2019-08-28

Освітяни області визначили ключові напрямки роботи у новому навчальному році

Напередодні нового навчального року педагоги області зібралися в оновленій сесійній залі обласної ради на традиційну щорічну конференцію. Ректор ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка Володимир Онищенко взяв участь у панельній дискусії щодо пріоритетних завдань освітньої реформи та акцентував увагу на посиленні роботи з обдарованою молоддю.

Освітяни області визначили ключові напрямки роботи у новому навчальному році

Обласна конференція педагогічних працівників «Освіта Полтавщини на шляху впровадження Нової української школи: підсумки 2018/2019 навчального року та основні завдання на 2019/2020 навчальний рік» відбулась у форматі загальної панелі «Нова українська школа – шлях до відкриття нових можливостей».

У роботі конференції взяли участь: заступник міністра освіти і науки України Вадим Карандій, керівник Харківського регіонального центру оцінювання якості знань Олександр Сидоренко, т.в.о. голови Полтавської ОДА Олег Пругло, голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький, директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Олена Харченко, ректори закладів вищої освіти III–IV рівнів акредитації, директори закладів професійно-технічної, дошкільної та спеціальної освіти, керівники відділів освіти об’єднаних територіальних громад, представники органів місцевого самоврядування.

Роботу почали з церемонії нагородження кращих педагогічних працівників Полтавщини відзнаками. Відзначено також плідну роботу науково - педагогічного колективу ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка.

Серед нагороджених грамотами Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Оксана Воробйова, кандидат філологічних наук, доцент кафедри іноземної філології та перекладу, Тетяна Галайда, старший викладач кафедри економіки підприємства та управління персоналом, Роман Міщенко, кандидат технічних наук, доцент кафедри автомобільних доріг, геодезії та землеустрою та сільських будівель, Юрій Мороз, кандидат педагогічних наук, т.в.о. завідувача кафедри фізичної культури, спорту та здоров’я людини ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка.

Вадим Карандій, заступник міністра освіти і науки України, пояснив концепцію реформування: «Нова українська школа – це формування нового освітнього середовища. Ключовою особою є педагог, а центром – учень. Нова українська школа – це творчість кожного з нас. Мислити стратегічно – це значить зосередитися на важливому. Полтавщина нормально ввійшла в цей процес. У цілому, я оцінюю цей процес, як досить гарний».

У вітальному слові очільник Полтавської ОДА Олег Пругло наголосив на вагомості педагогічного потенціалу Полтавщини, подякував освітянам за їх працю, висловивши сподівання на те, що в наступному навчальному році досягнень буде ще більше, а педагоги матимуть додаткову мотивацію для своєї професійної діяльності з боку держави.

«Я сам освітянин і завжди вболіваю, щоб учитель отримував гідну винагороду за свою працю», – звернувся до присутніх голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький.

Олена Харченко, директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА у своєму виступі зосередилась на підведенні підсумків минулого навчального року, окреслила завдання та перспективи освітньої галузі на 2019/2020 навчальний рік. «Продовжуємо формувати сучасне освітнє середовище, створювати освітній простір, розвивати інклюзивну освіту та модернізувати систему закладів професійно-технічної освіти», – наголосила Олена Харченко. За її словами, 30 тисяч дітей уже будуть охоплені на Полтавщині Новою українською школою. Це діти, які йшли до школи минулого року та учні чотирьох шкіл Полтавщини, де за цією концепцію навчаються ще й третьокласники. «Зайшли інвестиції. Надійшла державна субвенція 44,5 млн грн на оснащення класів відповідно до вимог Нової української школи. З них - 10,5 млн грн на підготовку вчителів, тренерів, супервізорів. А решта - на придбання меблів, дидактичних матеріалів, обладнання на умовах співфінансування. Приємно, що місцеві органи самоврядування теж підтримують освіту».

Ректор Полтавського національного технічного університету ім. Юрія Кондратюка Володимир Онищенко узяв участь в обговоренні питання якісної освіти як одного з пріоритетних завдань Нової української школи. Детально зупинившись на результатах вступної кампанії до ВНЗ III-IV рівнів акредитації Полтавської області, ректор наголосив на важливості роботи науково-педагогічних працівників з обдарованою учнівською та студентською молоддю Полтавщини.

«Важливою складовою ефективної взаємодії закладів загальної освіти із закладами вищої освіти є підготовка учнів до участі у конкурсі-захисті МАН України. Це посилює науково-дослідницьку роботу з обдарованою молоддю Полтавщини. Обдарована молодь Полтавщини – майбутнє України!», – зазначив Володимир Онищенко.

Голови об‘єднаних територіальних громад Полтавської області акцентували увагу присутніх на необхідності створити системи потужних освітніх закладів, наданні їм допомоги з боку громади та влади області, створенні належних умов для праці вчителів та їх мотивації. Представники органів місцевого самоврядування прийшли до спільної думки, що Нова українська школа – це модель реальної взаємодії освіти та держави.

Новацією для учасників конференції стала руханка для педагогів від студенток ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка за спеціальністю «Фізична реабілітація».

Важливим моментом у розвитку Нової української школи стало утворення нового органу виконавчої влади, що займається перевіркою стану навчальних закладів та сертифікацією вчителів. Про це зазначив начальник Управління Державної служби якості освіти у Полтавській області Юрій Кращенко.

Підсумовуючи роботу обласної педагогічної конференції, директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Олена Харченко та учасники конференції висловили сподівання, що й подальша співпраця буде конструктивною та мотивуватиме освітян Полтавщини до нових професійних звершень.

Медіа-центр ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка