2017-10-20

СТУДЕНТИ-ДОКУМЕНТОЗНАВЦІ ВІДВІДАЛИ ДЕРЖАВНИЙ ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНИЙ ЗАПОВІДНИК «ПОЛЕ ПОЛТАВСЬКОЇ БИТВИ»

СТУДЕНТИ-ДОКУМЕНТОЗНАВЦІ ВІДВІДАЛИ ДЕРЖАВНИЙ ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНИЙ ЗАПОВІДНИК «ПОЛЕ ПОЛТАВСЬКОЇ БИТВИ»

12 жовтня 2017 року студенти групи 201-ГД гуманітарного факультету, що навчаються за спеціальністю «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа», разом з куратором, доцентом кафедри українознавства, культури та документознавства Мізіною О.І., відвідали державний історико-культурний заповідник «Поле Полтавської битви», який на сьогоднішній день єдиний в Україні входить до міжнародної організації військово-історичних музеїв під егідою ЮНЕСКО і включений до всесвітнього туристичного маршруту.

image

З цією музейною установою, яка представляє не лише культурну, а й документно-інформаційну сферу, кафедра українознавства, культури та документознавства має тісну співпрацю, що здійснюється на підставі укладеної між ДІКЗ «Поле Полтавської битви» та ПолтНТУ імені Юрія Кондратюка угоди. На базі музею створено філію кафедри УКД, що дозволяє проводити там лекційні, лабораторні та семінарські заняття, а також здійснювати практичну підготовку майбутніх фахівців документознавчої сфери.

Величезну зацікавленість викликала лекція співробітника музею Гармаш Віти Володимирівни з основ музейної справи. Студенти отримали інформацію про музейний фонд, його поділ на основний і допоміжний; про умови зберігання у фондах памʼяток з різних матеріалів, про поділ предметів музейного фонду на категорії, а також ознайомилися з інструкціями з музейного обліку, зберігання та використання пам’яток музейного фонду України тощо.

У музеї історії Полтавської битви, експозиція якого розміщена у 8 залах (площа близько 840 кв. м), зібрано чимало експонатів. Але до, власне, самої битви відношення мають далеко не всі. У фондах музею зберігається понад 4 тис. експонатів – прапори російської та шведських армій, артилерійські гармати, рушниці, пістолети, шпаги, цінні колекції памʼятних медалей, монет, унікальні історичні документи, твори живопису, графіки, скульптури; одяг та предмети побуту ХVІІІ століття тощо.

image

Студенти мали змогу прослухати захопливу екскурсію про битву, яка на століття вирішила долю не тільки Швеції й Росії, а й України, мала далекосяжні наслідки для всієї Європи. У музеї можна було побачити унікальні експонати кінця ХVII століття та періоду Північної війни: зразки холодної та вогнепальної зброї, гравюри, медалі, особисті речі історичних персоналій та багато іншого. Загальне захоплення викликала діорама із зображенням останніх хвилин Полтавської битви.

image

Відвідування історико-культурного заповідника «Поле Полтавської битви» викликало у студентів багато вражень. Після закінчення екскурсії майбутні документознавці висловили думку, що подорож до музею виявилася цікавою, змістовною і корисною не лише в культурно-просвітницькому сенсі, а й для їхнього фахового становлення.

Доцент кафедри українознавства,
культури та документознавства Мізіна О.І.