Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області розповсюджує неправдиву інформацію про недопущення до перевірок і маніпулює результатами лабораторних досліджень – у них фігурують страви, яких не вилучали з їдальні, що підтверджується протоколом обшуку. Держпродспоживслужба дезінформує про результати лабораторних досліджень у їдальні політехніки та намагається сфальсифікувати дані про причини отруєння студентів Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. Проте стало відомо, що, за висновками медиків, занедужання студентів спричинила не харчова токсикоінфекція.
Навколо загадкового отруєння студентів Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, через поспішні і неправдиві заяви різних служб, розгорнулась масована інформаційна атака на Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Зважаючи на розголос, колектив університету вважає, що справа набула суспільної важливості, і університет продовжує інформувати громадськість про обставини справи і хід розслідування.
Через однобоку подачу інформації і упередженість контролюючого органу, протягом двох тижнів досі залишаються без відповіді ключові питання: де проживає і де протягом дня, після сніданку, харчувалась група молодих людей, яка опинилась на лікарняному ліжку? Чи не приховується за закидами в бік Полтавської політехніки справжнє джерело небезпеки, від якого можуть постраждати інші?
Кандидат юридичних наук, адвокат Дмитро Таран, який представляє Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» надав юридичний коментар по ситуації.
Оприлюднюємо ключові аргументи, які чітко свідчать про те, що їдальня Полтавської політехніки – безпечне місце, а студенти отруїлись за інших обставин. Також вказуємо на невідповідності в оприлюдненій інформації від Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.
Що насправді виявили під час лабораторних досліджень?
Полтавським обласним центром контролю і профілактики хвороб здійснено 20 змивів у приміщенні їдальні, яка називається «Студентське кафе», з яких у 4-х виявлено умовно патогенну бактерію, вид та кількість якої не могли викликати масове отруєння людей. Отримані лабораторні результати свідчать, що у приміщенні їдальні збудник, який був або міг бути причиною спалаху, не виділений.
У зв’язку з епідеміологічним розслідуванням, 6 грудня співробітники їдальні пройшли бактеріологічне обстеження, яке засвідчило, що їдальня Полтавської політехніки обслуговується фахівцями, які не є джерелом чи носіями шкідливих мікроорганізмів. У жодного з працівників «Студентського кафе» не виявлено жодних збудників інфекційних захворювань.
Результат санітарно-мікробіологічного дослідження №22 та №23 від 11.12.2023 року про нібито виявлення кишкової палички в їжі, оприлюднений Головним управління Держпродспоживслужби в Полтавській області у вигляді інформаційного повідомлення, а не офіційного документу, повністю сфальсифікований – відповідно до протоколу обшуку від 6 грудня, такі страви як шаурма і котлети не вилучались та не досліджувались, адже вони відсутні в меню. Окрім того, 5 грудня, в кінці робочого дня (їдальня працює до 14:00), відповідно до посадових інструкцій та санітарних вимог, працівники як завжди прибрали приміщення, робоче приладдя і залишки їжі, а 6 грудня у закладі харчування їжа уже не готувалась. Тож невідомо в якому закладі працівники ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області придбали шаурму та котлету і як вони зберігались до їх дослідження.
У подальшому ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області також зробило дві суперечливі заяви. Спершу, 6 грудня, установа заявила, що «причини інциденту нині встановлюють. Створена профільна комісія, на місцях працюють фахівці Держпродспоживслужби, Центру контролю та профілактики хвороб і поліція», як це видно на скріні публікації:
Через майже два тижні, 14 грудня, заявили про те, що фахівців не допустили до перевірки і здійснення державного контролю, але у цьому ж самому повідомленні підтвердили, що у ході слідчих дій в рамках кримінального провадження, до якого були також залучені фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, на потужності «Студентського кафе», вони відібрали зразки харчових продуктів, води та гігієнічних змивів з контактних поверхонь, та направили до Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області:
У цій же публікації у маніпулятивній формі без конкретики і точних даних подана інформація про результати проведених лабораторних випробувань і нібито встановлені численні порушення параметрів безпечності за мікробіологічними показниками у охоложеному курячому філе, солодковершковому селянському маслі, свіжій капусті та водопровідній воді.
Відповідно до статті 22 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», в якому враховані відповідні вимоги регламентів Європейського Союзу, їдальня Полтавської політехніки у своїй діяльності користується одним із важливих інструментів підтвердження безпечності харчових продуктів – забезпечення їх простежуваності.
Оприлюднюємо сертифікати якості на згадану продукцію, які одразу були передані слідству.
Саме у цій публікації з’явилась інформація про шаурму і котлету – ці позиції відсутні в меню і не вилучались під час обшуку.
Але університет не несе відповідальності за якість водопровідної води, адже не є ні видобувником, ні постачальником! Чому Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області не ініціювало перевірку на КП ПОР «Полтававодоканал», тим паче що в місцевих пабліках з’явилась інформація про отруєння неякісною водою протягом кількох тижнів (!) студентів Полтавського державного аграрного університету?
Також служба без документального підтвердження зазначила, що нібито знайдено бактерії групи кишкової палички у гігієнічних змивах з ложки, чашки, стаканів, столу для чистого кухонного посуду, ножа для нарізання варених овочів та терки. Як ми вже зазначили вище, Полтавським обласним центром контролю і профілактики хвороб здійснено 20 змивів у приміщенні їдальні і за результатами лабораторних досліджень збудник, який був або міг бути причиною спалаху кишкової інфекції, не виділений.
Після 6 грудня представники ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області дійсно намагались ще кілька разів потрапити на територію університету з метою позапланової перевірки, яка НЕ пов’язана з розслідуванням. Для повторних візитів вони намагались використати ту ж підставу, з якої прибули до університету 6 грудня, та ВЖЕ відібрали всі зразки, які бажали відібрати, про що зазначено навіть у їх власних публікаціях. Отже, активність представників ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області не пов’язана з досягненням цілей епідеміологічного розслідування, а є особистою ініціативою керівниці Яніни Аранчій. Тому університет цілком законно відмовив представникам служби. Їх візити стали перетворюватись на спробу зірвати освітній процес і екзаменаційно-залікову сесію, які в Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбуваються наживо.
Такі відверті маніпуляції ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області дають підстави поставити під сумнів достовірність інших її результатів та висновків.
Чим отруїлись студенти?
Університет передав правоохоронцям касовий звіт за 5 грудня. У їдальні того дня придбано 1072 страви, що може свідчити про харчування від 350 до 500 осіб. Нагадуємо, жоден співробітник чи студент Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», а також члени офіційних делегацій, які відвідували університет 5 грудня, не госпіталізований з отруєнням і не звертався за медичною допомогою з підозрою на отруєння. Тобто їдальню відвідало близько півтисячі осіб, у тому числі сторонніх відвідувачів, а захворіла лише невелика група виключно студентів Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.
На адвокатський запит до Полтавської обласної клінічної інфекційної лікарні отримано відповідь, що причиною інфікування студентів є не харчова токсикоінфекція. Інкубаційний період їх захворювання міг бути від декількох годин до 3-х діб. У період 5-7 грудня до обласної інфекційної лікарні інші особи із подібною симптоматикою захворювання не надходили.
27 хворих студентів пройшли бактеріологічне обстеження, у 9-ти осіб результат негативний, а в інших 18-ти виявлено зовсім інші види умовно-патогенних видів мікрофлори, ніж ті, що фігурують у висновках ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області стосовно дослідження харчових продуктів і посуду в «Студентському кафе» Полтавської політехніки.
Установа, посилаючись на Полтавський обласний центр контролю і профілактики хвороб, повідомила, що при дослідженнях у 5 хворих (студентів) виявили стафілокок (патогенний мікроорганізм Staphylococcus aureus), в інших виділена умовно-патогенна мікрофлора (Proteus, Citrobacter).
Тобто у хворих студентів і в змивах посуду з їдальні Полтавської політехніки виявлені зовсім різні мікроорганізми!
Не встановленими залишаються обставини дозвілля студентів ввечері 4-го і 5-го грудня, у вихідні дні напередодні. Можна припустити, що причиною їх захворювання стало, або не дотримання гігієнічних норм та правил самими госпіталізованими, або не дотримання санітарних норм у іншому місці, яке вони відвідували окрім їдальні Полтавської політехніки.
Ця ситуація викликала обурення студентів Національного університету «Полтавської політехніки імені Юрія Кондратюка» і вони написали звернення до НАЗК, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області і Полтавської обласної прокуратури щодо сторонніх втручань в роботу університету і перешкоджання функціонуванню їдальні.
Також у колективу університету і студентів Полтавської політехніки викликає подив мовчазна позиція самих студентів і адміністрації Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.
Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» не може відповідати за студентів інших університетів, наполягає на справедливому розслідуванні, припиненні свавілля контролюючого органу та встановленні істини, щоб дійсно подбати про безпечне освітнє середовище у Полтаві.