2019-10-07

Наукова дипломатія: провідні польські університети запросили викладачів ПолтНТУ на інавгурацію академічного року

Науково-педагогічні працівники ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка на запрошення найпрестижніших польських університетів взяли участь в інавгураційних церемоніях початку академічного року і поділились освітніми кейсами за результатами візитів

Наукова дипломатія:  провідні польські університети запросили викладачів ПолтНТУ на інавгурацію академічного року

7 жовтня ректор ПолтНТУ, професор Володимир Онищенко ініціював зустріч з науково-педагогічним колективом для планування міжнародної співпраці з іноземними партнерами та впровадження досвіду польських колег.

Директор навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту ПолтНТУ Ірина Черниш перебувала з дводенним робочим візитом у Вроцлавській політехніці для ознайомлення із освітніми інноваціями. Університет входить до трійки найкращих технічних університетів і найпрестижніших закладів вищої освіти Польщі. Цього року Вроцлавська політехніка відзначає 75-ту річницю від заснування. Урочистості відбуваються і на місцевому, і на національному та міжнародному рівнях. Варто відзначити, що серед запрошених гостей були лише два університети з України – ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка та Національний університет «Львівська політехніка». З офіційним візитом також прибули представники Коледжу інженерії та комп’ютерних наук (США), Університету Обуда (Угорщина). Ірина Черниш поспілкувалась з науково-педагогічними працівниками, керівництвом університету та взяла участь у інавгураційній церемонії початку нового академічного року.

«В університеті велика кількість етнічних українців, які здобувають європейську якісну освіту. Але загалом іноземців дуже небагато. Керівництво Вроцлавської політехніки надзвичайно пишається тим, що цього року у них розпочинають навчання 150 студентів, які здобувають рівень PhD. Так вони позиціонують тих, хто вже працює у сфері бізнесу та має певні практичні навички. 30 з них – науковці, випускники магістерських навчальних програм, які є невід’ємною складовою формування наукової еліти університету та Польщі загалом», – зазначила Ірина Черниш.

Вислів «Вроцлавська політехніка – місто в місті» – це про масштаб і площі, відведені під лабораторії та науково-освітні центри. Протягом минулого академічного року відкрито 12 нових науково-навчальних лабораторій, де проводиться практична підготовка спеціалістів з інформаційних технологій, механотроніки, комп’ютерної інженерії та хімії. Випускники цих спеціальностей користуються величезним попитом на ринку праці та працевлаштовуються у провідних польських компаніях. Університет постійно шукає можливості для комерціалізації результатів наукових досліджень. Вроцлавська політехніка співпрацює з провідними підприємствами регіону – IBM, Nokia, Siemens, Networks, Volvo, Google, Whirpool, MAN, Toshiba.

За результатами переговорів з проректором з наукової роботи та міжнародних зв’язків Вроцлавської політехніки, розроблено план реалізації співпраці ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка за напрямами «Механотроніка», «Комп’ютерна інженерія», «Хімія».

Директор навчально-наукового інституту нафти і газу ПолтНТУ Юрій Винников відвідав інавгурацію нового академічного року в Познанській політехніці та взяв участь у міжнародному науково-практичному семінарі з проблем дуальної освіти, що проводився тут вперше.

Ключовими напрямками освітньої підготовки в університеті є інформаційні технології, механотроніка, дорожнє будівництво та авіація. Висококласне обладнання з Австралії дозволяє здійснювати практичну підготовку пілотів та зосереджуватися на одній з найпрестижніших спеціальностей. Протягом 2-3 жовтня в Познанській політехніці делегати відвідали сучасні лабораторії, університетську бібліотеку, міжнародну конференцію «Геотехніка», учасників якої запросили до спільних публікацій в науковому університетському журналі та авторитетних польських наукових виданнях.

Познанська політехніка зацікавлена у міжнародному партнерстві з ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка, зокрема в програмах академічних обмінів для студентів та програмі подвійних дипломів.

Завідувачка кафедри образотворчого мистецтва, кандидат мистецтвознавства Тетяна Зіненко відвідала Краківську політехніку.

Гаслом навчального закладу, що носить ім’я Тадеуша Костюшка, є вислів: «Краківська політехніка – проста дорога до кар’єри». У освітній діяльності Краківської політехніки вражає один надзвичайно вагомий факт – високий відсоток працевлаштованих випускників.

«70% випускників ще до захисту дипломних проєктів отримують пропозиції від провідних європейських та польських компаній. Університет бере участь у 30 грантових програмах. Найпрестижнішими напрямами підготовки залишаються архітектура та інформаційні технології», – повідомляють у Познанській політехніці.

Надзвичайно розвиненою є наукова діяльність у сфері скульптури, образотворчого мистецтва та рисунку. Польські викладачі видають щорічні каталоги творів польського образотворчого мистецтва та рисунку. Досягнуто домовленостей продовжувати обмін студентів за програмою Erasmus+ та заплановано проведення Літньої архітектурної школи на базі Краківської політехніки. До участі запрошуються креативні студенти та науково-педагогічні працівники ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка, які хочуть розширити науковий світогляд та отримати посилену практичну підготовку з архітектурних спеціальностей.

Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка посилює свій курс на європейський рівень освітніх послуг і надає унікальні можливості як для студентів, так і для викладачів формувати свій професійний досвід за підходами та безпосередньо в умовах провідних університетів європейського простору.