2019-10-25

Студенти-екологи під час екскурсії влаштували акцію по захисту птахів від забруднення пластиком

У Всесвітній день мігруючих птахів студенти-екологи відвідали регіональний ландшафтний парк «Нижньоворсклянський» і прибрали правий берег Ворскли

Студенти-екологи під час екскурсії влаштували акцію по захисту птахів від забруднення пластиком

«Двічі на рік – у другу суботу травня та жовтня – науковці, екоактивісти та волонтери долучаються до захисту птахів та закликають до події усіх небайдужих. Тема цьогорічного Всесвітнього дня мігруючих птахів: «Захист птахів: вирішення питань забруднення пластиком!» – привертає увагу до негативного впливу забруднення пластиком для мігруючих птахів та їх середовищ існування». Студенти Навчально-наукового інституту нафти і газу спеціальностей «Екологія» та «Технології захисту довкілля» (групи 201-СЕ та 201-ТЗ) відгукнулись на пропозицію викладачів кафедри прикладної екології та природокористування й відвідали регіональний ландшафтний парк «Нижньоворсклянський», – розповіла Людмила Билим, староста групи 201-СЕ.

Парк розташований на півдні Кобеляцького району на межі Лісостепової й степової зон України, а також – Лівобережжя й Правобережжя України. Він займає площу в 23200 га, з яких 17000 га – це цінні водно-болотні угіддя (гирлова частина Ворскли, Кам’янське водосховище (колишнє Дніпродзержинське), затоки, старорічища, болота) і є важливим біоцентром збереження природної біорізноманітності.

«Парк знаходиться в межах Ворсклянського екологічного коридору – важливого міграційного шляху перелітних птахів: їх тут водиться більше 250 видів. Видовий склад значно поповнюється під час міграцій», – повідомила Наталія Смоляр, доцент кафедри, кандидат біологічних наук, яка провела екскурсію.

Під час екскурсії по правому корінному березі Ворскли з мальовничих відкритих ділянок студенти спостерігали за різними видами птахів, зокрема лебедями-шипунами та шуліками чорними, які охороняються у Полтавській області.

«Чекали журавлів… Але у зв’язку з теплою погодою вони не поспішають активно мігрувати, хоча вже не раз їх «ключі» фіксувалися у небі над Полтавщиною. На осінніх і весняних міграціях у межах парку можна бачити орлана-білохвоста, підорлика великого, лелеку чорного та інших видів птахів, які мають високі созологічні статуси, тобто включені до Світового Червоного списку, Європейського Червоного списку, Червоної книги України», – говорять учасники екскурсії. – «Оскільки цей день проходив під гаслом боротьби з пластиком, по маршруту екологічної стежки ми зібрали пластикові та скляні пляшки, поліетиленові пакети та інше сміття, залишене екологічно несвідомими відвідувачами парку. Зібране здали на переробку. Ми вчилися слухати, бачити й розуміти природу, бути дружніми до неї. Плануємо побувати тут ще не раз!»