2019-12-03

Полтавські еко-активісти поділилися досвідом боротьби зі сміттям

Студенти-документознавці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» побували на еколекції, де дізналися про спосіб життя у стилі еко і проблеми сортування відходів

Полтавські еко-активісти поділилися досвідом боротьби зі сміттям

Координаторка проекту «Екоцінності», волонтерка Volunteer Community Poltava, випускниця нашого університету Ірина Коноз прочитала еколекцію і поділилася лайфхаками про те, як не продукувати сміття. Активістка принципово не використовує поліетиленові пакети – замість них пошила зручні багаторазові торбинки з тканини. Гребінець, зубна щітка і ручка Ірини – дерев’яні.

Студентам було цікаво почути розповідь про сортування сміття в Європі на прикладі пакетику від чаю. Папірець із назвою напою йде до макулатури, скріпка – до жерстянок на металобрухт, а заварка – на гумус.

«Мала за честь провести еколекцію в альма-матер. Щаслива бути причетною до виховання екологічної культури і свідомості студентів. Я побачила, що молоді це дійсно цікаво. Студенти ставили мені чіткі та конкретні запитання. Видно, що їх турбує ця тема. Хоча б через це потрібно давати можливість більше дізнатися про життя без відходів і чому це не страшно», – коментує Ірина Коноз.

Виконавчий директор ТОВ «Еко-Енерго Плюс», що займається переробкою твердих побутових відходів, Валентин Коробко – активний поборник здорового способу життя. Спікер підняв важливу для нашого міста проблему Макухівського сміттєзвалища та його впливу на екологію. За його словами, різко зростає кількість випадків алергічних захворювань серед мешканців міста у зв’язку з погіршенням екологічної ситуації. Еко-активіст поділився власними ідеями проєкту побудови сміттєпереробного заводу в області, де за допомогою піролізу буде відбуватися переробка всіх видів сміття.

«Це був незвичайний день. Я повернувся у студентські роки. З дуже важливою місією відвідав студентів. Говорили про екологію в країні і в світі в цілому. Я приємно здивований, що нинішнє покоління ще не зовсім зіпсоване і вміє мислити. Думаю, все у нас буде добре. Як я сказав, все в наших головах і руках, ми самі творимо своє майбутнє», – ділиться враженнями Валентин Коробко.

Більшість студентів були здивовані інформацією про те, що місто вже зараз отримує прибутки від переробки сміття. Газ, який вивільняється у процесі перегнивання відходів, наразі використовується для виробництва електроенергії – на Макухівському сміттєзвалищі побудована невеличка електростанція, яка виробляє електроенергії на 20 млн грн щорічно.

Еко-активісти наголошують на важливості виховання екологічної культури молоді та спонукають до активної участі в екологічних проєктах, від яких, значною мірою, залежить майбутнє людства.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»