2019-06-18

Море можливостей для студентів ПолтНТУ: молоді архітектори відвідали Німеччину у рамках освітньої архітектурно-містобудівної програми

Студенти ПолтНТУ побували у Німеччині за договором про співпрацю між університетом, GIZ Україна та Технічним університетом Любеку (THL)

Море можливостей для студентів ПолтНТУ: молоді архітектори відвідали Німеччину у рамках освітньої архітектурно-містобудівної програми

Студенти та викладачі Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка днями повернулися з поїздки до Німеччини, відвідавши три міста: Берлін, Любек і Гамбург. Поїздка стала продовженням навчання наших студентів у осінньому семестрі 2018/2019 навчального року за спільною узгодженою програмою з Технічним університетом Любеку (THL) у рамках договору про співпрацю між ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка, GIZ Україна та Технічним університетом Любеку (THL) підписаною у 2018 році ректором ПолтНТУ, професором Володимиром Онищенком.

Студенти кафедри архітектури будівель та містобудування Ольга Петлюх, Євген Башмаков, Альона Гладка, Віталіна Кальнобродська, Валерія Поліщук та Юлія Гончар архітектурного напряму навчально-наукового інституту архітектури та будівництва отримали змогу попрацювати разом з провідними фахівцями німецького університету та відвідати масштабні містобудівні екскурсії містами Німеччини.

Викладачі заступник старший викладач кафедри архітектури будівель та містобудування Андрій Конюк, викладачі кафедри архітектури будівель та містобудування: доцент, канд. арх. Олександр Савченко, доцент к.т.н. Лариса Бородич, старший викладач Павло Васильєв взяли участь у стартовому воркшопі зі створення сумісної з Технічним університетом Любеку (THL), Бранденбургським технічним університетом Коттбусу (BTU) магістерської програми з інтегрованого міського планування. До воркшопу долучилися представники Технічного університету Любека, Бранденбурзького технічного університету Котбус.

За результатами семестру спільної освітньої програми, який пройшов надзвичайно успішно, німецькі колеги запропонували ПолтНТУ створити нову дворічну магістерську програму в рамках магістерської спеціальності 191 «Архітектура та містобудування» за спеціалізацією «Містобудування. Інтегрований розвиток міст».

Під час містобудівної екскурсії Берліном студенти та викладачі ознайомились зі зразками сучасної архітектури, типовою житловою забудовою, поглибили свої знання з історії архітектури під час захоплюючого візиту до Музейного острову і, зокрема, Neues Museum, де знаходиться видатна історична колекція мистецтва і предметів культури народів Європи і Середземномор'я. Екскурсію історичною частиною міста студентам та викладачам провела відомій берлінський практикуючий архітектор Барбара Витт.

У Любекському технічному університеті шість команд міжнародних експертів з міського планування, до складу кожної з яких увійшли студенти з ПолтНТУ і німецького університету, отримали завдання розробити швидкі проекти - концепції сталого розвитку для мікрорайону, що безпосередньо прилягає до університетського кампусу в Любеку. Студенти в групах обмінялися ідеями й систематизували українські та німецькі уявлення й знання щодо сталого розвитку територій і пішли оглядати сам мікрорайон. Спільний воркшоп тривав два дні й завершився презентацією проектів.

Також делегація українців разом з професором Бранденбургського технічного університету Котбус Крістофом Веслінгом завітали до другого за величиною в ФРН та одного з найкомфортніших у світі для проживання міст – до Гамбурга. Після відвідування Хафенсіті у музеї познайомилися з процесом проектування та реалізації на макеті колись промислового портового району Хафенсіті.

Найголовнішим результатом поїздки стало не тільки нові враження та досвід для студентів Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка, але й нова магістерська програма спеціальності 191 «Архітектура та містобудування» за спеціалізацією «Містобудування. Інтегрований розвиток міст».

Запрошуємо на навчання до ПолтНТУ – здобути якісну освіту міжнародного рівня!