2020-10-05

Майбутні перекладачі відзначили професійне свято майстер-класами і навчальними іграми

30 вересня студенти і викладачі кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за традицією відзначили Міжнародний день перекладача. Філологи обговорили особливості дистанційного синхронного перекладу та поділилися секретами обраної професії.

Майбутні перекладачі відзначили професійне свято майстер-класами і навчальними іграми

До організації та проведення заходу долучилися студенти-магістранти, першокурсники та науково-педагогічні працівники кафедри германської філології та перекладу гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Охочих дізнатися більше про професію перекладача зібралося чимало, тож з метою дотримання протиепідемічних заходів святкування відбулось у змішаному форматі: частина студентів зібралась в університетській аудиторії, інші – долучилися на онлайн-платформі Zoom.

За словами кандидата педагогічних наук, декана гуманітарного факультету Анни Агейчевої, відзначення Міжнародного дня перекладача стало чудовою нагодою для студентів старших курсів продемонструвати набуті під час навчання в університеті знання та надихнути першокурсників на освоєння мистецтва перекладу.

Цього року святкова програма поєднала розважальні елементи з практичними порадами для майбутніх фахівців перекладу. Студентка IV курсу спеціальності 035 «Філологія» Ірина Лобко виступила з презентацією на тему «Дистанційний синхронний переклад» («Remote Simultaneous Interpreting») та обговорила цю актуальну тему з присутніми.

Студентки-магістрантки Неля Бечкало та Анастасія Сидорова приготували для учасників заходу цікаві навчальні ігри — «Translators’ Music Award» і «Translation Kahoot». «Родзинкою» стала презентація відеоролику від студентів-філологів «Бути перекладачем – це круто, тому що…».

Начальник відділу технічного перекладу НТП «Бурова техніка» Яніна Базалій провела майстер-клас «Світ перекладача за 10 хвилин». Він став у нагоді майбутнім перекладачам і підтвердив, що у цій професії завжди є чим вразити.

Про шляхи подолання стресів розповіла кандидат психологічних наук, доцент кафедри методики змісту освіти Полтавського обласного інституту післядипломної освіти імені М.В. Остроградського Людмила Жданюк. Під час психологічного тренінгу «Управління стресом у роботі перекладача» учасники дізналися різноманітні прийоми та методики, які дозволять знизити рівень психологічної та емоційної напруги.

«В Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за ініціативи та сприяння особисто ректора, професора Володимира Олександровича Онищенка створені прекрасні умови для підготовки висококваліфікованих перекладачів. Зокрема, у політехніці функціонує єдина в Полтавському регіоні лабораторія синхронного перекладу, в якій студенти-філологи вже з перших курсів навчання мають можливість відпрацьовувати навички усного перекладу на практичних заняттях, під час проведення науково-практичних конференцій, тренінгів, воркшопів», – підкреслила кандидат філологічних наук, доцент, завідувачка кафедри германської філології та перекладу Оксана Воробйова.

По завершенні святкової програми з нагоди Міжнародного дня перекладача студенти мали час для яскравих селфі та неформального спілкування.

Цього ж дня кандидат філологічних наук, доцент кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Павельєва взяла участь у 30-годинному міжнародному онлайн-марафоні для професійних перекладачів.

Міжнародний день перекладача відзначається з 1991 року наприкінці вересня. Символічну дату обрали члени Міжнародної Федерації Перекладачів, пов’язавши з іменем Святого Ієроніма – покровителя перекладачів. Цікава та творча професія дозволяє людям з різних країн та континентів знайти спільну мову, ознайомитися з досягненнями світової науки і техніки, прочитати найвідоміші літературні твори і переглянути шедеври кіномистецтва.

Медіацентр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»