2020-10-16

Науковці презентували в Білорусі формування архітектурного середовища на прикладі українських міст

Науково-педагогічні працівники ННІ архітектури та будівництва – Наталія Новосельчук та Людмила Шевченко презентували власні наукові дослідження на Міжнародній науково-практичній конференції «Формування архітектурного середовища Білорусі з урахуванням традицій і сучасних тенденцій».

Науковці презентували в Білорусі формування архітектурного середовища на прикладі українських міст

На базі архітектурного факультету Білоруського національного технічного університету відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Формування архітектурного середовища Білорусі з урахуванням традицій і сучасних тенденцій» за підтримки Міністерства освіти Республіки Білорусь, Міністерства архітектури і будівництва Республіки Білорусь, Білоруського союзу архітекторів.

Провідні архітектори, науковці та викладачі з України, Польщі, Казахстану разом з білоруськими колегами обговорили актуальні проблеми архітектури міських будівель, проблеми забудови в історичному середовищі та проаналізували сучасні тенденції у містобудуванні. Робочі мови конференції – російська, білоруська, англійська та польська.

Полтава зайняла чільне місце у науковій події. До участі в конференції долучилися науково-педагогічні працівники Навчально-наукового інституту архітектури та будівництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – кандидат архітектури, доцент кафедри архітектури будівель та містобудування Наталія Новосельчук та кандидат архітектури, доцент кафедри архітектури будівель та містобудування Людмила Шевченко. Науковиці презентували власні напрацювання та цікаві доповіді у онлайн-форматі. Виступи наших колег були високо відзначені білоруськими архітекторами та науковцями, адже обрана тематика наукових досліджень є актуальною для багатьох українських та білоруських міст.

 

Ключові теми, які розкрили учасники конференції:

  • стійкий розвиток міст;
  • мобільність в сучасному місті;
  • нові матеріали та технології;
  • архітектурні інновації;
  • збереження ідентичності та історико-культурної спадщини;
  • проблеми трансформації постіндустріальних міст.

Кандидат архітектури, доцент кафедри архітектури будівель та містобудування Наталія Новосельчук виступила з доповіддю «Проблеми архітектури сучасних будівель в історичному середовищі (на прикладі міст України)», у якій проаналізувала актуальні питання будівництва нових об’єктів в історичних центрах українських міст. Спікерка ознайомила  білоруських колег з досвідом гармонійного сполучення старих і нових будівель на прикладі українських міст, у тому числі Полтави, та сучасними напрямами і прийомами формування нової архітектури в історичному середовищі.

 У доповіді «Формування архітектурного середовища з врахуванням традицій і сучасних тенденцій (на прикладі м. Полтава, Україна)» кандидат архітектури, доцент кафедри архітектури будівель та містобудування Людмила Шевченко поділилася архітектурним досвідом нашого міста: «Культурна й духовна атмосфери Полтави сполучають в собі  історичний архітектурний пласт та сучасні урбаністичні ідеї. У формуванні архітектурного середовища міста означені певні напрямки, враховані  закладені раніше  традиції та сучасні тенденції. Досвід нашого міста є цінним з точки зору запровадження інновацій у ньому, аналізу та подальшого прогнозування його архітектурного й урбаністичного розвитку».

 

Медіа – центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»