2020-01-11

«Сад пісень»: фінісаж виставки Ольги Пілюгіної

10 січня у Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» завершили виставку художниці і викладачки Ольги Пілюгіної, яку відвідали близько тисячі людей

«Сад пісень»: фінісаж виставки Ольги Пілюгіної

6 грудня 2019 року відбулося урочисте відкриття персональної виставки членкині Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, стипендіатки Президента України 2012-2015 рр., володарки Гранту Президента України, української художниці, випускниці та викладачки кафедри образотворчого мистецтва нашого університету Ольги Пілюгіної, де було представлено 18 робіт у техніці гладкого ручного ткання.

Більшість робіт, які були представлені на виставці, виготовлені нещодавно, п'ять гобеленів експонувалися вперше. Серед інших був особливий витвір мистецтва – бакалаврська робота пані Ольги. Вона зобразила пори року, поєднавши кераміку та гобелен.

Шедеври Ольги Пілюгіної протягом місяця експонувалися у Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», тому усі поціновувачі української автентики та символізму мали можливість насолодитися мистецтвом.

«З моменту відкриття виставку відвідали 940 людей. Це не тільки студенти та науково-педагогічні працівники нашого університету. Це викладачі та студенти інших університетів, співробітники бібліотек та музеїв м. Полтави, волонтери, священики. За цей час було проведено дві авторські та чотири кураторські екскурсії», - наголосила членкиня Національної спілки художників України, Міжнародної асоціації критиків та мистецтвознавців у Парижі АІСА, кандидат мистецтвознавства, завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Тетяна Зіненко. – «Гобелен – мистецтво складне. Адже спочатку ескіз треба намалювати, а потім втілити ідею в матеріалі. Унікальність Ольги не стільки в техніці, адже вона родом з Решетилівки, для якої килимарство традиційний промисел: Ольга створює не тільки гобелени, це щось набагато масштабніше – це глибоко філософські речі. Кожен твір – по суті, наратив про її світогляд», - розповіла про особливості створення гобелен Тетяна Зіненко.

Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко звернувся зі словами привітань: «Від себе особисто і від Голови наглядової ради університету, першого віце-президента Національної академії наук України, академіка Антона Наумовця, який був присутнім на відкритті виставки, президента МАН України Станіслава Довгого, висловлюю слова щирої вдячності видатній художниці, викладачці нашого університету, авторці цієї чудової виставки за надану можливість доторкнутися до високого мистецтва. Цьогорічні звіти керівників структурних підрозділів, де були присутні усі науково-педагогічні працівники, ми провели у Центрі сучасного мистецтва, а ця виставка допомогла доповідачам якісно та максимально інформативно підвести підсумки у творчій атмосфері».

Членкиня Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, стипендіатка Президента України 2012-2015 рр., володарка Гранту Президента України, українська художниця, випускниця, а нині викладачка кафедри образотворчого мистецтва нашого університету Ольга Пілюгіна подякувала за високу організацію виставки та за те, що з могла викликати позитивні емоцї: «Кожного разу коли заходжу до цієї зали – відчуваю свято. Для мене виставка – це завжди підбиття підсумків. Бо кожна робота створюється кілька місяців і у кожній я переживаю певний період життя, передаю свої переживання, бачення світу. Мені дуже приємно, якщо мої твори вплинули на відвідувачів чи викликали позитивні думки».

Завершили захід символічно: художниця Ольга Пілюгіна та ректор, професор Володимир Онищенко зрізали роботу «Побачення», що стало останньою нотою виставки.

 

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»