2019-09-23

ХV літня Універсіада України стартувала у Полтаві

Урочисте відкриття ХV літньої Універсіади України 2019/2020 рр. відбулось на базі Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка у Міжнародний день студентського спорту.

ХV літня Універсіада України стартувала у Полтаві

Полтава приймала більше тисячі почесних гостей, студентів та науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти з усієї України. Місцем зустрічі став Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка, де відкрили традиційні спортивні змагання серед студентів, що проводяться Міжнародною федерацією студентського спорту – Універсіаду 2019/2020 рр.

Офіційне відкриття відбулося на спортивному майданчику, урочистості. На численних спортивних локаціях презентували  різні види спорту, які входять до програми змагань. Гостей чекали показові виступи, майстер-класи та розіграші спортивних призів від ВГО «Спортивна студентська спілка України» (футбольні, волейбольні м’ячі, боксерські рукавички, шахи тощо). У масштабному параді взяли участь представники спортивних делегацій закладів вищої освіти України з Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей.

Учасників вітали почесні гості, президент ВГО «Спортивна студентська спілка України», ректор Національного університету фізичного виховання та спорту України Євгеній Імас оголосив про початок Універсіади 2019/2020 рр.

 «На сьогодні, за результатами чемпіонатів – ми країна №1 у Європі за розвитком студентського спорту. Спортсмени своїм прикладом показують усьому світу, хто такі українці, а ті, хто представляє країну на світовій арені – це найкращі громадяни усього світу», – підкреслив Роман Греба, президент ВГО «Українська федерація учнівського спорту».

Голова комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Вадим Стеценко побажав: «Щоб усі університети кожного року разом святкували 20 вересня,  щоб робили якісь активності і власним прикладом показували молоді, що рухова активність та спорт – це круто!»

Універсіада 2019-2020 рр. проводиться у чотири етапи:

I етап – змагання у закладах вищої освіти;

II етап – територіальні змагання;

ІІІ етап – всеукраїнські зональні змагання з ігрових видів спорту та інших видів спорту, які потребують їх проведення. Визначення зон проведення ІІІ етапу та розподіл областей України та міста Києва по зонам визначаються у регламентах з відповідних видів спорту;

IV етап – фінальні змагання.

«Надзвичайно приємно, що Полтава стала центром святкування Міжнародного дня студентського спорту, і я дякую оргкомітету за це рішення. Ми гарантуємо, що рухова активність і спортивні здобутки будуть на високому рівні», – наголосив ректор ПолтНТУ імені Юрія Кондратюка, професор Володимир Онищенко, керівник відокремленого підрозділу ВГО «Спортивна студентська спілка України».

Майстер спорту із чирлідингу, багаторазова переможниця чемпіонатів України Тетяна Синиця разом зі своїми вихованками провели всеукраїнський флеш-моб з «Jump Squats». Тисячі учасників у кожній області України одночасно підстрибували з напівприсяду 24 рази – рівно стільки, скільки золотих медалей отримали на усіх міжнародних змаганнях українські студенти! До флеш-мобу долучилися і почесні гості свята, і студенти, і викладачі.

Святкування продовжилось нагородженням переможців ХІV літньої Універсіади України, яка відбулась з вересня 2018 року по червень 2019 року. У всеукраїнських фіналах взяли участь майже чотири тисячі студентів із 116 закладів вищої освіти. До програми змагань входили такі види спорту: баскетбол, водне поло, волейбол, спортивна та художня гімнастика, дзюдо, легка атлетика, плавання, регбі, стрільба з луку, стрибки у воду, настільний теніс та футбол. У змаганнях визначились три загально-командні першості закладів вищої освіти у шести категоріях і, відповідно, серед територій України по трьох групах, яких урочисто нагородили кубками та дипломами.

У першій категорії, до якої належать заклади вищої освіти фізичного виховання та спорту, І місце виборола команда Національного університету фізичного виховання та спорту України, ІІ місце – команда Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, ІІІ місце за командою Харківської державної академії фізичної культури.

У другій категорії змагались педагогічні та інші заклади вищої освіти, які мають підрозділ фізичного виховання та спорту:

І місце – Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка

ІІ місце – Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького

ІІІ місце – Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.

Третя категорія – заклади вищої освіти, у яких навчається більше 10 тисяч студентів:

І місце – Сумський державний університет

ІІ місце – Національний університет «Львівська політехніка»

ІІІ місце – Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут».

Четверта категорія – заклади вищої освіти, у яких навчається від 5 до 10 тисяч студентів:

І місце – Тернопільський національний технічний університет

ІІ місце – Харківський національний університет імені Василя Каразіна

ІІІ місце – Національна металургійна академія України.

 До п’ятої категорії входять заклади вищої освіти, у яких навчається від 2 до 5 тисяч студентів:

 І місце – Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова

ІІ місце – Хмельницький національний університет

ІІІ місце – Придніпровська державна академія будівництва та архітектури.

До шостої категорії входять заклади вищої освіти, у яких навчається до 2 тисяч студентів:

І місце – Академії рекреаційних технологій і права

ІІ місце – приватного ВНЗ «Університет Короля Данила»

ІІІ місце – приватний ВНЗ «Дніпровський гуманітарний університет».

У першій групі територій загально-командної першості, у якій змагались групи Дніпропетровської, Запорізької, Львівської, Одеської, Харківської областей та м. Києва, І місце виборола команда м. Києва, ІІ місце – команда Харківської області, ІІІ місце – команда Львівської області.

У другій групі територій змагались збірні команди областей: Вінницької, Донецької, Івано-Франківської, Миколаївської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Черкаської областей. І місце – команда Хмельницької області, ІІ місце – команда Тернопільської області, ІІІ місце – Черкаської області.

У третій групі змагались збірні команди областей Волинської, Житомирської, Закарпатської, Київської, Сумської, Кіровоградської, Луганської, Херсонської, Чернівецької та Чернігівської областей. І місце – команда Сумської області, ІІ місце – команда Чернівецької області, ІІІ місце – команда Чернігівської області.

Майстра спорту України міжнародного класу, багаторазову чемпіонку України, Європи та світу, багаторазову рекордсменку України з пауерліфтингу, магістрантку факультету фізичної культури та спорту ПолтНТУ імені Юрія Кондратюка  Дарію Бражник нагородили Подякою комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України за вагомий особистий внесок у розвиток студентського спорту та піднесення міжнародного авторитету України.  

Медіа-центр ПолтНТУ імені Юрія Кондратюка