2020-04-27

Ректор узяв участь у нараді з парламентським Комітетом з питань освіти, науки та інновацій

Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України Сергій Бабак ініціював нараду представників Комітету і Спілки ректорів вищих навчальних закладів України. Ректор Володимир Онищенко, член Президії Спілки, узяв участь у нараді, за підсумками якої до Верховної Ради України були направлені пропозиції вирішення проблем закладів вищої освіти, спричинених пандемією.

Ректор узяв участь у нараді з парламентським Комітетом з питань освіти, науки та інновацій

У спільній онлайн-нараді взяли участь президент Спілки ректорів вищих навчальних закладів України Леонід Губерський, представники Президії Спілки, а також голови регіональних Рад ректорів ЗВО України, ректори провідних університетів, зокрема, Василь Мороз, Віктор Євдокимов, Володимир Смоланка, Сергій Бєліков, Михайло Черновол, Сергій Савченко, Юрій Бобало, Вячеслав Шебанін, Сергій Степаненко, Ігор Пасічник, Анатолій Васильєв, Віль Бакіров, Юрій Бардачов, Микола Скиба, Станіслав Ніколаєнко, Олександр Черевко і Петро Куліков.

Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України Сергій Бабак зазначив, що університети й система вищої освіти загалом працюють у надзвичайному режимі. Комітет наразі всіляко сприяє збереженню фінансування і розвитку університетів, зокрема добився ратифікації Угоди про грант Фонду Е5Р (Проєкт «Вища освіта України») між Україною та Європейським інвестиційним банком. Наразі, Комітет стурбований особливостями вступної кампанії у 2020 році та вбачає необхідність у певних корективах законодавства.

Президент Спілки ректорів вищих навчальних закладів України Леонід Губерський, ректор КНУ імені Тараса Шевченка, подякував профільному Комітетові за організацію такої важливої наради, що забезпечує ведення конструктивного діалогу між представниками різних навчальних закладів України, за прагнення вивчити існуючі проблеми і допомогти у їх вирішенні. Він запевнив: «У цей дуже непростий час ми працюємо в посиленому режимі, забезпечуємо безперебійне функціонування важливих освітніх процесів, а також докладаємо всіх зусиль для забезпечення належної якості вищої освіти».

«Це продовження конструктивного діалогу, який почало Міністерство освіти і науки України під час онлайн-конференції 16 квітня. І я, як член Президії Спілки ректорів, разом з колегами долучився до активної дискусії щодо проблемних питань, яких у закладів вищої освіти накопичилось уже чимало.

Однією з суттєвих проблем став новий порядок закупівель і обмеження до 50 000 гривень. У деяких колег поточні закупівлі перетворились на стоси паперів, на підготовку і опрацювання яких витрачається більше часу, а забезпечення потреб закладів відбувається із затримкою. Уже є прецеденти, коли нова процедура ускладнила купівлю витратних матеріалів для наукової діяльності. Це питання потребує додаткового законодавчого врегулювання, адже надання ширшої автономії університетам має включати і фінансову автономію, принаймні в частині тих коштів, які університети заробляють самостійно.

 

Актуальними залишаються питання акредитації освітніх програм і можливість співпраці з НАЗЯВО у дистанційному форматі, організація вступної кампанії в умовах пандемії», – прокоментував ректор Володимир Онищенко.

Спілка ректорів особливо наголошує на можливості для закладів вищої освіти приймати самостійні рішення в кризових ситуаціях, які вимагають рішучих і негайних дій замість тривалих узгоджень.

Підсумовуючи, народний депутат України Сергій Бабак запропонував Спілці ректорів підготувати звернення до Комітету, щоб узагальнити озвучені пропозиції і винести їх на розгляд Верховної Ради.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» долучився до законотворчої роботи, підготував і направив пропозиції до профільного комітету Верховної Ради України.

Комітет призначив засідання на 29 квітня 2020 року, під час якого буде розглянуто та обговорено пропозиції, вироблено обґрунтовану позицію Комітету, а напрацьовані зміни у тій чи іншій формі винесуть на розгляд парламенту.

 
Медіацентр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»