2019-11-12

Бізнесмени поділилися інноваційними ідеями використання сонячної енергії

8 листопада у Національному університеті «Полтавська політехніка ім. Юрія Кондратюка» відбулася V Всеукраїнська науково-практична інтернет-конференція «Електронні та мехатронні системи: теорія, інновації, практика» за участю науково-педагогічних працівників, студентів та провідних фахівців в галузі відновлювальної енергетики Полтавського регіону.

Бізнесмени поділилися інноваційними ідеями використання сонячної енергії

Співорганізаторами роботи V Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції «Електронні та мехатронні системи: теорія, інновації, практика» стали Національний університет «Полтавська політехніка ім. Юрія Кондратюка» (до організаційного комітету конференції увійшли ректор, професор Володимир Онищенко, проректор з наукової та міжнародної роботи, к.е.н. Світлана Сівіцька, в.о. директора навчально-наукового інституту інформаційних технологій і механотроніки, к.т.н. Інна Хоменко та в.о. завідувача кафедри автоматики, електроніки та телекомунікацій, д.т.н. Олександр Шефер), Державний університет телекомунікацій, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Центральноукраїнський національний технічний університет, Національний університет «Львівська політехніка», Національний авіаційний університет.

Робота конференції проходила у форматах пленарного та робочого засідань, де розглядалися актуальні питання електромеханічних та автоматизованих систем, управління складними технологічними процесами.

Основними темами обрали:

  • електромеханічні системи та автоматизація;
  • електричні машини й апарати;
  • моделювання та методи оптимізації;
  • енергоресурсозбереження в електромеханічних системах;
  • управління складними технічними системами;
  • проблеми аварійності та діагностика в електромеханічних системах та електричних машинах;
  • інформаційно-комунікаційні технології та засоби управління.

«Одне із завдань конференції – синхронізувати теорію з інноваціями для досягнення максимально можливого позитивного ефекту. Нам з вами випала велика честь – працювати під час Четвертої промислової революції, Індустрії 4.0. Проте, разом з новими якісними змінами виникають й певні проблеми, для вирішення яких у науковців існують новітні підходи та певний методологічний інструментарій. Розгляду цих засобів, методів та технологій присвячена наша конференція», – зазначив модератор конференції, в.о. завідувача кафедри автоматики, електроніки та телекомунікацій, д.т.н. Олександр Шефер, відкриваючи пленарне засідання.

Програма конференції була надзвичайно насиченою: досліджували та аналізували процеси кип’ятіння (магістрант Микола Лесковець – «Аналіз, дослідження та вибір найефективніших процесів кип’ятіння пивного сусла»), окреслили перспективи розвитку робототехніки (магістрант Євген Брижань – «Аналіз перспектив використання роботів-балансирів»), створювали канали керування технологічними процесами (ст. викладач кафедри автоматики та електропривода Богдан Боряк – «Інтеграція ноніусного адаптивного фільтра - предиктора в канали керування технологічними процесами»), вчилися застосовувати комп’ютерну графіку у сучасному мистецтві (студент 101НГ Сергій Лебединський – «Комп’ютерна графіка та її застосування у мистецтві»), обговорили температурні режими сучасних інкубаторів (магістрант Василь Ханюков – «Вибір та налаштування коефіцієнтів підрегулювання температурою в інкубаторі») та можливості використання обладнання компанії Siemens у навчальному процесі (к.т.н. Василь Галай – «Можливості лабораторії SIEMENS в навчальному і науковому просторі»).

До участі у роботі V Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції «Електронні та мехатронні системи: теорія, інновації, практика» долучилися й представники бізнесу. Власним досвідом видобутку та використання сонячної енергетики на Полтавщині поділилися провідні фахівці компанії «ЛОМОС ЮКРЕЙН».

Представники компанії Геннадій Полових та Андрій Седнін говорили про «Світлі інвестиції в майбутнє», порушуючи важливі проблеми галузі відновлювальної енергетики в Полтавському регіоні, доповідь викликала жваве обговорення в учасників конференції.

«Однією з суттєвих переваг сонячної енергії є її нешкідливість для навколишнього середовища. В епоху екологічних колапсів, погодьтеся, це надзвичайно важливо. З часом вартість обладнання для видобутку сонячної енергії стає доступнішою для великих підприємств та фермерських господарств. Унікальність сонячної енергетики в тому, що вона потребує лише початкових капіталовкладень, далі вже сонячні станції працюватимуть на людство. Економічна ефективність доведена роками діяльності нашої компанії на енергетичному ринку України», – пояснив концепцію діяльності виробництва провідний фахівець в галузі відновлювальної енергетики компанії «ЛОМОС ЮКРЕЙН» Геннадій Полових.

Після пленарного засідання учасники конференції продовжили наукову дискусію та обмін практичним досвідом на робочих засіданнях.