2021-03-26

Науковці ННІФЕМ провели семінар у рамках Європейського тижня цифрової грамотності

У рамках Європейського тижня цифрової грамотності (22-28 березня), науково-педагогічні працівники кафедри публічного управління, адміністрування та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели відкритий інтерактивний семінар «Цифрові навички здобувачів вищої освіти в умовах діджиталізації» для студентів та школярів Полтавщини.

Науковці ННІФЕМ провели  семінар у рамках Європейського тижня цифрової грамотності

22 березня в Україні стартував Європейський тиждень цифрової грамотності (All Digital Week) – щорічна кампанія, яка проводиться з метою надихнути та навчити людей певних цифрових навичок. 42% європейців володіють цифровими навичками нижче базового рівня. У часи кризи цифрові навички стали ще більш важливими, ніж коли-небудь. Заходи з цифровізації та діджиталізації активно проводяться у коворкінгах, громадських центрах, школах, університетах, бібліотеках та інших освітніх локаціях по всій Європі.

Науково-педагогічні працівники кафедри публічного управління, адміністрування та права Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» активно долучилися до європейської ініціативи та провели інтерактивний семінар «Цифрові навички здобувачів вищої освіти в умовах діджиталізації».

За 2010-2020 роки до Європейського тижня цифрової грамотності долучились понад 1 300 000 учасників. Щорічно у рамках національного проєкту Дія. Цифрова освіта Міністерство цифрової трансформації України проводить масштабну комунікаційну та освітню кампанію з цифрової грамотності для учнівської, студентської молоді, викладачів, науковців, представників різних наукових установ та державних служб. Партнерами Мінцифри України стали представники держави, бізнесу та пересічні громадяни, які усвідомлюють необхідність опанування певних цифрових навичок.

Серед основних тем цьогорічної кампанії:

  • базові цифрові навички та медіаграмотність;
  • кодування, STE(A)M та штучний інтелект;
  • просунуті цифрові навички та працевлаштування;
  • цифрова культурна спадщина.

До обговорення актуальних проблем цифровізації освітнього середовища, пріоритетності цифрових навичок у сучасному інформаційному суспільстві долучилися понад півсотні здобувачів вищої освіти Полтавської політехніки, школярів та випускників закладів загальної середньої освіти Полтавського регіону.

Семінар модерували кандидат економічних наук, доцент кафедри публічного управління, адміністрування та права Алла Глєбова, кандидат наук з державного управління, доцент кафедри публічного управління, адміністрування та права Інна Кульчій та головний спеціаліст відділу інформаційно-комп’ютерного забезпечення апарату Полтавської обласної державної адміністрації Олег Свідерський.

«До теми базових цифрових навичок та медіаграмотності намагалися підійти через опанування шести груп навичок», – прокоментувала Алла Глєбова. – «Адже для студентів нашого університету та майбутніх абітурієнтів надважливо опанування основ комп’ютерної грамотності, медіаграмотності, вміння працювати з даними, створення цифрового контенту, безпека у цифровому середовищі, комунікація на взаємодію, вирішення технічних проблем. Володіючи цифровою грамотністю, у людини з’являється більше шансів на працевлаштування, успішну кар’єру. Навчання впродовж життя у цифровому суспільстві – це запорука успіху майбутнього випускника та гарантія працевлаштування в бізнес компаніях, юридичному секторі та публічній службі».

Нещодавно була прийнята рамка цифрової грамотності для громадян України, котра описує та вводить поняття цифрової грамотності в щоденний побут та легітимізує це поняття. У рамках тижня цифрової грамотності планується її обговорення з відповідними міністерствами для синхронізації дій в напрямку цифрової освіти, повідомили в Мінцифрі.

Головний спеціаліст відділу інформаційно-комп’ютерного забезпечення апарату Полтавської обласної державної адміністрації Олег Свідерський розповів учасникам про напрями діяльності Міністерства цифрової трансформації, результати та досягнення в сфері цифровізації на території Полтавської області. Особливу увагу спікер приділив практичним аспектах цифрових інновацій в сфері медицини, транспорту, освіти, адміністрації.

Кандидат наук з державного управління, доцент кафедри публічного управління, адміністрування та права Інна Кульчій провела практично-орієнтований екскурс по формуванню вмінню працювати з базами даними та використовувати їх для підприємницької діяльності, надання юридичних послуг, роботи в структурах державних органів та місцевого самоврядування. Під час майстер-класу учасники семінару самостійно попрацювали з відкритими реєстрами та базами даних. Практичний блок семінару дозволив студентам і школярам прокачати свої цифрові навички з використанням онлайн-сервісу Kahoot, Zoom-опитування.

«Сьогодні кожен з нас має мотивувати себе на опанування цифрових навичок, тому пропонуємо вам зануритися у світ самонавчання разом з освітніми серіалами на порталі Дія. Цифрова освіта. Здобуті навички неодмінно стануть вам в нагоді», – зазначила Інна Кульчій. – «Запрошуємо до дружньої студентської родини Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та поглиблено опановувати цифрові навички за бакалаврською програмою спеціальності 08 «Право», магістерськими програмами «Бізнес адміністрування» та спеціальності 281 «Публічне управління та адміністрування».

Науково-педагогічні працівники кафедри публічного управління, адміністрування та права висловлюють подяку Міністерству цифрової трансформації за Фейсбук-івент, партнерів та креативний Open Pack дизайн-матеріалів Європейського тижня цифрової грамотності, відділу інформаційно-комп’ютерного забезпечення апарату Полтавської обласної державної адміністрації та учасникам заходу.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»