2020-10-01

МОН України: політична агітація у закладах освіти заборонена

У закладах загальної середньої, професійно-технічної вищої та вищої освіти заборонені зберігання, розміщення та розповсюдження друкованої чи подарункової продукції з політичним підтекстом, прояви будь-якої політичної агітації. Міністерство освіти і науки України направило офіційне звернення до облдержадміністрацій і закладів освіти.

МОН України: політична агітація у закладах освіти заборонена

У зв’язку з виборчою кампанією, яка зараз у розпалі і кандидати боряться за перемогу на місцевих виборах 2020 року, з метою недопущення політичної агітації у закладах освіти, Міністерство освіти і науки України звернулося з листом від 14 вересня 2020 року 1/9-525 про недопущення ведення політичної агітації до обласних державних адміністрацій, закладів професійної (професійно-технічної)  та вищої освіти.

«Одним з принципів освіти в Україні є її незалежність від політичних партій громадських і релігійних організацій. Неприпустимим є допущення неправомірного використання приміщень закладів освіти для ведення політичної агітації», – підкреслює т. в. о міністра освіти і науки  Сергій Шкарлет.

Відповідно до ст.31 Закону України «Про освіту» політичні партії (об’ єднання) не мають права втручатися в освітню діяльність закладів освіти.

Керівництву закладів освіти, педагогічним, науково-педагогічним і науковим працівникам, органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам забороняється залучати здобувачів освіти до участі в заходах, організованих політичними партіями (об’єднаннями), крім заходів, передбачених освітньою програмою.

Також у закладах освіти забороняється створення осередків політичних партій та функціонування будь-яких політичних об’єднань.

Водночас, здобувачі освіти не можуть бути обмежені у праві на здобуття освіти в державних і комунальних закладах освіти за їх належність або неналежність до релігійних організацій чи політичних партій (об’єднань).

Забороняється зберігання, розміщення, розповсюдження реклами, плакатів, подарунків,  стендів, листівок,  аудіо- чи відеоматеріалів, інших матеріальних чи нематеріальних об’єктів (крім підручників), що містять:

  • найменування чи символіку політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучна  з назвами та символікою політичних партій (об’єднань);
  • зображення,  прізвища імена та по-батькові осіб – членів (учасників ) чи засновників політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, символіка яких співзвучна з назвами та символікою політичних партій (об’єднань);
  • зображення, прізвища, імена та по-батькові виборних осіб та осіб,  уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Зазначена заборона не розповсюджується на офіційне листування, реалізацію освітньої програми закладу освіти та у випадках, передбачених виборчим законодавством.