2023-09-28

Чому проспект Першотравневий у Полтаві має носити назву Університетський: пояснює доктор історичних наук

Сьогодні вже немає жодного сумніву, що Україна не може надалі існувати в єдиному культурному та топонімічному полі з країною, яка має на меті знищення нашої держави та народу.

Чому проспект Першотравневий у Полтаві має носити назву Університетський: пояснює доктор історичних наук

У зв’язку з активним процесом перейменування топонімів і урбанонімів, що відбувається з метою цілеспрямованої дерусифікації/десовєтизації/деімперіалізації історичного та культурного простору України загалом і Полтавської територіальної громади, зокрема, прискорення якого увиразнилося й помітно динамізувалося після початку повномасштабної війни Росії проти України, колектив Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» не міг залишатися осторонь питання перейменування проспекту Першотравневого у Полтаві, за адресою якого й розташовуються корпуси та кампус вишу.

Тим більше, що це питання й раніше неодноразово дискутувалося та протягом тривалого часу осмислювалося в середовищі науково-педагогічної спільноти закладу, зокрема серед фахівців-істориків кафедри українознавства, культури та документознавства, перший очільник якої – світлої пам’яті Надія Костянтинівна Кочерга, к.і.н., доцент – створила тут самобутній музей історії університету, що заслужено набув статусу Народного, була знаним на Полтавщині краєзнавцем, одним із уважних дослідників біографії Ю.В. Кондратюка (О.В.Шаргея), ім’я якого від 1997 року носить наш університет. То ж питання, яке об’єктивно набуло гострого звучання у наш час, насправді, академічною спільнотою Полтавської політехніки в частині перейменування Першотравневого проспекту обмірковувалося протягом принаймні останніх 25-ти років. І рішення, що наразі визріло як загальноколективне і пропонує не просто перейменування, а раціональну реномінацію, не народилося спонтанно, а має відповідні історичні витоки і належне обгрунтування, у тому числі й наукове.

15 вересня 2023 року вчена рада Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» ухвалила на своєму засіданні звернення до міської влади, у якому запропоновано перейменувати проспект Першотравневий на Університетський. У нашому зверненні подано обгрунтування цього одностайного рішення колективу. Воно має низку важливих складників – історичний, лінгвістично-кумулятивний, утилітарно-навігаційний та, нарешті, фундаментально-аксіологічний (ціннісний), адже нова назва, між іншим, покликана утверджувати освіту й науку як наріжні цінності України, а Полтаву – як потужний центр цих культурних царин з кількасотлітньою традицією, а також як молодіжне студентське місто, що має блискучі перспективи і в сенсі власного поступу, і для забезпечення значного внеску у відновлення та розвій України після Перемоги.

То ж запрошуємо Полтавську територіальну громаду до ширшої дискусії щодо нашої пропозиції, яку ми готові роз’яснювати та популяризувати серед полтавців.

Доктор історичних наук, професор,

завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства

Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»,

лауреат Полтавської міської премії імені Самійла Величка

Ірина ПЕРЕДЕРІЙ