2019-12-06

Президент Малої академії наук України відкрив у Полтаві перший етап конкурсу-захисту наукових робіт

6 грудня на базі Національного університету імені Юрія Кондратюка відбулося відкриття І етапу (міського) Всеукраїнського конкурсу-захисту наукових робіт учнів-членів Малої академії наук України

Президент Малої академії наук України відкрив у Полтаві перший етап конкурсу-захисту наукових робіт

На традиційно урочисте відкриття прибули почесні гості: президент Малої академії наук України, академік Національної академії наук України Станіслав Довгий, перший віце-президент Національної академії наук України, академік НАН України, Антон Наумовець, президент Полтавського територіального відділення Малої академії наук України, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко, секретар Полтавської міської ради, виконуючий обов’язки міського голови міста Полтава Олександр Шамота, начальник управління освіти Виконавчого комітету Полтавської міської ради Юрій Матвієнко, голова Шевченківської районної у місті Полтава ради Дмитро Задворкін,  директори п’ятнадцяти наукових установ Національної академії наук України, директори і вчителі закладів загальної середньої освіти міста Полтава.

«Найважливіше те, що ви з юнацького віку прагнете збагатитися знаннями. Коли вступите у доросле професійне життя – зрозумієте, що попит існує тільки на високих професіоналів і носіїв нових знань», – звернувся до учасників перший віце-президент Національної академії наук України, академік НАН України, Антон Наумовець. – «А ще подивіться на приклад нашого корифея, президента Національної академії наук України Бориса Євгеновича Патона. Днями він відсвяткував свій 101-й день народження і досі працює. Тож займайтесь наукою – вона продовжує життя».

Президент Малої академії наук України, академік Національної академії наук України Станіслав Довгий передав вітання від голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова і наголосив: «Ви робите один із найважливіших кроків у вашому житті – крок в науку. Переможці третього етапу конкурсу мають унікальні можливості навчатися у найбільших наукових центрах світу: Центрі ядерних досліджень (м. Женева), Аргонській національній лабораторії (м. Чикаго), Європейському космічному агентстві (м. Париж), Каліфорнійському Технологічному Інституті тощо»

Широкі можливості для обміну досвідом і впровадження нових стандартів у науковій освіті відкрились після присвоєння Малій академії наук України статусу центру ЮНЕСКО у 2017 році. Це стало визнанням науково-освітнього потенціалу академії на міжнародному рівні.

Президент Полтавського територіального відділення Малої академії наук України, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко звернувся до юної наукової еліти м. Полтави: «Результати конкурсу минулих років показують, що завжди одними з найкращих у Полтавській області були наукові роботи учнів з Полтави. Безумовно, у визнанні ЮНЕСКО є частина і ваших заслуг. Успіхи нашого територіального відділення відзначають і почесні гості. Їх присутність на відкритті першого етапу – це дуже почесно і має додавати вам ще більшої впевненості, мотивувати та надихати на нові наукові звершення! Я бажаю вам успіхів і перемог зараз, а також на другому і на третьому етапах, щоб ми зустрілись у Києві».

Всеукраїнський конкурс-захист наукових робіт учнів-членів Малої академії наук відбувається у три етапи. Переможців фінального етапу нагородять у Києві у квітні 2020 року. У першому етапі участь узяли 359 юних дослідників із ліцеїв, гімназій ті загальноосвітніх шкіл м. Полтава. Молоді науковці презентували членам журі результати своїх досліджень у 22-х секціях «Журналістика, педагогіка», «Українська література», «Німецька мова, польська, французька мови», «Англійська мова», «Українська мова», «Літературна творчість, фольклористика, кримськотатарська гуманітаристика», «Мистецтвознавство, українське народне мистецтво», «Історія України», «Аграрні науки», «Комп’ютерні науки (інформатика», «Зарубіжна література, російська мова», «Історичне краєзнавство», «Технічні науки», «Математика», «Хімія», «Психологія», «Всесвітня історія, археологія, етнологія», «Математичне моделювання, прикладна математика», «Правознавство», «Філософія, соціологія, теологія, релігієзнавство та історія релігії», «Економіка», «Географія та ландшафтознавство; геологія, геохімія та мінералогія; гідрологія; кліматологія та метеорологія», «Історичне краєзнавство».

Національний центр «Мала академія наук України» є унікальним творчим об’єднанням учнівської молоді, яка забезпечує її інтелектуальний і духовний розвиток, підготовку до активної діяльності в галузі науки та сприяє самовизначенню конкурсантів у майбутній професії. У свою чергу, це сприяє нарощуванню наукового потенціалу країни.

Секретар Полтавської міської ради, виконуючий обов’язки міського голови міста Полтава Олександр Шамота також привітав молодих науковців: «Хочу подякувати вчителям, які зробили все для того, щоб учні змогли взяти участь у конкурсі. Дякую Національному університету імені Юрія Кондратюка за те, що сьогодні він є базою для діяльності наукової спільноти. Усі ви – вже науковці».

Начальник управління освіти Виконавчого комітету Полтавської міської ради Юрій Матвієнко додав: «У будь-якій справі перший крок є найважчим. Але ви вже його зробили, тому попереду на вас чекають перемоги та досягнення. Вірю, ви прославлятимете Полтавщину та нашу країну!»

Учасники поділились враженнями та очікуваннями від першого етапу. Учениця 11 класу Полтавської загальноосвітньої школи №11 Анна Дейнека підготувала наукову роботу з української літератури: «Готувались дуже ретельно: досліджували твір, аналізували поетикальні особливості роману Мирослава Дочинця «Вічник». Сподівають на високий результат».

Єлизавета Штонда, учениця 11 класу Полтавського міського багатопрофільного ліцею №1 ім. І. П. Котляревського, підготувала науково-дослідницьку роботу «Застосування відходів теплоелектростанцій у виготовленні важких металів»: «Тема ресурсозбереження дуже актуальна у наш час. Спочатку продивилась багато робіт в Інтернеті, потім разом із науковим керівником вибудували план діяльності, провели досліди, зафіксували результати». Випускниця зізнається, що планує розвиватися у технічному напрямі і розглядає Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» як місце, де хоче навчатися.

Вітаємо з початком Всеукраїнського конкурсу-захисту наукових робіт учнів-членів Малої академії наук України та бажаємо перемог юним науковцям!

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»