шаповалова, директор ДП «Український державний центр міжнародної освіти»; а також спеціаліст з продажів компанії Autodesk Pawel Stolarski.

     У вітальному слові на відкритті конференції її співголови ректор Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка, професор Володимир Онищенко та ректор Запорізького національного технічного університету, професор Сергій Бєліков привітали учасників конференції та висловили сподівання, що з приходом компанії Autodesk на ринок програмного забезпечення України цей напрям освітньої та наукової діяльності матиме подальший динамічний розвиток.

     Також Володимир Онищенко зазначив, що співробітництво у сфері передових комп’ютерних технологій для промислового дизайну та металообробки розпочалося у 2010 році з підписання угоди між ПолтНТУ, ЗНТУ та компанією Delcam, яка нині є одним з активів компанії Autodesk. У рамках створеного проекту «Передові комп’ютерні технології для університетів України» ПолтНТУ було передано ліцензію на програмні продукти для об’ємного моделювання, розробки програм для верстатів із комп’ютерним керуванням вартістю 1,7 млн. доларів США. В рамках входження до даного проекту у ПолтНТУ було створено навчальний центр сучасних комп’ютерних технологій для навчання студентів програмним продуктам CAD/CAM.

     Керівник проекту «Передові комп’ютерні технології для університетів України» професор Сергій Бєліков зазначив, що цей проект є одним із багатьох прикладів того, що саме міжнародна діяльність є найважливішою для роботи і розвитку технічних закладів освіти при підтримці Міністерства освіти і науки України.

     Під час виступу головний менеджер компанії Autodesk Адам Баріцкі зазначив, що фірма Autodesk, має змогу пропонувати споживачам одні із найкращих програмних продуктів, починаючі від етапу проектування та закінчуючи безпосереднім виробництвом виробів на оброблювальних верстатах та 3D принтерах.

     Олена Шаповалова, директор державного підприємства «Український державний центр міжнародної освіти», у своєму вітальному виступі сказала, що неможливо уявити сучасну освіту, яка відповідає реаліям сьогодення, без технологій. Завдяки діяльності компанії Autodesk студенти мають можливість опановувати сучасні технології. Вони стають конкурентноспроможними на світовому ринкові праці, знають найсучасніші методи, технології виробництва продукції, отримують необхідні компетенції. Дуже багато уваги приділяється запровадженню дуальної освіти для того, щоб студенти мали можливість проходити практику на підприємствах, отримувати необхідні навички. Цей проект є чудовим прикладом того, як це можна втілити.

     За вагомий внесок у розвиток співробітництва у науково-технічній та освітній сферах та з нагоди 65-літнього ювілею професору Сергію Бєлікову, відповідно до рішення вченої ради ПолтНТУ було вручено атестат почесного професора ПолтНТУ із врученням мантії та почесного знаку.

     Також звання почесного професора ПолтНТУ було присвоєно головному менеджеру з продажу компанії Autodesk в Європі, на Близькому Сході і Африці Адаму Баріцкі та вручено атестат, мантію та почесний знак.

     Під час конференції ректором ПолтНТУ, професором Володимиром Онищенком, ректором ЗНТУ, професором Сергієм Бєліковим, представником компанії Autodesk Адамом Баріцкі була підписана тристороння угода між щодо продовження співпраці, за якою наш університет має змогу надалі користуватися та систематично оновлювати ліцензійне програмне забезпеченням Autodesk.

     В ході заходу були представлені результати 18-го конкурсу студентських робіт на іменні премії Autodesk та 16-го конкурсу ArtCAM для шкіл. Здійснено нагородження переможців. Варто відзначити, що студент 6 курсу ПолтНТУ спеціальності «Прикладна механіка (Технології машинобудування)» Роман Леднік посів ІІІ місце із конкурсною роботою на тему: «Проект ливарної прес-форми зі стрижньовою системою для литва під тиском деталі «корпус редуктора» із розробкою керуючих програм фрезерної обробки» (керівники: доценти Сергій Кравченко, Олександр Сороковий, ст. викладач Станіслав Ясько).

     У продовження конференції спеціаліст з продажів компанії Autodesk Pawel Stolarski повідомив, що за компанією Autodesk стоїть майбутнє для виготовлення різноманітних речей у будь-якій галузі, адже чисельність користувачів програмними продуктами Autodesk: PowerMill, FeatureCAM, PowerShape, PowerInspect досягає 700 млн. осіб.

    Виступаючи учасники конференції, представники регіональних центрів комп’ютерних технологій Autodesk: Олег Борисенко (ТОВ «Центр САПР», м. Львів), Павло Глушко («ЗНТУ-Autodesk», м. Запоріжжя) Сергій Кравченко («ПолтНТУ- Autodesk», м. Полтава), Олена Бондар («КНУ-Autodesk», м. Кривий Ріг), Юрій Дмітрієв («ТДАУ-Autodesk», м. Мелітополь) відзначали динамічний розвиток мережі учасників цього проекту, адже в Україні відкрито понад 20 профільних учбових центрів у закладах вищої, та впроваджено вивчення комп’ютерних програм Autodesk у загальноосвітніх школах. Це забезпечує науково-технічне навчання учнівської та студентської молоді у галузі 3D моделювання та виготовлення індивідуальних прототипів склданих виробів; отримання компетентностей у сфері комп’ютерного дизайну та САПР.

     Учасники конференції наголошували на систематичному підвищенні науково-технічного рівня виконання студентських та учнівських конкурсних робіт, а також подякували організаторам конференції та компанії Autodesk за підтримку розвитку масштабного міжнародного освітнього проекту.

ІАЦ ПолтНТУ