2020-12-04

Стейкхолдери і викладачі обговорили шляхи покращення підготовки фахівців з фізичної культури та спорту

24 листопада на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся науковий семінар-нарада робочої групи з розробки освітньо-професійної програми «Фізична культура і спорт» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. До обговорення долучилися науковці, фахівці з фізичної культури та стейкхолдери.

Стейкхолдери і викладачі обговорили шляхи покращення підготовки  фахівців з фізичної культури та спорту

Науково-педагогічні працівники кафедри фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» і представники спортивних організацій працювали у онлайн-форматі над удосконаленням змісту освітньо-професійної програми «Фізична культура і спорт» спеціальності 017 «Фізична культура і спорт» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, залучивши представників професійних спільнот міста до якісної підготовки фахівців з фізичної культури та спорту.

До робочої групи увійшли: кандидат наук з фізичного виховання, в.о. завідувача кафедри фізичного виховання Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», гарант освітньо-професійної програми Тетяна Синиця, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анатолій Ціпов’яз, кандидат педагогічних наук, професор, Заслужений працівник освіти України, професор кафедри фізичного виховання університету Микола Римар, кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри фізичної культури та спорту Олександр Пермяков, заслужений тренер України, старший викладач кафедри фізичного виховання Павло Мандя та кандидат педагогічних наук, доцент кафедри фізичної культури та спорту Лариса Оніщук.

Модерувала нараду доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри фізичної культури та спорту, керівник групи забезпечення спеціальності 017 «Фізична культура і спорт» Ліна Рибалко.

Зовнішніх стейкхолдерів представляли: Олена Андреєва, доктор наук з фізичного виховання та спорту, професор, завідувачка кафедри здоров’я, фітнесу та рекреації Національного університету фізичного виховання і спорту України (м. Київ); Олег Камерілов, старший тренер Полтавської обласної школи вищої спортивної майстерності, майстер спорту з веслування, заслужений тренер України, заслужений працівник фізичної культури та спорту України, Відмінник освіти України; Юлія Гордієнко, кандидат наук з фізичного виховання і спорту, майстер спорту України міжнародного класу, начальник Полтавського обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України; Олександр Рагулін, директор спортивного клубу «Олімп», майстер спорту України з пауерліфтингу; Сергій Котьман, директор Полтавської обласної дитячо-юнацької спортивно-реабілітаційної школи інвалідів, майстер спорту України з волейболу; Оксана Назаренко, директорка комунального закладу «Полтавський міський заклад-центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

Під час семінару-наради учасники ґрунтовно проаналізували зміст, професійні компетентності та результати апробації освітньо-професійної програми, акцентували увагу на переліку обов’язкових компонентів та їхній логічній послідовності. Тетяна Синиця охарактеризувала особливості освітньо-професійної програми, специфіку викладання та оцінювання, Ліна Рибалко зосередила увагу присутніх на фахових компетентностях спеціальності, змісті компонентів освітньої програми, що їх формують.

Питання оптимізації дидактичного контенту обов’язкових компонентів та доступності освітньої програми для бакалаврів і наявного логічного зв’язку між її компонентами порушили кандидат педагогічних наук,доцент кафедри фізичної культури та спорту Анатолій Ціпов’яз та кандидат педагогічних наук, професор, Заслужений працівник освіти України, професор кафедри фізичного виховання університету Микола Римар.

Олена Андреєва відзначила актуальність і доцільність оновлення змісту освітньо-професійної програми, позитивно оцінивши її специфіку та зазначивши, що результати навчання відбивають основи професійної діяльності висококомпетентного фахівця фізичної культури та спорту, конкурентоспроможного на ринку праці.

Начальник Полтавського обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України Юлія Гордієнко надала рекомендаціїщодо розширення форми атестації здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 017 «Фізична культура і спорт» за розробленою освітньою програмою, та можливостей передбачити здійснення атестації у формі комплексного кваліфікаційного екзамену відповідно до Положення про екзаменаційну комісію університету та публічного захисту бакалаврських робіт.

Олег Камерілов підкреслив актуальність і затребуваність суспільства у компетентних фахівцях фізичної культури та спорту, відстоюючи власну позицію щодо посилення зміст освітньо-професійної програми компонентами циклу професійної підготовки, передбачивши вивчення таких навчальних дисциплін, як: регіональне управління у сфері фізичної культури і спорту; спортивний туризм та орієнтування.

«Якість підготовки здобувачів спеціальності 017 «Фізична культура і спорт» залежить від цільового призначення освітньої програми і її компонентів як основних, так і вибіркових, запропонувавши розширити перелік компонентів циклу професійної підготовки здобувачів, аргументуючи це тим, що сфера діяльності фахівців фізичної культури і спорту має свої особливості та передбачає наявність у них фахових компетенцій з різних видів спорту. Спортивна інфраструктура Національного університету«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – одна з найкращих в регіоні та Україні створиласприятливіумови для занять студентської молоді спортом», зауважила Оксана Назаренко, директорка комунального закладу «Полтавський міський заклад-центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

Студентка третього курсу спеціальності 017 «Фізична культура і спорт», голова Студентської ради факультету фізичної культури та спорту Анна Бондаренко висловила побажання щодо підвищення рівня іншомовної компетентності та набуття соціальних навичок у сфері фізичної культури та спорту.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»