2020-03-13

Дезінфекція, скринінг температури і дистанційний формат: університет перейшов на особливий режим роботи

В університеті працює штаб з епідеміологічного нагляду та забезпечені превентивні заходи

Дезінфекція, скринінг температури і дистанційний формат: університет перейшов на особливий режим роботи

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України №93-р від 03.02.2020 р. «Про заходи щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV» та на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 №211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» в університеті запроваджена система превентивних заходів.

12 березня створено штаб з епідеміологічного нагляду, який очолив ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Володимир Онищенко. Зранку і в кінці робочого дня відбуваються засідання штабу та контролюється виконання розпоряджень по вжиттю превентивних заходів. Доступ до навчальних корпусів університету обмежений, вхід тільки через центральний корпус. Щоденно всі працівники допускаються до роботи тільки після обов’язкового скринінгу температури на вході – придбані безконтактні інфрачервоні термометри. Чергові фіксують дані: якщо людина має чітко виражені ознаки ГРВІ чи грипу, підвищену температуру чи погане самопочуття – в університет не заходить, має звернутися до сімейного лікаря та перебувати вдома чи в медичній установі. Технічні працівниці здійснюють постійне вологе прибирання, вбиральні та підсобні приміщення забезпечені милом, антисептиками, дезінфікуючими засобами.

«В умовах, що склалися, ми працюємо на випередження, не чекаючи додаткових вказівок. Заплановані чемпіонати з більярдного спорту та чирлідингу за участю школярів з усіх куточків України довелося відтермінувати, освітній процес перевели на дистанційну форму. Для цього нам не довелося перебудовуватися – ми готові до таких неочікуваних викликів. Щодня вирішуємо чимало актуальних проблем і завдань, адже відчуваємо відповідальність за здоров’я своїх студентів та працівників», – говорить ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

У студентському містечку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» подбали про профілактику та шляхи запобігання гострих вірусних інфекцій задовго до запровадження загальнонаціонального карантину. Студенти поінформовані про необхідність дотримання правил особистої гігієни, роз’яснювальні матеріали від Міністерства охорони здоров’я та Центру громадського здоров’я МОЗ України стосовно профілактики коронавірусу COVID-19 розміщені на всіх вхідних групах та побутових приміщеннях гуртожитків.

Щоранку персонал та мешканці гуртожитків проходять скринінг температури інфрачервоним безконтактним термометром та огляд у медичної сестри. На усіх прохідних біля чергового швейцара обладнані дозатори із засобами для дезінфекції рук, кухні та вбиральні кожного з чотирьох гуртожитків забезпечені милом, антисептичними засобами.

Українські студенти мають змогу поїхати додому на період вимушених канікул, іноземні студенти, діти з зони проведення ООС, позбавлені батьківського піклування та сироти на період карантину продовжують проживати в гуртожитках університету.

Технічний персонал здійснює вологе прибирання з використанням хлорних таблеток «Санідез», «Клінідез», мийних та дезінфікуючих засобів за складеним графіком. У вечірній час обробляються сходові майданчики та загальні коридори.

З 04:00 до 05:00 ранку проводиться кварцування прохідних, фойє та загальних приміщень гуртожитків.

На випадок непередбаченого зростання рівня захворюваності ГРВІ, грип, інші простудні захворювання серед студентів та співробітників університету обладнані ізолятори кількох ступенів захисту: у медичному пункті студентського містечка, в гуртожитку №5 на 32 особи та ізолятор «Кімнати для приїжджих» на 9 осіб для іноземних громадян, що зараховуються до університету в період карантину.

«Задля запобігання поширення масової захворюваності на вірусні захворювання та грип, унеможливлення контакту зі здоровими людьми хворих з підвищеною температурою чи іншими чітко вираженими симптомами, одразу помістимо в ізолятори. Вони обладнані всім необхідним: окремим санвузлом, кухнею, душовими кімнатами. Хворі можуть тут перебувати до госпіталізації чи відправлення додому. Ці приміщення використовуються тільки на випадок таких екстренних епідеміологічних ситуацій», – пояснює директор студентського містечка Національного університету імені Юрія Кондратюка Андрій Поставний.

Медична сестра студентського містечка Анастасія Бондаренко говорить, що в осінньо-зимовий період скарг на підвищену температуру, головний біль, інші ознаки інфекційних захворювань серед студентів було небагато, частіше звертаються з проблемами артеріального тиску, серцево-судинної системи.

У приміщені гуртожитку обладнано також тимчасовий медичний пункт, на випадок ситуацій, якщо у когось уночі раптово підвищиться температура чи стане зле.

Вдень медсестра чергує в медичному пункті студентського містечка, має всі необхідні засоби для надання екстреної медичної допомоги. До медпрацівниці можуть звертатися за необхідності студенти, викладачі університету.

Незважаючи на карантин, запроваджений на території міста та держави, освітній процес в університеті не зупинено – студентам надаються освітні послуги, продовжується робота з обдарованою молоддю по підготовці до конкурсів та олімпіад. Просто змінено формат проведення занять та консультацій – викладачі та студенти перейшли на онлайн-спілкування, працює онлайн-платформа дистанційної освіти, де кожен студент має свій особистий електронний кабінет, може переглянути завантажені дистанційні курси зі своєї спеціальності, поставити питання викладачу, отримати кваліфіковану консультацію.

Адміністрація Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» працює у штатному режимі.