2019-08-30

ПолтНТУ готує молодих підприємців і сприяє появі нових стартапів

29 серпня в Полтавській обласній державній адміністрації відбулася партнерська зустріч представників влади, об’єднаних громад, бізнесу та науки з нагоди Дня підприємця.

ПолтНТУ готує молодих підприємців і сприяє появі нових стартапів

Заклади вищої освіти області – співвиконавці обласної програми розвитку малого та середнього підприємництва у Полтавській області на 2017-2020 роки презентували результати роботи бізнес-шкіл, бізнес-інкубаторів та платформ розвитку МСП, створених у рамках програми.

Заступник голови Полтавської ОДА Микола Білокінь та директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Інна Іщенко відзначили успіхи та перспективи розвитку малого та середнього підприємництва на Полтавщині, удосконалення шляхів та методів співпраці влади і бізнесу в напрямку реалізації заходів Комплексної програми розвитку малого та середнього підприємництва у Полтавській області на 2017–2020 роки.

Переможці і активні учасники обласного конкурсу «Кращі товари Полтавщини» – ініціативи, яка популяризує продукцію місцевих товаровиробників, отримали відзнаки. 46 представників бізнесу і 40 майстрів області увійшли до однойменного каталогу.

Спеціальними відзнаками «Громада – територія розвитку бізнесу» нагородили Пирятинську міську раду, Сергіївську, Опішнянську, Щербанівську, Білоцерківську, Омельницьку, Семенівську та Шишацьку ОТГ.

«Полтавщина виробляє продукцію в усіх сферах життєдіяльності і посідає 4 місце в країні за розвитком малого та середнього бізнесу. 30 суб’єктів господарювання отримали з обласного бюджету допомогу на розвиток бізнесу на суму 1,6 мільйонів гривень, із місцевих бюджетів – на 5,8 мільйонів гривень», – сказала Інна Іщенко.

Завдяки кредитній програмі, підприємці-початківці мають змогу відшкодовувати 10-25% кредитів, взятих на розвиток бізнес-ідей, за рахунок держави. Завдяки стартапам на Полтавщині цього року створено 100 нових робочих місць.

Представник ПолтНТУ, проректор з наукової та міжнародної роботи Світлана Сівіцька презентувала досвід університету у реалізації проєкту з підготовки молодих підприємців в бізнес-інкубаторі Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка. Вона наголосила на унікальності проектів інноваційної екосистеми ПолтНТУ:

«Саме у нас працює єдина на Полтавщині Стартап Школа, яка входить до унікальної мережі Стартап-шкіл «Sikorsky Challenge», бізнес-інкубатор та науковий парк. У рамках реалізації Комплексної програми розвитку малого та середнього підприємництва у Полтавській області на 2017-2020 роки у бізнес-інкубаторі ПолтНТУ проведено низку семінарів-тренінгів для молодих підприємців, воркшопи «Startup & Innovation: Key to Successful Business» та «Innovation Management for Business», надано консультаційні послуги. Пріоритетом інноваційної екосистеми ПолтНТУ є розвиток інноваційного підприємництва. Серед слухачів Стартап Школи та бізнес-інкубатора – підприємці Полтавщини та корпоративний бізнес. І Стартап Школа, і бізнес-інкубатор ПолтНТУ мають іноземних партнерів з Ізраїлю, США, Китаю, Польщі та Азербайджану. Запрошуємо до нашої Стартап Школи, де кожен зможе реалізувати свій інноваційний проект, а наші тренери допоможуть у починаннях, нададуть висококваліфікаційну консультацію і надихнуть на власну справу!», – зазначила Світлана Сівіцька.

Цього року 46 випускників Стартап школи ПолтНТУ презентували свої проекти. Протягом 9 місяців разом з досвідченими тренерами з Ізраїлю, США та України вони працювали над пошуком нових ідей, розробляли бізнес-моделі, вчилися залучати інвестиції у свої стартапи та створювати бізнес-проекти.

Розвиток малого та середнього підприємництва дає можливість створювати нові робочі місця і наповнювати бюджет Полтавщини. ПолтНТУ готовий працювати з усіма, хто мріє почати власну справу чи вдосконалити свій бізнес. Стартап Школа – це середовище, в якому креативна молодь отримує ідеальні умови для втілення своїх ідей. Тут набувають теоретичних знань та практичних навичок у створенні інноваційних стартапів, а також отримують можливість знайти потенційного інвестора.

 

Медіа-центр ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка