2019-08-23

Полтавські вчителі опановували нові види спорту, які популяризує відомий український шоумен

На базі ПолтНТУ ім. Ю.В. Кондратюка у рамках волонтерського спортивного проекту «JuniorZ», створеного шоуменом і телеведучим Олександром Педаном, відбувся тренінг для вчителів фізичного виховання Полтавщини.

Полтавські вчителі опановували нові види спорту, які популяризує відомий український шоумен

«JuniorZ» – проект, що реалізується за підтримки Міністерства освіти та науки України, Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України, НДУ «Інститут модернізації змісту освіти», Спортивного комітету України, численних національних федерацій з різних видів спорту. Це команда людей, що мандрують містами України, спонукають молодь займатися спортом та надихають вчителів ідеями для цікавих занять. Пропагуються нові види спорту: чирлідинг, петанк, хартинг, флорбол, корфбол, самбо, фризбі, американський футбол.

Два дні поспіль, 21-22 серпня, педагоги проходили інтенсивну теоретичну і практичну тренінгову програму. Новітні види спорту, якими проект пропонує залучати сучасну молодь до рухової активності, випробували на собі.

ПолтНТУ ім. Ю.В. Кондратюка не випадково став гостьовою базою для занять педагогів, адже має надсучасну спортивну інфраструктуру, є партнером багатьох спортивних асоціацій, забезпечує проведення спортивних змагань всеукраїнського рівня, а також співпрацює з усіма полтавськими школами задля популяризації спортивного руху серед молоді.

«Університет бере активну участь у спортивному житті – маєте можливість неодноразово переконатися у цьому. Особливо ми дбаємо про створення комфортних умов для занять новими видами спорту. Я з великою радістю та приємністю інформую вас, що з 1 вересня у нашому університеті відкриється новий факультет – фізичної культури і спорту. 20 вересня на базі нашого університету відбудеться урочисте відкриття Універсіади та нагородження студентів, які представляли Україну на міжнародних змаганнях. Це буде надзвичайно урочиста подія, у рамках якої ми презентуємо новий структурний підрозділ нашого університету», – зазначив ректор ПолтНТУ ім. Ю.Кондратюка, професор Володимир Онищенко, вітаючи учасників тренінгу.

Відкриття нового факультету фізичної культури і спорту стало результатом успішного впровадження освітньо-кваліфікаційних програм для бакалаврів та магістрів за спеціальностями «Фізична культура і спорт», «Фізична терапія, ерготерапія» та оновлення матеріально-технічної бази.

Дійсні вчителі фізичної культури нині дискутували про проблему пасивності сучасних школярів, надмірного захоплення гаджетами, зниження рівня здоров’я та можливості осучаснення шкільної програми.

«Так званому поколінню «Z», на яке орієнтований проект, нецікава традиційна програма, яку може запропонувати школа. Окрім цього, вчителі давно скаржаться на те, що за 2-3 уроки неможливо навчити дитину правильній техніці виконання тих чи інших вправ, ігор. Діти ж стрімко втрачають інтерес ще й тому, що в них щось не виходить, що вони не переможці. І будемо відверті – є ще й таке явище, коли є клас, який домінує у спорті, або діти, які показують хороші результати і саме вони залучені до активностей. Решта просто пасивно спостерігає. А потрібно якомога більше дітей залучити до занять спортом. Ми пропонуємо впроваджувати нові, цікаві і набагато безпечніші види спорту», – говорить Андрій Боляк, Президент Федерації чирлідингу та чирспорту України, модератор тренінгової програми «JuniorZ».

«Головна мета – це підвищення мотивації учнівської, студентської молоді до ведення здорового способу життя. Як ми знаємо, раціональна рухова активність – це основа фізичного здоров’я», – зазначає Наталія Беседа, кандидат педагогічних наук, доцент, т.в.о. декана факультету фізичної культури і спорту ПолтНТУ ім. Ю.В. Кондратюка.

Помічник голови Спортивної студентської спілки в Полтавській області, голова шкільного методичного об’єднання вчителів фізичної культури Полтавської загальноосвітньої школи № 29, вчитель фізичної культури, кандидат в майстри спорту СРСР з баскетболу Максим Рубель проаналізував позитиви і перешкоди на шляху до оновлення програми фізкультури для школярів:

«Це вже третє знайомство вчителів Полтави із спортивним рухом «JuniorZ», лідером якого є Олександр Педан. Мета цього руху – впровадження у шкільну програму нових підвидів існуючих видів спорту, на базі їх вони хочуть впровадити свої види спорту. Плюс: у цих видах спорту може бути задіяна значна кількість учнів загальноосвітніх шкіл, тому що вони не вимагають якоїсь специфічної фізичної підготовки, знань, навичок, технік. І тому це дійсно цікаво, і має бути у майбутньому. Зараз реформується шкільна освіта, програма НУШ передбачає всі ці впровадження та новаторства. Мінуси: як би нам цього не хотілося, школа – це найнижчий щабель у ієрархічній драбині: над нами є управління освіти, яке поки не дасть певних вказівок – ми не можемо нічого робити, а над ними є Міністерство освіти, яке дає чіткі рекомендації і програми, які ми не можемо не виконувати. Тобто це все дуже добре, але поки цей рух не зайде у заклади освіти, так би мовити, «згори», як би нам це не подобалося, ми можемо все це використовувати тільки епізодично, для урізноманітнення уроків, але це не може бути основною темою уроку.

Але, взагалі, це – дуже корисний рух, корисна справа і якщо вони дійдуть до якогось логічного продовження, то, принаймні, у школах Полтави, це може бути втілено. Маленька ремарка: за умови відповідного матеріального, технічного забезпечення. Усі нові види спорту потребують певного обладнання, інвентаря, якого майже ніхто ще не виробляє. Тому поки воно не з’явиться в необхідній кількості у кожній школі, важко говорити про повноцінне впровадження».

Один з учасників тренінгу – Валерій Білоха, вчитель фізичної культури та курсу «Захист Вітчизни» Полтавської гімназії №33, бачить мотивацію не лише для школярів: «Я вдруге присутній на заході «JuniorZ». Ми закріплюємо свої навички, вміння у нових видах спорту, популяризації активного способу життя, залучення школярів до нових, цікавих активностей. Як прогресивні вчителі, намагаємося бути на гребені цієї хвилі і, відповідно, навчати дітей новому, проявляти свою неординарність, цікавість до таких видів спорту. Це мотивує і нас до роботи, і дітей до занять спортом, до збільшення їхньої рухової активності. Можливо, у майбутньому учні пов’язуватимуть своє життя із спортом. Зрештою, як мінімум, будуть здоровішими».

По завершенню тренінгової програми учасники отримають сертифікати, а організатори анонсували, що «Марафон–фестиваль JuniorZ» для школярів та вчителів у Полтаві відбудеться 01 вересня 2019 року (на площі перед облдержадміністрацією).

 

 

 

 

 

Медіа-центр ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка