2022-12-13

Стала відома кількість призерів першого етапу конкурсу-захисту МАН України у Полтаві

На базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» урочисто стартував та успішно відбувся I етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Полтавського відділення Малої академії наук України у 2022-2023 навчальному році. Більше ніж 300 учнів-учасників представили свої науково-дослідні роботи за 12 напрямками і компетентне журі визначило переможців у кожній секції.

Стала відома кількість призерів першого етапу конкурсу-захисту МАН України у Полтаві

2 грудня в Центрі  культури і студентської творчості Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулась церемонія урочистого відкриття I (міського) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Полтавського відділення Малої академії наук України у 2022-2023 навчальному році.

Учнівську інтелектуальну еліту Полтавської громади привітав особистим онлайн-дзвінком президент Малої академії наук України, академік НАН України та НАПН, доктор фізико-математичних наук, професор Станіслав Довгий, подякувавши молодим, наполегливим, сміливим та відзначивши, що Полтавське відділення МАН достойно представляє область протягом останніх 10 років.

«Від імені Президії Малої академії наук вітаю вас з сьогоднішнім святом – відкриттям першого етапу нашого конкурсу. Перш за все хочу подякувати вам – молодим, наполегливим, сміливим. Попри війну ви не опустили руки, не здались, не полишили свої мрії. Сьогодні ви вирушаєте у неймовірну подорож світом науки, нових вражень, відкриттів та перемог. Тож хочу побажати успіхів вам на першому та другому етапі. Чекаємо вас, полтавчан, у фіналі конкурсу 2022-2023 навчального року. Полтавське відділення МАН достойно представляє ваш регіон протягом останніх 10 років.

Я думаю, що Мала академія наук надасть вам у фіналі та після перемоги досить багато можливостей,  які чекають вас наступного року. Це міжнародний конкурс Олімпіада геніїв, який відбудеться в Сполучених Штатах Америки, і у нас цього року буде перший національний відбір. Також олімпіада креативності, в якій наші представники достойно брали участь минулих років. Цьогоріч стартував шкільний конкурс космічних експериментів. 2 наші проєкти перемогли у конкурсі NASA й американський центр запросив наших школярів на старт комічного корабля. Вас чекає ще близько 30 конкурсів. Я вірю в те, що полтавці цього року не підведуть.

Також хочу подякувати вашим науковим керівникам, вчителям, педагогам. Дуже приємно бачити сьогодні великого друга Малої академії наук – міського голову Полтави Олександра Мамая. Велика вам вдячність за підтримку наших дітей. Також дякую ректору Полтавської політехніки – Володимиру Онищенку, та університету, який завжди відкриває свої двері для відкриття та вшанування переможців.

Ще раз вітаю всіх. Бажаю вам успіхів і перемог!» – побажав президент Малої академії наук України Станіслав Довгий.

Мала академія наук сприяє пошуку та підтримці обдарованої молоді, є стартовим майданчиком до нових відкриттів, сходинкою на шляху до самовдосконалення кожної особистості.

«Цьогоріч конкурс-захист проходить у найтяжчі для нашої країни часи – повномасштабної агресії росії на території України. Та попри все наші освітяни, учні — майбутні науковці є незламними, як і весь наш Український народ.

Як президент Полтавського територіального відділення Малої академії наук України,  дякую кожному учаснику і вашим науковим керівникам за те, що попри війну ви знаходите в собі мужність, сили та бажання брати участь у таких важливих наукових конкурсах. Ви – наукове майбутнє нашої країни.

МАН відкриває широкі можливості перед учасниками і переможцями.

Полтавська область вже давно закріпилася у десятці кращих територіальних відділень Малої академії наук. Тому я вам бажаю тримати цю високу планку, я бажаю вам реалізувати вам свої наукові здобутки, досягнути тієї мети, заради якої ви сьогодні завітали на цей науковий захід. Успіхів вам, показати кращий результат й у фіналі конкурсу стати переможцями.

Діти, які залишаються в Україні та продовжують сміливо мріяти, вигадувати цікаві та корисні ідеї, думати про майбутнє рідної землі — найкращий мотиватор для дорослих. Ми воюємо за своє майбутнє. А з такою талановитою молоддю, повірте, все у нас буде чудово.

Ми всі вдячні Збройним силам України за можливості жити нормальним, повноцінним життям. Слава Україні! Слава українській науці!» – привітав президент Полтавського територіального відділення Малої академії наук України, ректор Полтавської політехніки, доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко.

 

«Вітаю всіх учасників змагань та всіх, хто сьогодні прийшов підтримати наших молодих учасників, наше молоде покоління. Сиджу в цій затишній залі й думаю «як би мені хотілося бути сьогодні на вашому місці», шановна молодь. Я хочу вам від себе особисто, від щирого серця, від всієї нашої Полтавської територіальної громади побажати тільки злетів. Сьогоднішня подія – ще один невеликий крок, але це крок до вашого майбутнього.

Шановні вчителі, я прекрасно розумію, що сьогодні ви всією душею будете з нашими учнями й сьогодні ви так само за них переживаєте. Ми всі з вами прекрасно розуміємо, що майбутнє нашого міста, майбутнє всієї нашої держави саме в руках нашого молодого покоління. І залежно від того, яку ми дамо їм освіту, залежить доля нашої країни. Тому я вклоняюся перед вами, і, повірте мені, скільки вистачить сил та наснаги я буду перейматися вами, тому що і ви сьогодні запорука успішного майбутнього. Нехай всім щастить», – сказав очільник Полтавської громади Олександр Мамай.

Всеукраїнський конкурс-захист наукових робіт учнів-членів Малої академії наук відбувається у три етапи. На І етап конкурсу-захисту представлено 300 наукових робіт юних дослідників з освітніх та позашкільних навчальних закладів у 12 відділеннях та 58 секціях. 105 юних науковців захистили свої роботи очно на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», інші 195 підключилися до захисту в онлайн форматі.

Роботи оцінювали 76 викладачів закладів вищої освіти міста Полтави.

Наукові роботи учні представили за 12 напрямками у таких секціях: англійська мова, німецька мова, польська мова, французька мова, журналістика, педагогіка, українська література, літературна творчість, правознавство, фізика, астрономія, прикладна математика, математика, комп’ютерні науки (Інформатика), біологія, ботаніка, зоологія, фольклор, зарубіжна, мистецтвознавство, філософія, теологія, психологія, аграрні науки, екологія, охорона довкілля, економіка, географія та ландшафтознавство, геологія, геохімія та мінералогія, гідрологія, кліматологія та метеорологія, історичне краєзнавство, етнологія, археологія, історія України, всесвітня історія, медицина, хімія, технічні науки, охорона здоров’я, українська мова, кримськотатарська гуманітаристика, соціологія.

Найбільшу кількість робіт представили учні шкіл № 33, 32, 13, 3,17, 2,  26, 6, 1.

Департамент освіти Полтавської міської ради спільно з міським Центром позашкільної освіти відзначають, що найчисленнішими секціями у цьому році стали традиційно англійська мова, комп’ютерні науки, математика та географія. Але у порівнянні з минулими роками зросла чисельність учасників у відділенні  технічних наук.  Інтерес у дітей викликає секція соціології – учнів цікавлять питання колаборації як суспільно-політичного явища в Україні, соціологія емоцій війни (на прикладі російської збройної агресії проти України) тощо.

Результати захисту по відділеннях:

ЕКОНОМІКИ

І – 6

МАТЕМАТИКИ

І – 6

ІІ – 3

ІІІ – 4

ФІЗИКИ ТА АСТРОНОМІЇ

І – 1

ІІ – 2

ІІІ – 1

НАУК ПРО ЗЕМЛЮ

І – 5

ІІ – 3

ТЕХНІЧНИХ НАУК

І – 5

ІІ – 2

ХІМІЇ ТА БІОЛОГІЇ

І – 11

ІІ – 3

ІІІ – 9

ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

І – 6

ІІ – 1

ІІІ – 2

МОВОЗНАВСТВА

І – 11

ІІ – 5

ІІІ – 5

ФІЛОСОФІЇ ТА СУСПІЛЬСТВА

І – 12

ІІ – 3

ІІІ – 9

ЕКОЛОГІЇ ТА АГРАРНИХ НАУК

І – 5

ІІ – 4

ІСТОРІЇ

І – 6

ІІ – 5

ІІІ – 3

ЛІТЕРАТУРОЗНАВСТВА, ФОЛЬКЛОРИСТИКИ ТА МИСТЕЦТВОЗНАВСТВА

І – 7

ІІ –5

ІІІ – 10

Минулого року I етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України пройшов у змішаному форматі через карантинні обмеження.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»