2020-11-16

Школярі та студенти Полтавщини готуються до університетської олімпіади з креслення

12 листопада викладачі кафедри архітектури та міського будівництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели для обдарованої учнівської та студентської молоді Полтавщини вебінар «Крок до успіху» і розкрили особливості підготовки до цьогорічної олімпіади з креслення.

Школярі та студенти Полтавщини готуються до університетської олімпіади з креслення

Науково-педагогічні працівники кафедри архітектури та міського будівництва Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою провели вебінар «Крок до успіху», присвячений підготовці учнівської та студентської молоді до участі в щорічній університетській олімпіаді з креслення.

Традиція проведення олімпіад з графічних дисциплін, започаткована колишнім ректором Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Заслуженим працівником вищої школи УРСР Олександром Онищенком, має вже понад сорокалітню історію. Змінюються покоління, вдосконалюються та з’являються нові технології, стрімко розвивається техніка, але потреба у графічному зображенні об’єктів залишається актуальною, курс «Креслення» став розділом обов’язкової у підготовці фахівців технічних, будівельних спеціальностей навчальної дисципліни «Інженерна графіка».

Усього долучилося 89 учасників – викладачі, студенти коледжів, вчителі, учні закладів професійно-технічної освіти та шкіл Полтавщини.

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри архітектури та міського будівництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олександр Семко привітав присутніх та розповів про багатовекторну діяльність потужного освітнього, наукового та інноваційного центру Полтавщини, що відзначає 90-річчя з дня заснування, маючи в основі понад двохсотлітню історію освітніх традицій.

Кандидат технічних наук, доцент кафедри архітектури та міського будівництва Олег Воронцов ознайомив майбутніх абітурієнтів з особливостями організації наукової діяльності серед студентської молоді, надсучасною матеріально-технічною базою Полтавської політехніки, створеною у співпраці з провідними українськими та європейськими компаніями.

«Проєктування, виготовлення, експлуатація будинків, споруд і обладнання пов’язані з різними видами зображень: малюнками, креслениками, ескізами, тому майбутні фахівці повинні бути готовими до розв’язання низки інженерних задач, зокрема, графічними способами, мати навички виконання й читання креслеників. Зазначені вміння розвивають просторову уяву, логічне мислення, образне сприймання навколишнього світу, що лежить в основі будь-якої творчої діяльності», – підкреслив Олег Воронцов.

Заступниця директорки з науково-методичної роботи Полтавського фахового коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кодратюка», кандидат педагогічних наук Ірина Воронцова презентувала доповідь «Креслення − унікальна графічна мова людської культури». Учасники вебінару дізнались про історію виникнення, розвиток та становлення графічної мови, здійснили віртуальну подорож у минуле й оцінили рівень графічних робіт і креслярських пізнань стародавніх учених та поговорили про принципи побудови зображень на креслениках, історію запровадження будівельних норм в Україні.

Науковиця ознайомила викладачів, учнів і студентів із Державними стандартами України щодо загальних принципів виконання креслеників, введеними в дію з 1 січня 2020 року та змінами, що відбулися в оформленні конструкторської документації.

Модератор дискусії – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри архітектури та міського будівництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Владислав Бойко презентував полтавським школярам основні види та особливості графічних завдань олімпіади з креслення, продемонстрував їхнє поетапне виконання та проаналізував типові помилки учасників олімпіад минулих років.

Вебінар відбувся в атмосфері співпраці та предметного обміну думками щодо підходів до формування графічних знань в учнівської та студентської молоді.

Науково-педагогічні працівники кафедри архітектури та міського будівництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» запрошують обдаровану учнівську та студентську молодь міста Полтави та Полтавської області до участі у щорічних науково-технічних та інтелектуальних конкурсах, профільних олімпіадах!

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»