2024-01-09

Полтавська політехніка відкрила п’ять нових освітніх програм

Провідний багатопрофільний класичний університет – Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» у 2023 році відкрив набір на навчання за новими актуальними і престижними спеціальностями на бакалавраті, магістратурі та аспірантурі. Кожна нова освітня програма забезпечена як фаховими викладачами, так і матеріально-технічною базою.

Полтавська політехніка відкрила п’ять нових освітніх програм

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», який, попри повномасштабне вторгнення, впевнено тримає позиції лідера якісної вищої освіти, широких можливостей та перспектив кар’єрного успіху для сучасних студентів, у 2023 році розпочато набір здобувачів вищої освіти за п’ятьма новими освітніми програмами:

  • за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти:
  • освітня програма «Кібербезпека»;
  • освітня програма «Дизайн»;
  • освітня програма «Хореографія»;
  • за другим (магістерським) рівнем вищої освіти:
  • освітня програма «Геологія нафти і газу»;
  • за третім (освітньо-науковим) рівнем вищої освіти:
  • освітня програма «Теплоенергетика».

Студенти мають можливість вибудувати унікальну індивідуальну освітню траєкторію

Молодь, яка цікавиться розвитком інформаційних технологій та захистом у кіберпросторі, може обрати для навчання освітню програму  «Кібербезпека» за спеціальністю 125 «Кібербезпека та захист інформації». Під час вивчення фахових дисциплін майбутні професіонали навчаться вирішувати проблеми забезпечення інформаційної безпеки та захисту інформаційної та кібернетичної безпеки держави. Уміння  застосовувати технології й програмно-технічні засоби проєктування, комплексні системи захисту інформації, кібербезпеки, комп’ютерних систем і мереж, веб-технологій вкрай необхідні, особливо у воєнний час, адже гібридні загрози, ворожі впливи стосуються і кіберпростору. Окрім цього, студенти можуть обирати навчальні дисципліни зі списку вільного вибору (наприклад, опанувати 3D-друк або розвинути комунікативні навички) та поглиблювати знання, обираючи один з двох мейджорів – «Захист корпоративних мереж» або «Блокчейн та безпека банківських систем» та брати участь у програмах міжнародної академічної мобільності.

Повоєнне відновлення країни, зруйнованих будинків та критичної інфраструктури потребуватиме і талановитих дизайнерів, що зможуть працювати з новими урбаністичними та дружніми до природи підходами. Такі спеціальні знання здобувають студенти, які навчаються за освітньою програмою «Дизайн» однойменної спеціальності 022 «Дизайн». Це унікальне поєднання сучасних комп’ютерних технологій дизайну, 3D-проєктування, моделювання з класичними пластичними мистецтвами (скульптура, кераміка), академічним живописом, рисунком, композицією на всіх етапах навчання у контексті візуалізації художньо-образних утілень. Перевага програми полягає у концептуальній орієнтації на вивчення і творення українського національного проєктно-середовищного мислення та реалізації відповідних дизайнерських проєктів.

Особливістю освітньої програми «Хореографія» за відповідною спеціальністю 024 «Хореографія» є спрямованість на підготовку висококваліфікованих фахівців зі спортивного танцю і танцювального спорту. Програма спрямована на формування широкого спектру загальних і спеціальних (фахових) компетентностей, оволодіння фундаментальними знаннями, уміннями й навичками у галузі хореографічного мистецтва, виконавської, балетмейстерської, педагогічної та методичної діяльності. Матеріально-технічне забезпечення створює умови для високоякісного і комфортного освітнього процесу. Окрім лекційних аудиторій, наявні три спеціалізовані танцювальні зали (із дзеркалами, паркетною підлогою, станками, сучасним мультимедійним обладнанням) для проведення лабораторних та практичних занять.

Навчання забезпечується висококваліфікованими науково-педагогічними працівниками, що гарантує отримання сучасної вищої освіти та високу конкурентоспроможність майбутніх фахівців.

Магістранти і аспіранти можуть навчатися за освітніми програмами, актуальними для енергетичного сектору

Освітня програма «Геологія нафти і газу» за спеціальністю 103 Науки про Землю – єдина для закладів вищої освіти Полтавщини, на території якої відбувається розробка значної кількості нафтових, газових, газоконденсатних родовищ, а також постійна їхня дорозвідка. Освітня програма забезпечує професійну підготовку здобувачів технологіям прогнозування, пошуку та розвідки родовищ нафти і газу, зокрема побудові просторових геологічних моделей у сучасних програмних продуктах, використовуючи практичний досвід фахівців профільних компаній регіону. Особливостями програми є:

  • наявність спеціалізованих лабораторій, полігонів, програмного забезпечення, тренажерів і симуляторів, а також доступ до профільних лабораторій компаній регіону;
  • використання наукових розробок науково-педагогічних працівників щодо видобування нетрадиційних видів енергії (газових гідратів та геотермальної енергії) свердловинним способом, щодо прогнозування, пошуку та розвідки нетрадиційних родовищ вуглеводнів; 
  • реалізація професійної підготовки здобувачів, їхньої наукової роботи та формування індивідуальної освітньої траєкторії, використовуючи матеріально-технічну й інформаційну базу та професійний досвід провідних фахівців геологорозвідувальних та нафтогазовидобувних компаній регіону;
  • залучення фахівців-практиків галузі до навчального процесу;
  • переддипломна практика у профільних лабораторіях та у геологорозвідувальних та/або нафтогазовидобувних та/або підприємствах є обов’язковою;
  • залучення до рецензування кваліфікаційних робіт та консультування провідних фахівців - практиків профільних компаній регіону; 
  • отримання знань і вмінь, що досягається шляхом послідовного набору навичок і знань на курсах дисциплін, розміщення яких є структурованим і логічним, що відображено в навчальному плані та структурно-логічній схемі.

Для бажаючих здобути науковий ступінь доктора філософії відкрита освітньо-наукова програма «Теплоенергетика» за спеціальністю 144 «Теплоенергетика». Програма охоплює значне коло сучасних інноваційних практичних та теоретичних напрямків розвитку теплоенергетики, враховуючи концептуальні засади сталого розвитку та передбачає здійснення власних досліджень під керівництвом наукового керівника з відповідним оформленням результатів у наукових статтях, тезах виступів на наукових конференціях та дисертаційній роботі за відповідними напрямками. Програма базується на сучасних знаннях галузевого законодавства та нормативно-інструктивних матеріалів, сучасних уявленнях про тенденції закономірності розвитку галузі теплотехнічної інженерії та методики проведення наукових досліджень і проєктних робіт.

Програма надає можливість реалізувати національну та міжнародну академічну мобільність в рамках «Global Project «Support of the Export Initiative for Environmental Technologies» при співпраці з Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH (Eschborn, German).

Дисципліни вибіркової компоненти освітньо-наукової програми викладаються спільно зі стейкхолдерами з можливістю використання їхніх матеріально-технічних ресурсів (згідно договорів про співпрацю).

Перевагою даної освітньо-професійної програми є її орієнтація на поглиблене вивчення напрямів наукових досліджень:

  • вивчення нових альтеративних та відновлювальних видів палива;
  • дослідження тепломасообмінних процесів теплоенергетичного обладнання;
  • розробка технологій використання енергії з твердих побутових відході;
  • теоретичні основи газогідратних технологій;
  • мотиваційні засади енергоефективності і чистого довкілля;
  • дослідження нових видів теплообмінного та теплоспалювального обладнання;
  • дослідження енергоефективних систем будівель і споруд.

Запорукою відкриття популярних серед сучасної молоді спеціальностей стала відмінна матеріально-технічна база університету, низка відкритих у співпраці з провідними нафтогазовими компаніями інноваційних науково-освітніх лабораторій та висококваліфіковані науково-педагогічні працівники, які передають власний практичний досвід студентській молоді.

Запрошуємо на навчання до інноваційного Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»!

 

Проректор з науково-педагогічної

та навчальної роботи

Національного університету

«Полтавська політехніка

імені Юрія Кондратюка»

Анатолій МАРТИНЕНКО