2022-04-01

Студенти і волонтери політехніки відвідали засідання-тренінг психологічної студії «Шлях до успіху»

31 березня в лабораторії психодіагностики та корекційно-розвивальної роботи відбулось відкрите засідання психологічної студії «Шлях до успіху». Засідання-тренінг відвідали члени студентського самоврядування Полтавської політехніки і волонтерського загону Polytechnic Volunteеrs.

Студенти і волонтери політехніки відвідали засідання-тренінг психологічної студії «Шлях до успіху»

Науковці кафедри психології та педагогіки факультету фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – доктор психологічних наук, професор, завідувачка кафедри Світлана Яланська, кандидат психологічних наук, доцент Ніна Атаманчук, кандидат педагогічних наук Леся Клевака, та практичний психолог університету, кандидат психологічних наук Євгенія Хоменко провели відкрите засідання психологічної студії «Шлях до успіху», присвячене темі «Гармонізація психоемоційного стану особистості в складних життєвих умовах: ресурс лабораторії психодіагностики та корекційно-розвивальної роботи».

Декан факультету фізичної культури та спорту Ліна Рибалко привітала учасників засідання психологічної студії, наголосивши на важливості проблеми психологічного стану особистості під час війни.

«Сьогодення потребує від нас гнучкості та зверхлюдяності. Немає сумніву, що головною цінністю є людське життя. Люди є головним джерелом підтримки у ці нелегкі часи. Важливо мобілізувати свої внутрішні ресурси», – підкреслила кафедри психології та педагогіки Світлана Яланська. – «Запрошуємо усіх бажаючих до подальших засідань психологічної студії «Шлях до успіху»! Ми сильні своєю єдністю! Красиві своєю людяністю! Зберігаємо спокій! Своїм спокоєм і впевненістю надихаймо один одного! Все буде УКРАЇНА!».

Завідувачка кафедри запропонувала присутнім виконати вправу «Я сьогодні – Я після ПЕРЕМОГИ» з використанням метафоричних асоціативних зображень.

«Представлені на картках образи стають видимою метафорою наших цінностей, страхів, бажань або пов'язані асоціативно з нашим внутрішнім досвідом. Важливо, що кожен може уявити і відчути щось своє. Це одна з  проективних методик, яка підіймає з глибини підсвідомості несвідомі враження, які визначають реакцію на різні життєві ситуації», – пояснила науковиця.

Практичний психолог Євгенія Хоменко презентувала лайфхаки для зниження ситуативної тривоги.

Кандидат психологічних наук, доцент Ніна Атаманчук за власною вдосконаленою методикою провела арт-вправу «Рука допомоги», яка допомагає активувати внутрішні ресурси для протидію злу.

«Руки – це канал, який транслює внутрішній стан людини, готовність прийняти та віддавати, тому безпосереднє використання рук як перехідного образу є цілком доцільно», – зазначила науковиця. Кожному із присутніх  пропонувалось обвести свою руку та всередині малюнка написати слова підтримки собі та людям, які оточують. Учасники вирішили викласти фотогалерею малюнків на сторінці кафедри у Facebook.

Науковиця Леся Клевака навчала долати відчуття хаосу, тривоги та безсилля в час війни, користуючись метафорою різноколірного слона в клітинку.

«Це особлива метафора для структурування, систематизації та спокою в час кризових подій. Всі три компоненти
метафори – це потужні структури: слон – це символ сили, мудрості, розсудливості, охоронця країн світу; клітинка – психогеометрична структура балансу; колір – прояв емоційного стану. Поєднання цих структур в одній метафорі й формує позитивний ефект», – пояснила вчена.

Учасники засідання також дізнались про використання крісла-реклайнера з метою психологічного розвантаження за рахунок функції масажу та зміни температурного режиму в комплексі з музикотерапією.

Президент Студпарламенту Людмила Билим поділилась враженнями  від тренінгу і говорить, що такі психологічні тренінги є важливими для волонтерів штабу, адже їх діяльність тісно пов’язана зі спілкуванням з вимушеними переселенцями, яким надзвичайно необхідна увага і підтримка.

Наступні засідання психологічної студії також заплановані у лабораторії психодіагностики та корекційно-розвивальної роботи. Лабораторія є поліфункціональним майданчиком для забезпечення якісних освітніх послуг студентам, магістрантам спеціальностей 053 «Психологія» та 012 «Дошкільна освіта», надання психологічних послуг для фізичних та юридичних осіб, проведення наукових досліджень. Така поліфункціональність можлива завдяки спеціальному обладнанню лабораторії.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»