2019-09-05

Siemens Ukraine відкрила в ПолтНТУ унікальний навчально-науковий центр

05 вересня найбільша європейська технологічна компанія Siemens відкрила в Полтавському національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка перший в Україні сучасний навчально-науковий центр нафтових і газових промислів.

Siemens Ukraine відкрила в ПолтНТУ унікальний навчально-науковий центр

Полтавська область займає лідируючі позиції в загальному обсязі нафто- і газовидобутку в Україні. Зараз тут видобувається, транспортується і переробляється до 50% нафти і газу всієї країни. Саме тут розташовані провідні розвідувальні, бурові, видобувні, транспортувальні і переробні підприємства, підприємства енергетичного та екологічного спрямування. ПолтНТУ є основним постачальником висококваліфікованих кадрів у цьому сегменті.

Четверта промислова революція або Індустрія 4.0 стимулює швидкі темпи впровадження цифрових технологій у багатьох галузях. Нафтогазова галузь починає свою власну трансформацію, щоб зробити виробництво ефективним і зменшити витрати, тому переходить на вищий рівень діджиталізації. Зокрема, потужності і програмне забезпечення компанії дозволяють створювати цифрові «двійники» технологічних процесів і цілих заводів, моделюючи виробничий цикл. Моделювання за допомогою VR-технологій дозволяє оглядати виробничі потужності у віртуальній реальності – достатньо одягти спеціальні окуляри.

 «Сьогодні у житті Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка важлива подія. Уже стало доброю традицією на початку нового навчального року та напередодні професійного свята нафтогазової галузі, відкривати нові лабораторії. Мені надзвичайно приємно констатувати факт, що сьогодні ми відкрили надсучасну науково-освітню лабораторію нафтових газових промислів.

«Компанія «Сіменс Україна» і ПолтНТУ у березні 2018 року підписали Меморандум про співпрацю і активно розвивають партнерство. Завдяки компанії, два науково-педагогічні працівники нашого університету у серпні цього року пройшли навчальний курс і стажування, попрацювавши з цим сучасним обладнанням, стали сертифікованими фахівцями. Минулого року компанія відкрила центр підготовки молодих інженерів у «Львівській політехніці», а нині, до Дня працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості відкривають у нас перший і найбільший в Україні навчально-науковий центр нафтових і газових промислів. Це не лише посилення матеріально-технічної бази університету, це інвестиція у найцінніше – знання майбутніх спеціалістів. Тому з боку бізнесу – це дуже далекоглядний крок, а наш університет вкотре показує, що співпраця з бізнесом, владою і наукою дає найкращий результат», – говорить ректор ПолтНТУ Володимир Онищенко.

Навчатися тут будуть студенти як нафтогазової спеціальності, зокрема нафтогазової інженерії, так і студенти IT-спеціальностей, машинобудування, інженери-механіки тощо. Адже можливості цієї лабораторії унікальні і на сьогодні, вона єдина в Україні. У науковому центрі Siemens реалізував великий портфель програмного забезпечення і устаткування, який дасть студентам глибокі знання в галузі аналізу даних і великий практичний досвід роботи із сучасним обладнанням, автоматизованими системами управління технологічними процесами в нафтогазовій сфері. Майбутні спеціалісти отримають практичний досвід, а ПолтНТУ – чи не єдиний університет в Україні, який реалізовує принцип дуальної освіти.

«Студент після завершення навчання в університеті може працювати на високотехнологічних виробництвах, не проходячи перепідготовку. Інновації, технології дуже швидко змінюються, тому знання отримані на першому курсі навчання будуть вже не такі актуальні. Хочу подякувати компанії Siemens за інвестиції, які ви робите у майбутнє України, за можливість нашим студентам отримати сучасні знання», – наголосив ректор ПолтНТУ і вручив відзнаку Мачею Зєлінські, генеральному директору компанії Siemens Ukraine, за вагомий особистий внесок у розвиток лабораторної бази для практичної підготовки фахівців.

«Не секрет, що система освіти України стоїть перед складними викликами. Один з них – відтік студентів, які віддають перевагу навчанню в закордонних вишах. Бізнес Сіменс – це робота на благо суспільства: Business to society. Нам подобається концепція професора Володимира Онищенка, коли університет стає майданчиком для спілкування бізнесу, науки і суспільства. І я впевнений, що відкриття таких сучасних навчально-наукових центрів зробить свій внесок у вирішення цієї проблеми, щоб спеціалісти залишались в Україні, займалися економічним розвитком,  вирішенням стратегічно важливих задач», – зазначив Мачей Зєліньскі.

Лабораторія має три зони: лекторій, коворкінг і воркшоп. У технологічному воркшопі можна вивчати сучасні засоби моделювання та управління складними технологічними процесами, використання сучасних підходів створення АСУ ТП і роботу з передовим апаратним забезпеченням. Програмне забезпечення SIMIT має готові бібліотеки технологічного обладнання, навіть такого складного як колона ректифікації і дозволяє легко створювати моделі безперервного виробництва, інтегрувати створені в MathLab моделі і багато іншого. SIMATIC PCS 7 інтегрував в собі найбільш інноваційні технології та принципи створення АСУ ТП безперервних процесів. Включає в себе готові бібліотеки і в інтеграції з SIMIT дозволяє створювати і перевіряти працездатність АСУ ТП навіть без підключення до реального обладнання і технологічного процесу. Ці інновації компанія також презентувала для представників у рамках Siemens Day

На честь святкування 90-ліття та з нагоди перейменування університету компанія Siemens оголошує конкурс серед студентів на кращу магістерську роботу по автоматизації нафтових та газових потоків. Усі деталі будуть на сайтах Siemens та університету. Головний призом стане премія у розмірі 1000 євро і стажування у компанії.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Медіа-центр ПолтНТУ імені Юрія Кондратюка