2020-11-12

Sikorsky Challenge 2020: проректорка Полтавської політехніки оцінює проєкти на Конкурсі стартапів

Проректорка Полтавської політехніки з наукової та міжнародної роботи, координаторка Полтавської стартап-школи Світлана Сівіцька - член Міжнародного журі конкурсу стартапів, взяла участь у панельній дискусії «Розвиток української мережі стартап шкіл "Sikorsky Challenge" та створення інноваційних кластерів».

Sikorsky Challenge 2020: проректорка Полтавської політехніки оцінює проєкти на Конкурсі стартапів

З 3 по 13 листопада на базі Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» відбувається IX Фестиваль інноваційних проєктів Sikorsky Challenge 2020.

Фестиваль Sikorsky Challenge відбувається в онлайн-форматі і передбачає дві головні події – Конкурс стартапів та Форум «Розвиток інноваційної економіки в регіональному, національному та міжнародному аспектах». Ректор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Михайло Згуровський традиційно відкрив фестиваль вітальною промовою.

«Вперше Фестиваль був проведений в 2012 році і одразу набув великої популярності серед студентів та підприємців. Адже фестиваль це не тільки конкурси інноваційних проєктів, це й цікаві виставки, майстер-класи, лекції та нетворкінг. У Фестивалі беруть участь не тільки для того, щоб просунути свій винахід або стартап. Тут можна поспілкуватися з іншими інноваційними підприємцями, познайомитися з інвесторами і бізнес-ангелами. Завдяки такому спілкуванню народжуються нові ідеї і популяризується філософія креативного підприємництва. З кожним роком Фестиваль привертає до себе все більше уваги суспільства – програма стає більш насиченою, зростає кількість учасників і гостей.

У цьому році у зв’язку зі світовою пандемією формат проведення IX Фестивалю інноваційних проєктів Sikorsky Challenge 2020 змінився. Ми проводимо Фестиваль, включаючи Конкурс стартапів, в онлайн-форматі. При цьому ми вимушені відмовитися від урочистих заходів, від виставок наукових проєктів, від стендових докладів і пітчів, від панельних дискусій та круглих столів в очному режимі.

Новий онлайн формат проведення Фестивалю надасть можливість приєднатися до нього багатьом учасникам, що раніше не завжди могли дістатися до нас із інших регіонів. Це стосується і іноземних інвесторів та членів Міжнародного журі, у яких не завжди вистачало часу та можливості взяти участь у Фестивалі», – прокоментували організатори.

Форум «Розвиток інноваційної економіки в регіональному, національному та міжнародному аспектах» включає декілька панельних дискусій. Перша – присвячена моделі розвитку high-tech економіки України та державній підтримці розвитку інноватики в Україні. Друга панельна дискусія, яка відбулась 5 листопада, була присвячена розвитку інноватики у сфері медичної інженерії.

9 листопада, під час третьої панельної дискусії, зустрілися представники Мережі стартап шкіл та інноваційних кластерів українських міст. У обговоренні взяв участь і т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет.

«Перспективно те, що з 2012 року спостерігається суттєве збільшення кількості та обсягу інвестицій у стартапи, представлені у межах Sikorsky Challenge. Люди вірять, що можуть реалізувати свої напрацювання завдяки таким ініціативам. Цього року на конкурс подано майже 200 стартапів, з яких 56 відібрано до фіналу та отримають шанси на фінансування. Заклади вищої освіти відіграють важливу роль у впровадженні наукових результатів для розвитку економіки держави. Вони не лише акумулюють процеси, а й діляться досвідом з іншими закладами освіти», – зауважив очільник МОН.

Сергій Шкарлет наголосив, що КПІ не лише впроваджує такі стартапи, а й поширює Sikorsky Challenge у регіонах. Нинішня мережа стартап-шкіл є потужною й становить 14 закладів вищої освіти, серед яких Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Четверта панельна дискусія, присвячена розвитку українських інновацій у міжнародних аспектах, відбулась 11 листопада.

Одночасно з Форумом відбувається Конкурс проєктів-фіналістів Фестивалю - це одна з найголовніших щорічних подій в сфері інноватики України. Він теж проходить в онлайн форматі. Вперше Міжнародне журі оцінює не «живі» виступи, а відеопрезентації фіналістів. Переможців обирають в номінаціях:

  • Краща ідея проєкту
  • Краще технологічне рішення
  • Краще рішення проблем потенційних клієнтів
  • Краща бізнес-модель

За результатами онлайн оцінювання проектів-фіналістів, будуть визначені найперспективніші стартапи для інвестування, найкращим буде надана допомога в комерціалізації, створенні успішних стартап-компаній та виведенні інноваційних продуктів на національний та міжнародні ринки.

Серед традиційних інвесторів та спонсорів Конкурсу Sikorsky Challenge є – Golden Egg Technology та Boeing, Фонд науково-технічного розвитку України ім.В.С.Михалевича, Венчурний фонд «USP Capital», УкрЕксімБанк, ProgressTechUkraine, бізнес-інкубатор «Easy Start» та інші.

Представники компаній-інвесторів оберуть для себе цікаві проєкти, з командами яких будуть підписані Протоколи про наміри щодо інвестування.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»