2020-12-23

Студенти обговорили з Міністром потенційні наслідки пандемії для системи освіти

Після урочистого відкритого засідання Вченої ради Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», яке відбулося у Центрі культури та студентської творчості, Сергій Шкарлет зустрівся із представниками студентського самоврядування. Спілкувалися у форматі Q&A про правила вступу-2021, стипендії та наслідки пандемії.

Студенти обговорили з Міністром потенційні наслідки пандемії для системи освіти

Представники студентського парламенту та профспілкового комітету студентів та аспірантів Полтавської політехніки поспілкувались з Міністром про актуальні події у сфері української освіти. Студентів цікавила вступна кампанія у 2021 році та як пандемія вплине на розвиток вищої освіти в цілому.

«Статті Закону України «Про вищу освіту» чітко регламентують порядок вступу до закладів вищої освіти. З приводу вступної кампанії у тому числі відбудеться діалог з профільним комітетом, але кардинально нічого не зміниться. Стежте за новинами, у тому числі на своєму Telegram-каналі я регулярно оприлюднюю усю важливу, як на мене, інформацію, тож стежте за оновленнями. Там також можна залишати свої коментарі і запитання – відповідають не боти, а живі люди, пресслужба Міністерства і я завжди особисто розглядаю питання, обговорюю формат відповіді», – зазначив Міністр.

«Будь-який виклик, будь-яку кризову ситуацію потрібно використовувати, щоб стати сильнішими. Пандемія – це той виклик, який занурив нас у світ інформаційних технологій. Вони не можуть замінити нам офлайн-навчання, але можуть працювати як корисний додаток, яким давно користуються високотехнологічні держави світу. І ми сьогодні не обмежуємо себе у спілкуванні тільки межами України. Подивитись матеріали, обмінятись досвідом – онлайн-формат дозволяє спілкуватись з колегами у будь-якій частині світу. Бракує лише соціалізації. Якими будуть зміни у 2021 році? Мені здається, що такого пришвидшення розвитку суспільств варто очікувати і в майбутньому. Весь світ сьогодні – це боротьба за технології, мізки і ринки збуту. Як на мене, світ перейшов у фазу інтелектуалізації всього і надалі розвиватиметься навколо цього. І від того, як ви наповнюватимете цей світ, залежить ваше майбутнє», – прокоментував очільник МОН України.

Студенти порушили питання практичного застосування реформи стипендіального забезпечення здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, започаткованої у 2017 році.

«Нещодавно Міністерство запропонувало зміни щодо розширення можливостей стипендіального забезпечення, зокрема преміювання студентів, збільшення кола стипендіантів. І коли ми опрацюємо це питання з Мінфіном, вийдемо на конструктив щодо студентів та в найближчому майбутньому зміни запрацюють – студентство має бути задоволеним», – повідомив Сергій Шкарлет.

Подякувавши за час, приділений спілкуванню, студенти висловили підтримку ініціативам Міністра, адже цікавились позитивними змінами у Чернігівській політехніці під час роботи Сергія Шкарлета на посаді ректора. Саме безпосередній досвід у сфері вищої освіти додає впевненості, на думку студентів, у розумінні Міністром проблем і потреб університетів, зокрема студентів. Тому полтавські студенти побажали Сергію Шкарлету успіхів у реалізації запланованих змін на користь якості освіти.

«За свою каденцію я працював з трьома різними студрадами, всі вони були різні, з різним світоглядом. І ви маєте бути не схожі на інших, пишайтеся цим. Ставте перед собою максимально амбітну мету і йдіть до неї спокійно, але впевнено. Злочин проти себе – ставити мету нижче, ніж ваші можливості», – побажав Міністр і запросив студентську делегацію відвідати Міністерство освіти і науки України.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»