2022-04-10

ЄС збільшує можливості для України

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомив про нові можливості для України – ЄС посилює фінансування за програмами Еразмус+ та стипендій за програмою імені Марії Склодовської-Кюрі.

ЄС збільшує можливості для України

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомив, що під час засідання Ради міністрів з питань освіти, молоді, культури та спорту ЄС європейський комісар Марія Габріель зазначила, що ЄС наразі зосереджений на забезпеченні стійкості європейського освітнього простору та національних систем освіти у кризовий час.

Вона наголосила, що за останні роки Європу вразило дві великі кризи – пандемія COVID-19 та російська військова агресія в Україні. Важливим уроком є те, що освіта є запорукою реагування на кризи. Доступ до освіти та соціалізація в школі є основною темою для особистого розвитку молоді. Спільно з державами-членами ЄС вдалося забезпечити швидку реакцію на існуючі виклики завдяки скоординованим діям, можливостям програми Еразмус+ та доступу до освітнього онлайн контенту.

Єврокомісар зазначила, що вдалося мобілізувати можливості програми Еразмус+. Зокрема, частину коштів буде спрямовано на проєкти щодо допомоги українським біженцям. Українські вчителі отримають необхідну підтримку з метою їх інтеграції у приймаючих країнах, а також може бути направлений до регіонів розміщення біженців.

Крім того, понад 3000 українських вчителів уже мають повний доступ до освітніх ресурсів напряму eTwinning та можуть розпочати власні проєкти.

Також Марія Габріель запропонувала нові конкретні заходи підтримки української освіти та науки.

Зокрема:

  • 200 мільйонів євро з бюджету програми Еразмус+ на 2027 рік перерозподіляють на 2023 рік для надання підтримки українським студентам та викладачам наступного року;
  • 25 млн євро цільово спрямовуються  на стипендії для українських дослідників через нову ініціативу за програмою імені Марії Склодовської-Кюрі - MSCA4Ukraine. Це дозволить 200 дослідникам протягом 2-х років продовжувати свої дослідження в університеті держави-члена ЄС або країни, що є асоційованим членом у програмі  Horizon Europe.

Нагадаємо, Уряд денонсував угоди в галузі освіти та науки з Республікою Білорусь.