2020-04-10

Gardenia-2020: як зміцнювати імунітет міста і адаптуватися до змін клімату

За місяць до запровадження карантину, представники Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» взяли участь у щорічному масштабному заході – Міжнародній виставці садівництва і ландшафтної архітектури GARDENIA у Познані (Польща).

Gardenia-2020: як зміцнювати імунітет міста і адаптуватися до змін клімату

Більше десяти років поспіль у Познані відбувається захід, присвячений садівничій, флористичній, декоративній та спортивній індустріям. У 9 виставкових залах GARDENIA-2020 зібралися учасники з різних країн, зокрема з Бельгії, Китаю, Чехії, Данії, Франції, Іспанії, Нідерландів, Литви, Люксембургу, Німеччини, Швейцарії та Польщі. Від Національного університету імені Юрія Кондратюка учасниками найважливішої міжнародної події для професіоналів галузі стали студенти та викладачі Навчально-наукового інституту архітектури та будівництва.

У рамках GARDENIA-2020 відбулися XIV Форум садово-паркового мистецтва «Міське озеленення «З любов’ю до клімату», 5-й Форум ландшафтних архітекторів «Міський сад: від тераси до зелених анклавів заднього двору», серія семінарів «Рослини ближче до людини: вони прикрашають, годують і лікують – поради і лекції для професіоналів», конкурс «Надихаючі домовленості» та майстер-класи. Учасники здобули новий професійний досвід, але карантинні обмеження поки що відтерміновують втілення світових трендів.

«Головна мета цього форуму – донести громадам, як зміни клімату впливають на благоустрій міста. Умовно виступи можна поділити на дві частини: перша – про вплив клімату для міста, друга – про вплив міста на клімат. Студенти отримали гарний теоретичний та практичний досвід, засвідчений сертифікатом, нові погляди для реалізації проєктів ландшафтного благоустрою міст», – розповів старший викладач кафедри архітектури будівель та містобудування Павло Васильєв. – «Багато тематичних заходів були присвячені рослинам. Окремо була виставка від польських університетів, де були представлені ландшафтні роботи студентів архітектурних факультетів. Ландшафтні архітектори, дизайнери і садівники проводили майстер-класи для різної аудиторії: наприклад, для домогосподарок – про догляд за трояндами, для фахівців – про формування шпалерних дерев тощо».

На форумі висвітлювалися проблеми взаємозв’язку змін клімату та міського озеленення. Нові рішення та ідеї актуальні для громадських просторів населених пунктів: чи можуть міста сприяти клімату, міська зелень під час посухи – підбір та догляд за рослинами, план адаптації до зміни клімату як інструмент зміцнення імунітету міста для кліматичних загроз, квіткові луки – підтримка навколишнього середовища і клімат.

Наступного року організатори знову об’єднають бізнес, пристрасть до садівництва та професіоналів, які презентують інноваційні рішення для професійного і аматорського використання в озелененні міст.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»