2020-01-21

Науковці і студенти можуть взяти участь у польських стипендіальних програмах

Завідувачка кафедри загального мовознавства та іноземних мов Алла Болотнікова взяла участь у ХІІІ Конференції випускників польських стипендіальних програм, де було презентовано нові можливості наукової співпраці

Науковці і студенти можуть взяти участь у польських стипендіальних програмах

Посольство Республіки Польща в Україні провело ХІІІ Конференцію випускників польських стипендіальних програм за участю українських та польських науковців, стипендіатів польських урядових програм.

У її відкритті взяли участь директор Східного департаменту Міністерства закордонних справ Республіки Польщі пан Ян Гофмокль та директор Представництва Польської академії наук у Києві професор Генрик Собчук.

Конференція тривала два дні і складалась з чотирьох тематичних частин: «Психологічна допомога», «Поляки в культурно-освітньому житті України», «Презентація польсько-українських археологічних проектів», «Розвиток вищої освіти».

Насиченою дискусіями стала IV панель «Розвиток освіти у закладах вищої освіти», модератором якої став ініціатор польських студій у Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя, доцент Максим Потапенко. Обговорення викликали доповіді Ірини Доброскок («Університет і лідерство. Від проєкту до інновацій»), Марії Смірнової («Youth Science Festinals: проєкт із популяризації науки серед молоді (досвід Маріупольського державного університету), Вікторії Гури («Міжфакультетська магістерська програма. Як це зробити?»), Вікторії Яворської («Впровадження міжгалузевих освітніх програм в навчальний процес»). Під час інформативних виступів розглянули інновації в українській та польській освіті, можливості впровадження нових освітніх програм у навчальний процес, шляхи популяризації науки серед студентської молоді.

Під час конференції також відбулися зустрічі з випускниками польських стипендіальних програм, де закцентували увагу на особливостях та результатах польсько-українського співробітництва, планах на майбутнє.

«Як випускниця програми польського уряду для молодих науковців, вважаю участь у грантових програмах – це не лише можливість познайомитися з політичним та суспільним життям, культурою, мовою та літературою країни, це передусім відчуття амбасадора України у загальноєвропейському просторі, упровадження досвіду, отриманого під час перебування на науковому стажуванні, у діяльність установ та організацій на теренах рідної країни», – говорить завідувачка кафедри загального мовознавства та іноземних мов Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Алла Болотнікова.

Варто відзначити, що студенти та магістранти гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» також скористалися нагодою та виграли короткотривалі та довготривалі гранти, які були реалізовані у Варшавському університеті, Університеті імені Марії Склодовської-Кюрі в Любліні, Сілезькому університеті в Катовіце, Природничо-гуманітарному університеті в Седльце та інших закладах вищої освіти Республіки Польща.

Наразі відкрито широкі можливості участі в грантових програмах для науково-педагогічних працівників та студентів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Серед запропонованих програм:

  • стипендіальна програмі імені Стефана Банаха (можливості навчання в магістратурі та аспірантурі);
  • стипендіальна програма коледжу Європи у Натоліні (післядипломне річне навчання європейського напрямку);
  • стипендіальна програма Міжнародного Вишеградського Фонду (післядипломне навчання);
  • програми у рамках Студій Східної Європи при Варшавському університеті;
  • участь в освітньому проєкті «Teraz Wrocław»;
  • стипендія польського уряду для молодих науковців (післядипломне річне стажування);
  • стипендіальна програма імені Лейна Кіркланда (післядипломне річне стажування);
  • стипендії факультету «Artes Liberales» Варшавського університету (післядипломне наукове стажування);
  • стипендіальна програма Польського комітету з питань ЮНЕСКО