2020-02-12

Студенти і викладачі дізнались як отримати безоплатну правову допомогу

12 лютого підписано Меморандум про співпрацю між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області. Це важливо для підготовки фахівців за новою спеціальністю.

Студенти і викладачі дізнались як отримати безоплатну правову допомогу

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» активно співпрацює з різними організаціями, підприємствами та  бізнес-партнерами. Це забезпечує високий рівень практичної підготовки студентів.  

«Розпочинаючи підготовку студентів за освітньо-кваліфікаційним  рівнем «Бакалавр» нещодавно проліцензованої спеціальності «Право», ми об’єднали зусилля  з досить авторитетною організацією –  Регіональним центром  з  надання вторинної безоплатної правової допомоги у Полтавській області та підписали Меморандум про співробітництво з директором Центру Олександром Черчатим», – говорить ректор Національного університету імені Юрія Кондратюка, професор Володимир Онищенко. – «Меморандум про співробітництво передбачає співпрацю у плані якісної підготовки майбутніх юристів, проходження стажування та практики нашими студентами і, безумовно, надання консультацій щодо правової допомоги як студентам, так і науково-педагогічним працівникам. Відкриваючи нові напрями підготовки,  ми завжди співпрацюємо з організаціями, які сприятимуть якісній підготовці наших майбутніх фахівців.»

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий розповів про безоплатну правову допомогу як інструмент захисту прав громадян: «Захід, який проводить система безоплатної правової допомоги у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» спрямований на те, щоб ми могли залучати нових партнерів. Це можуть бути і майбутні юристи, студенти, які будуть залучені як волонтери для реалізації просвітницької роботи, інформуванню населення про послуги, можливості та користь, які можна отримати, звернувшись до фахівців нашої системи. Особливо це стосується молоді та студентів – категорії, яка потребує захисту».

Система правової допомоги посилює співпрацю із партнерами та провайдерами правової допомоги, наразі налагоджено співпрацю майже із усіма об’єднаними територіальними громадами, органами виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

     

Також очільник системи повідомив про форми проведення правопросвітницьких заходів фахівцями системи, та механізми отримання правової інформації мешканцям області безпосередньо через створену платформу правових консультацій «WikiLegalAid».

Директорка Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Бубир  розповіла, хто може отримати безоплатну правову допомогу в цивільних та адміністративних справах: «Первинну правову допомогу – консультацію, роз’яснення – можуть отримати усі громадяни, без виключення. Вторинна правова допомога передбачає надання послуг у судових засіданнях – коли клієнт потребує вирішення питання у судовому порядку». Порядок отримання безоплатної правової допомоги наступний: Звернення – Реєстрація звернення – Надання документів – Призначення адвоката або працівника центру – Правові консультації.

«Протягом 10-ти днів після подання документів, Центр перевіряє належність клієнта, достовірність його документів і приймає рішення про надання або відмову у безоплатній правовій допомозі», – пояснила Людмила Бубир. 

 «Ми приймаємо громадян в офісі, консультуємо в телефонному режимі та у режимі Skype-зв’язку. Також безплатну правову допомогу можна отримати на мобільних та дистанційних пунктах, в окремих випадках ми здійснюємо адресну правову допомогу», додала начальник відділу Полтавське бюро правової допомоги Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Ражик.

У рамках заходу юристи та адвокати Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги організували роботу мобільної точки доступу до безоплатної правової допомоги у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», щоб усі бажаючі могли скористатися послугами організації.

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»