2019-12-17

British Council: «Англійська мова важлива для працевлаштування»

Представник Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» у складі української делегації взяв участь у конференції, ініційованій Британською Радою

British Council: «Англійська мова важлива для працевлаштування»

Науково-педагогічні працівники Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з 2014 року є активними учасниками проекту Британської Ради «Англійська для університетів»: «Роль англійської мови у вищій освіті».

У жовтні цього року Британська Рада (British Council) провела міжнародну конференцію у рамках програми «Вища освіта для працевлаштування» («Higher Education for Employability»). Від Національного університету імені Юрія Кондратюка у роботі конференції взяв участь доцент кафедри нафтогазової інженерії та технологій Олександр Петраш.

«Вперше в Ташкенті ми зібрали 120 політиків, дослідників, науковців, практиків та студентів з восьми країн, щоб обговорити важливу тему ролі англійської мови у вищій школі та її впливу на працевлаштування випускників», – зазначає Саммер Ся, програмний директор Британської Ради. – «Це перший із трьох щорічних політичних форумів, які ми запланували провести у рамках нашої регіональної програми «Вища освіта для працевлаштування»… Ми вже у цьому швидкісному поїзді, але разом можемо зробити цю подорож більш плавною та приємною. Я чекаю з нетерпінням зустрічі на форумі наступного року в Туреччині, де ми будемо вивчати сферу забезпечення якості викладання та вирівнювання навчальних програм відповідно до ринку праці».

До участі у конференції були запрошені представники міністерств освіти, національних та міжнародних освітніх агенцій, освітяни з Великої Британії та семи країн-учасниць програми (Вірменії, Грузії, Азербайджану, Казахстану, Узбекистану, України та Туреччини). Учасники обмінювались досвідом та обговорювали роль англійської мови у вищій освіті.

«Так, принцип дуальної освіти, синергія наукових напрямків та максимально широка участь представників промисловості в освітньому процесі, були високо оцінені колегами-освітянами країн-учасниць проекту. Заходи і організаційні підходи, які використовує наш навчальний заклад для працевлаштування випускників, зацікавили іноземних колег», – розповів Олександр Петраш. – «Головною темою обговорення став вплив англійської мови на успішність працевлаштування випускників університетів. Особливу роль у цьому контексті відіграє стрімке поширення методики EMI (викладання фахових дисциплін англійською мовою) у 46-ти країнах світу. Наразі найбільш актуальним є питання контролю якості навчання за методикою EMI та забезпечення ефективного працевлаштування випускників».

Ці питання були більш детально розглянуті під час круглих столів та воркшопів у рамках 2-денної конференції.

За результатами конференції визначені пріоритети нового проекту:

  • стан англійської мови у вищій освіті;
  • якість викладання;
  • приведення результатів навчання у відповідність до потреб ринку праці.

Саме у цих напрямках працюватимуть представники країн-учасниць проекту. На адресу нашого університету надійшли пропозиції щодо міжнародної академічної співпраці.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»