2019-10-11

На П’ятому Українському Газовому Форумі визначили напрями розвитку нафтогазової освіти

9-10 жовтня у Києві відбувся П’ятий Український Газовий Форум. Подія зібрала ключових гравців у нафтогазовому секторі, представників уряду, послів країн ЄС, інвесторів і партнерів, для формування тенденцій розвитку ефективного ринку газу і, зокрема, газодобувної галузі

На П’ятому Українському Газовому Форумі визначили напрями розвитку нафтогазової освіти

Енергетична безпека в регіоні, інтеграція з європейським ринком, задоволення потреб усіх категорій споживачів, дбайлива взаємодія з навколишнім середовищем, впровадження інноваційних технологій, прозоре та ефективне законодавство – основні виклики для українського газового ринку.

Нову державну політику у сфері енергетики та енергоефективності презентував Олексій Оржель, міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України. Найочікуваніша подія – впровадження узгодженої моделі відокремлення оператора ГТС України.

Сьогодні Україна знаходиться на четвертому місці в Європі за видобутком вуглеводнів. Проте за запасами — на другому. Якщо ж включити нетрадиційні поклади, ми — чи не найперші в Європі, прогнозують в Укргазвидобуванні. За 20 місяців дії стимулюючого оподаткування було закладено 185 нових свердловин, 65 з яких пробурили приватні компанії, третина з яких – надглибокі (більше 5 км) – це забезпечило додатковий видобуток 1 млрд м3 газу. Для порівняння, у 2017 році незалежні видобувники пробурили лише 22 свердловини.

Група Нафтогаз залишається найбільшим платником податків в Україні. За 9 місяців 2019 року сплатила до держбюджету 83,7 млрд грн податків та дивідендів. Це близько 15% загальних доходів державного бюджету за цей період. У 2018 року фактичний сукупний розмір податкових та дивідендних платежів групи до державного бюджету склав 137,8 млрд грн. Керівник інтегрованого газового бізнесу Нафтогазу Андрій Фаворов проаналізував економічну спроможність існуючої стратегії, яка базується на об’ємах видобутку газу, та її зміну на стратегію збільшення прибутку і повернення інвестицій.

Залучення іноземних енергетичних та сервісних компаній до видобутку газу в Україні – надважливе завдання. Без інвестицій та сучасних технологій розвиток індустрії неможливий – на цьому акцентував увагу Роман Опімах, виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України: «Інвестиції в розвиток газовидобутку та переробки призведуть до створення нових робочих місць і розширення податкової бази, що позначиться на економічному зростанні та сталому енергозабезпеченні.»

Ігор Щуров, генеральний директор ДТЕК Нафтогаз зазначив, що від того, наскільки розвинена газовидобувна галузь з точки зору використання сучасних технологій, залежить її конкурентоспроможність і привабливість для інвесторів. «Природний газ – ресурс, від якого в значній мірі залежить благополуччя українців і енергетична безпека держави. І ми робимо все можливе, щоб вийти на самозабезпечення природним газом і досягти енергетичної безпеки України», – додав гендиректор ДТЕК Нафтогаз. Компанія успішно застосовує інновації на всіх етапах газовидобутку – від геологічної розвідки до буріння і видобутку на великих глибинах.

До участі у форумі запросили очільників двох ключових закладів вищої освіти України, які готують кадри для нафтогазової галузі – Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка та Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

Ректор ПолтНТУ, професор Володимир Онищенко взяв участь у панельній дискусії і зосередився на інноваціях та інвестиціях як головних передумовах розвитку нафтогазової освіти.

«Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка − один із найпотужніших університетів України, який, разом із структурним підрозділом − коледжем нафти і газу, готує першокласних фахівців у сфері нафтогазовидобувної галузі. Ми твердо переконані, що сучасна освіта має бути інтегрована з наукою, виробництвом і бізнесом та створювати кадровий потенціал для підвищення загального, фундаментального та професійного розвитку галузі. Ми перетворюємо університет на центральний майданчик, де відбувається спілкування представників бізнесу, науки й освіти та обговорення актуальних питань щодо розвитку газовидобувної індустрії, шляхів залучення інвесторів та сучасних технологій. Партнерські стосунки з бізнесом є надзвичайно важливими для побудови інноваційного освітнього середовища, – наголосив ректор. – Університет та коледж нафти і газу не один рік провадять системну роботу щодо залучення роботодавців до підготовки майбутніх фахівців: реалізовуються підписані угоди і укладаються нові; створюються сучасні навчальні лабораторії; проводяться науково-технічні заходи, семінари, тренінги, курси підвищення кваліфікації для представників нафтогазових підприємств тощо. Нова форма партнерських відносин університету з роботодавцями – це спільний інфраструктурний проєкт Групи «Нафтогаз» та Технологічного інституту Південної Альберти (Канада). Унікальна англомовна програма SAIT підготовки фахівців для нафтогазового комплексу за міжнародними стандартами дасть можливість нашим студентам опанувати сучасні технології галузі від розвідки та буріння до експлуатації родовища і економічного аналізу з пріоритетом працевлаштування в Групі Нафтогаз. Працевлаштування випускників та успішне кар’єрне зростання завжди було одним з індикаторів успішної роботи закладу освіти. І в коледжі, і в університеті ми всебічно сприяємо працевлаштуванню не лише випускників, а й студентів останніх курсів. Адже чим раніше студент почне входити в професію, тим більшого успіху зможе досягти у своїй кар’єрі.»

Цьогорічний випускник коледжу, який зараз є студентом нашого університету, розпочав працювати в компанії Shlumberger ще навчаючись у коледжі. На той час він був наймолодшим працівником компанії Shlumberger у Європі серед декількох десятків тисяч працівників. І зараз він вже займає інженерну посаду, навчаючись на першому курсі бакалаврату. Зараз в коледжі 116 студентів випускного курсу вже працюють в галузі. В університеті відповідно поєднують навчання з роботою в нафтогазових компаніях більше 300 бакалаврів і 180 магістрів. А це більше 50% від загальної кількості студентів нафтогазових спеціальностей!

В умовах стрімкого оновлення знань та технологій найбільш ефективною формою розвитку нафтогазової освіти є об’єднання зусиль закладів освіти, науки і бізнесу. ПолтНТУ відкритий до співпраці з компаніями, які готові інвестувати в освіту.

У рамках форуму ректор ПолтНТУ, професор Володимир Онищенко і директор Полтавського коледжу нафти і газу ПолтНТУ Любов Шумська зустрілись з представниками провідних газових компаній, які зацікавлені у стратегічному партнерстві задля підготовки якісних спеціалістів галузі. Наразі почалась підготовка підписання двосторонніх угод про співпрацю.