2019-09-04

Провідні нафтогазові компанії два дні працювали над стратегією розвитку галузі

Напередодні Дня працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості у ПолтНТУ відбувся IV Міжнародний галузевий форум «Видобуток. Капітальний ремонт. Інтенсифікація». У ньому взяли участь більше 150 представників 50 провідних нафтогазових компаній з України, Білорусії, Казахстану та Німеччини.

Провідні нафтогазові компанії два дні працювали над стратегією розвитку галузі

Університет уже традиційно став головним майданчиком для зустрічі і співпраці представників бізнесу, влади і науки. Представники провідних нафтогазовидобувних кампаній ведуть дискусії, діляться своїм інноваційним досвідом, укладають нові контракти, домовленості.

Масштабність заходу збільшується щороку. Особливістю і цьогорічного форуму стала виставка з презентацією обладнання і технологій від ТОВ «Сервіс-Оіл», НТП «Бурова техніка», ТОВ «Укрспецгеологія», ТОВ «Пайлот Дріллінг Текнолоджіс», а також автопарк BMW від компанії «Автосервіс-Альянс». Спеціалізована техніка не вперше представлена на Полтавщині на такому масштабному майданчику, а університет обрано не випадково, адже ПолтНТУ є центром нафтогазової освіти України і лідером інновацій. Ознайомитися з унікальним обладнанням мали можливість протягом двох днів не тільки учасники форуму, а й студенти та викладачі ПолтНТУ, а також учні Полтавського наукового ліцею №3. Під час форуму у молодих фахівців є можливість поспілкуватися і з потенційними роботодавцями.

«Протягом останніх п’яти років в університеті чітко реалізується успішна формула: «Освіта+наука+бізнес+влада» – маємо позитивний результат. Я щиро дякую нашим стратегічним партнерам, представники компаній яких знаходяться сьогодні у нашому університеті, за допомогу, підтримку і сприяння у розвитку матеріально-технічної бази. Нагадаю, що 3 роки тому компанія ТОВ «ДTEK Нафтогаз» проінвестувала і допомогла створити нафтогазову лабораторію бурових розчинів, минулого року компанією «Schlumberger» спільно з компанією АТ «Укргазвидобування» була урочисто відкрита лабораторія 3–D візуалізації для проектування свердловин. Цього року також є сюрприз: відкривається надсучасний навчально-науковий центр Siemens.

Щиро дякую в.о. голови управлінння АТ «Укргазвидобування» Андрію Фаворову, дякуємо компанії за допомогу та сприяння, а в свою чергу будемо готувати висококваліфікованих фахівців, які будуть приходити до вашої компанії; раді бачити Романа Опімаху, виконавчого директора Асоціації газовидобувних компаній України, дякуємо Полтавській ОДА за підтримку усіх ініціатив нашого університету, а також Віталію Вітрику, генеральному директорові «НТП «Бурова техніка», генеральному директору компанії «Siemens» Мачею Зєліньскі. Завдячуючи нашій плідній співпраці з вашими компаніями, університет настільки стрімко розвивається, що ні в кого не виникає сумнівів, що Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка є лідером з підготовки фахівців для нафтогазової галузі», – прокоментував Володимир Онищенко, ректор ПолтНТУ

Перший день форуму організований у форматі трьох сесій, присвячених питанням видобутку, капітального ремонту та інтенсифікації.

«Для нашого університету є важливим, що під час дискусій наші студенти, магістранти можуть долучатися до них, слухати про ті важливі проблеми і їх розв’язання, які існують у нафтовидобувній сфері. Це, безумовно, підвищує якість підготовки майбутніх фахівців. Університет є частинкою вирішення глобальної проблеми забезпечення енергетичної незалежності в нашій державі і підготовки кадрів», – наголошує ректор.

Директор  по  інтегрованому  газовому  бізнесу НАК  «Нафтогаз України», член правління АТ «Укргазвидобування», який тимчасово здійснює повноваження Голови правління Андрій Фаворов зауважує: важливо брати участь у таких заходах, адже ПолтНТУ дійсно є головним постачальником фахівців для нафтогазової галузі України.

«Наша компанія в цілому вважає, що дуже важливо брати участь в таких заходах, адже це майбутнє покоління працівників галузі в цілому. Ми всі прагнемо збільшення видобутку українських енергоресурсів, а для цього необхідний головний енергетичний ресурс, який є в країні — це люди. І це набагато важливіше ніж газ, нафта, вугілля. Це якість людей, знання людей, у котрих «болить серце» за нашу індустрію і котрі якісно та ефективно можуть допомагати нам», – зазначає Андрій Фаворов, член правління АТ «Укргазвидобування», т.в.о. Голови правління. Він додає – має змінитись і уявлення про професію, адже тепер це робота з високотехнологічними рішеннями, а не в полі.

Такі зустрічі стимулюють і розвиток бізнесу, і появу нових робочих місць, які так необхідні, зазначає представник виконавчої гілки влади.

«Полтавщина – це більше 50% відсотків видобутку газу і нафти всієї України, це розвиток. Знаково те, що все проходить в технічному університеті і це не тільки підготовка фахівців, які будуть працювати у майбутньому, а й робота, яка дає змогу більш ефективно використовувати ту техніку, яка сьогодні є і опановувати ту техніку, яка є в світі», – говорить Олег Пругло, т. в. о. голови Полтавської обласної державної адміністрації.

Для того, щоб підготувати фахівця потрібно створювати сучасні умови та використовувати інноваційні технології, які нині є у ПолтНТУ, переконаний виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Роман Опімах.

«Ми завжди кажемо, що нафта і газ не видобувається у Києві – вона видобувається у регіонах. Тому спілкування і діалог з регіонами – це для нас пріоритет», – підкреслив Роман Опімах, виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України.

ПолтНТУ створює найсучасніші умови для якісної підготовки фахівців нафтогазової галузі, які забезпечуватимуть енергетичну незалежність України!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Медіа-центр ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка