2019-12-05

Міністерство розвитку громад і територій: викладачі університету пройшли курси з енергоаудиту

У листопаді науково-педагогічні працівники Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» пройшли курси підготовки тренерів з енергетичного аудиту для роботи з Фондом енергоефективності

Міністерство розвитку громад і територій: викладачі університету пройшли курси з енергоаудиту

«17 науково-педагогічних працівників з восьми закладів вищої освіти країни отримали сертифікати на підтвердження спроможності підготовки фахівців до того, як правильно проводити енергоаудит житлових багатоквартирних будинків», – повідомляють у Міністерстві розвитку громад і територій.

До складу цієї групи увійшли наші викладачі, які пройшли двотижневий курс підготовки та стали сертифікованими тренерами: к.т.н., доцент кафедри архітектури та міського будівництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олена Філоненко та к.т.н., доцент кафедри теплогазопостачання, вентиляції та теплоенергетики університету Олександра Череднікова.

Вони навчалися з представниками Українського державного університету залізничного транспорту, Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. П. Василенка, Харківського національного університету будівництва та архітектури, Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова, Державного університету «Житомирська політехніка» та Вінницького національного технічного університету.

Це заключний етап Всеукраїнської Програми підготовки енергоаудиторів в рамках проекту GIZ з підтримки Фонду енергоефективності, розробленої та впровадженої за підтримки Міністерства розвитку громад і територій України. ЇЇ мета – створення осередків з підготовки фахівців з енергоаудиту на базі закладів вищої освіти по всій Україні.

Програму підготовки було розроблено з урахуванням досвіду кращих європейських та вітчизняних експертів. Серед викладачів – фахівці з великим практичним досвідом, представники Фонду енергоефективності та регіональні консультанти Міжнародної фінансової корпорації.

Організація навчання представників закладів вищої освіти відбувається в рамках проекту GIZ «Підтримка національного Фонду енергоефективності та програми екологічних реформ (S2I)» за підтримки Федерального міністерства довкілля, охорони природи та безпеки ядерних реакторів Німеччини (BMU) та Міністерства розвитку громад та територій України.

Загалом, за час програми підготували 98 викладачів з 33 університетів України, в яких було створено комісії з атестації енергоаудиторів. Це дозволить університетам отримувати додаткові фінансові надходження, а ринок енергоаудиту для житлового багатоквартирного фонду поповниться новими висококваліфікованими фахівцями.