2021-05-08

Науковиця НАН України розповіла студентам як оминути геологічні ризики і захистити міські будівлі

30 квітня провідна науковиця Інституту геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. М.П. Семененка НАН України Тетяна Кошлякова прочитала практичну лекцію «Сучасні проблеми інженерної геології міст для студентів та викладачів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Полтавського фахового коледжу нафти і газу. Лекторка розповіла про сучасні тенденції розвитку міського будівництва та попередження найпоширеніших геологічних ризиків.

Науковиця НАН України розповіла студентам як оминути геологічні ризики і захистити міські будівлі

Захід відбувся у рамках діючої угоди про науково-освітню співпрацю Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Національної академії наук України. Через карантинні обмеження, спричинені всесвітньою пандемією COVID-19, зустріч провели онлайн, але зміна формату не завадила жвавій науковій дискусії та безлічі питань, що виникали упродовж лекції.

Долучитися до масштабної наукової події на платформі Zoom мали можливість усі бажаючі – науково-педагогічні працівники, студенти, аспіранти, всі, хто глибоко цікавиться проблемами розвитку міст та докорінних урбанізаційних процесів. Слухачі поспілкувалися з лекторкою, обговорили найпоширеніші геологічні процеси та пануючі тенденції містобудування.

«Моя лекція спрямована на важливість практичного застосування інженерно-геологічних знань в межах урбанізованих територій. Адже важливість вивчення, прогнозу, оцінки та управління небезпечними геологічними процесами з метою обґрунтування захисних заходів при бурхливому динамічному розвитку сучасних міст важко переоцінити. Важливо навчитися користуватися практичними інструментами прогнозування, щоб уникнути чи послабити дію багатьох ризиків» –прокоментувала науковиця Інституту геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. М.П. Семененка НАН України.

Під час зустрічі присутні обговорили особливості сучасного розвитку міст, вимоги до грунтів, рельєфу, рівня зволоженості ґрунту та сучасні тенденції розвитку міського будівництва. Тетяна Кошлякова неодноразово наголошувала на важливості високої кваліфікації інженерів-геологів, високій відповідальності їхньої роботи та наслідках, що виникають при нехтуванні заходами захисту території при впливі техногенних та природних геологічних процесів.

У виступі науковиця також навела багато цікавих прикладів практичного застосування геологічних знань при оцінці та використанні підземного простору, в тому числі підземних сховищ води, нафти і газу та при будівництві, проектуванні міст, вулиць у різних геологічних умовах та кліматичних зонах.

«Безмежно вдячні науковиці Національної академії наук України Тетяні Кошляковій за актуалізацію теоретичних знань та унікальний шанс отримати необхідний практичний досвід. Студенти спеціальності «Науки про Землю» охоче долучилися до лекції, одержавши необхідні освітні кейси для подальшого навчання. З нетерпінням чекатимемо нових цікавих та корисних зустрічей!», – прокоментувала старша викладач кафедри нафтогазової інженерії та технологій Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Марина Вовк.

Особливо цінні рекомендації науковиці стосувались інженерних та управлінських заходів захисту міських територій від небезпечних геологічних процесів.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»