2019-11-13

День енергозбереження: студенти зібрали досвід раціонального використання ресурсів

11 листопада у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відзначили Міжнародний день енергозбереження провівши тематичний вебінар

День енергозбереження: студенти зібрали досвід раціонального використання ресурсів

У вебінарі взяли участь студенти з Латвії, Німеччини, Франції та Грузії. Вони ділилися досвідом енергозбереження країн, де зараз навчаються і надали практичні рекомендації ефективного енергоспоживання.

«Головна мета – привернути увагу громадськості до раціонального використання ресурсів та розвитку поновлюваних джерел енергії», – наголошує модератор заходу, к.т.н., доцент кафедри економіки підприємства та управління персоналом Ксенія Чичуліна. – «Хочу подякувати керівництву університету в особі ректора, професора Володимира Онищенка за всебічну підтримку ініціатив та допомогу в реалізації проекту.»

Випускник Національного університету імені Юрія Кондратюка, студент університету ISMA (Латвія) Володимир Олешко розповів про особливості енергозбереження в Латвії: «Сучасні тенденції зростання цін на енергоносії змушують жителів країни всерйоз замислюватися над тим, як зменшити рівень залежності від дорогих енергоресурсів та заощадити тепло. Один із дієвих та актуальних варіантів для Латвії – це утеплення будинків».

Студентка групи 501-БП Олександра Циганок розповіла про енергозбереження та енергозберігаючі технології в Україні та ЄС, а також виокремила основну проблему охорони навколишнього середовища: «У даний час природа майже повністю підпорядкована людині. Головна небезпека сучасного антропогенного впливу полягає у невідповідності безмежних потреб людства до обмежених можливостей самої природи».

Руслана Чорнищука, студента технічного університету Клаустала (Німеччина), дуже цікавить тема енергозбереження, адже Україна використовує майже у 3 рази більше енергоносіїв ніж Німеччина! «Україна повинна знизити кількість споживання електроенергії, тепла та газу – на нашій планеті залишилося не так багато нафти та газу, природних ресурсів. Для прикладу, Німеччина широко використовує сонячну та вітрову електроенергію», – переконує студент.

Про побудову системи енергоменеджменту в Україні та ЄС розповів студент групи 501-ЕП Віктор Хурса: «Україні треба брати приклад з країн ЄС, бо вони піклуються про планету. Енергоменеджмент – спосіб управляння електроенергією на підприємстві. Включає в себе набір заходів, спрямованих на економію енергоресурсів, а саме: моніторинг енергоспоживання, аналіз існуючих показників, розроблення енергетичної політики, планування нових енергозберігаючих систем та інше.»

Студентка університету Клермон-Овернь Анна Дзеркаль поділилася досвідом системи енергозбереження у Франції. Вона зазначила, що французький уряд зосереджується на відновлювальних джерелах енергії, у його планах за наступні декілька десятиліть залишити атомну енергетику у минулому. Згідно з дослідженням Державного агентства з навколишнього середовища Франції (ADEME), до 2050 року країна зможе повністю відмовитись від ядерної енергії і на 100% забезпечити себе відновлюваною.

Юлія Дяченко, студентка групи 501-ЕП, підготувала презентацію про світові моделі енергозбереження. Наприклад, в Австрії задля збільшення енергоефективності використовують біокаст, у Японії частково відмовляються від телевізійних пультів та від нічного підігріву будинку, а в Швеції знижують залежність від природнього палива за допомогою централізованого опалення та охолодження приміщень за рахунок використання станцій теплових насосів.

«Грузія приділяє значну увагу проблемі енергозбереження на державному рівні, використовуючи практичний досвід та наукові напрацювання. Влада виділяє чималу кількість бюджетних коштів для фінансування розробок у цій сфері. Приватний бізнес фінансує левову частку використання альтернативних джерел енергії. Грузія намагається зменшити кількість природних ресурсів, використовуваних для процесу виробництва енергії», – презентував досвід енергозбереження в Грузії Михаб Баучадзе, студент Батумського державного університету імені Шота Руставелі.

Рішення про заснування Міжнародного дня енергозбереження було прийнято у квітні 2008 року за ініціативи міжнародної екологічної мережі SPARE, а вже в листопаді 2008 світ відзначив перший День енергозбереження. У всіх країнах, де відзначається це свято, відбуваються заходи, спрямовані на інформування людей про способи енергозбереження, альтернативні джерела енергії та важливість її економії.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»